Şöyle bir söylenti duydum o da maaşın aynı kalacağı ama çalışma saatinin 45 saatten 37.5 saate çekilmesi yönünde bir opsiyonunda getirilebilenecegi düşünüyormuş. Saat baremine dikkat eden işletme sayısı belki %15 bilemedin taş çatlasın 25tir yani. Ama ufak bir saat düzenlemesi fena olmaz yani en azından yaz kış saati de yeni asgari ücrete esantiyon yapılması lazım. Şafak operasyonu gibi evden çıkan ve aldığı maaş doğru duzgu yetmeyen insandan verim alınamaz yani...
37,5 saat olsa yaba daba dubuuuuu diye bağırarak sokaklarda gezerdim. yani, bu söylenti gerçekleşirse tv haberlerine düşen manyak ben olurum.
bu arada, çoğu fabrika 45 saatlik çalışma düzenine uymak zorunda kalıyor çünkü aksi yaşandığında işçilerin bunu ispat edebilecekleri birçok teknolojik alet var günümüzde... 45 saatin dışında çalışmak zorunda kalanlar (allah belamı versin kötü konuşmak istemiyorum ama buna mecburum) doğa durumunda yaşamaya devam ediyor olsaydık ilk sorunda elemine olacaklar kategorisinde yer alırdı.
ayrıca, 37,5 saat olursa iki işte çalışma patlaması olur. bunu çok rahat yapabilecek birçok insan tanıyorum...
37,5 saate indirilirse yaba daba duuuu diye bağıracak sizin gibi çokça insan olurdu hocam o yüzden biraz zor ünlü olurdun
Tabiki birçok fabrika vb yerlerde 45 saatin üstünde mesai ücreti dediğiniz gibi işçilerin kanıtlayabilmesinden ötürü veriliyor. Onun dışında kalan kesim için mecburiyet dediğimiz durumdan ötürü ya sabır çekiyorlar. Bekara karı boşamak kolaydır derler biz buradan çalışmasınlar etmesinler diye bol keseden atabiliriz ama o kısımda yaşayanlar için bu gerçektende zor. Umarım bu sayı gün geçtikçe azalır demekten başka birşey gelmez elimizden.
37,5 saate düştüğünde özellikle fabrikalardaki aranan işçi sayısında artış olacaktır. Fabrikalar vardiyalı sisteme geçerek mesai ücretinin fazlalığını karşılamak yerine ekstra işçi gücüne yönelmek isteyecektir. Diğer iş kollarında da artış olacaktır ancak talebi karşılama zayıf olacaktır. İnsanlar fabrikalarda çalışmayı daha çok isteyecektir malum mesai ücretini oralardan daha rahat alabilecekleri ve sözleşmenin aksi durumlarında kanıtlama imkanları fazla olacağından.
Böyle birşeyin olmasını beklemiyorum açıkcası. Yapmaları bir taraftan artı gibi gözükse de fabrika sahipleri başta olmak üzere işverenlerle ters düşeceklerdir. Yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal. Ama işsiz sayısını istihdamı arttırarak azaltılabilirde. Bakalım en azından böyle bir sistemi görür müyüz yakında onu merak ediyorum.