https://kriptokoin.in/balina-hareketi-nedir/
Balina diye adlandırdığımız kişiler genelde bahsi geçen para biriminden elinde çokça tutan kişiler diyebiliriz. Örnek olarak aşağıda verdiğimiz derinlik tablosunu inceleyebiliriz.
Bitcoin’e ait derinlik tablosu – Kaynak : GDAX
Burada görebileceğiniz gibi elinde bitcoin bulunduranlar sağ tarafta kırmızı bölmeyi oluşturuyor. Bazı insanlar “benim 1 bitcoinim var, bunu 15.000 dolardan satışa koyuyorum” diyor, bazısı “15.150 dolara satıyorum ben” diyor. Sol tarafta ise “benim 14.400 dolarım var, ben 1 bitcoin almak istiyorum bu fiyata” şeklinde market emri giren insanlar tarafından “alım” havuzu oluşuyor ve bu genel tablo derinlik tablosu olarak adlandırılıyor. Tabloda da görebileceğiniz gibi yaklaşık 1.000 bitcoin 14.000 dolar ile 14.805 dolar arasında alım bekleyen kullanıcılara satılabiliyor.
İşte tam bu noktada elinde örnek olarak 2000 bitcoin bulunduran bir “balina” rahatlıkla borsa üzerinden 2000 bitcoinini bir anda satarak fiyatı 13.400 dolara kadar düşürebiliyor. Böyle bir düşüşü gören diğer kullanıcılar da “Bitcoin düşüşe geçti hemen satmalıyım” diyerek panik satışları yapıyor ve fiyat daha da düşüyor. Fiyatın daha da düştüğünü gören balinalar bitcoin satışı sonucu ellerinde tuttukları nakit para ile bir anda marketten 2200 bitcoin alıyor ve bunu gören kullanıcılar “Bitcoin artıyor, hemen almalıyım” diyerek yine bir panik alımı yapıyor. Tüm bu işlemler sonrasında fiyat yine eski yerine geliyor ve elinde 2000 bitcoini olan balina artık 2200 bitcoin’e sahip oluyor.
Hem balina hem de market derinliğini anlamak açısından güzel bir yazı olmuş. Bunu Bitcoin'de yapan balinalar shitcoinlerde bizze neler yapmaz değil mi?