Bilişim sektörü kendi kendinin canavarını yaratıyor anlaşılan. Yapay zeka gelişimi ve kendi kendine iş yapan pek çok program işletim sistemlerinin daha akıllı hale gelmesi bu sektörde çalışan pek çok kişiyi etkileyecektir. Yıllar öncesinden çalışma hayatında bir servisin yani atıyorum 20 kişinin yaptığı komplike bir işi bir program online olarak yapıp sonucu ortaya koyuyor. Sadece bilişim değil diğer sektörlerde etkilenecektir bundan.
Kesinlikle katılıyorum, bilişim sektörü (aslında öncesinden de öngörülebilir bir şekilde) kendi topuğuna sıkmış oldu, hatta şimdilik topuk diyebiliriz, bu durum zamanla diz, baldır, karın vb şeklinde ilerler.
Open AI'de ciddi ilerleme katedilen "genel yapay zeka" gerçek anlamda hayatımıza girdiğinde insanlığın yok oluş süreci de başlamış olacak, çünkü yapay zeka bir süre fiziki gerekliliklerden dolayı bize mecburken, hayatımızın içinde yer alarak kimi yerde kolaylaştırıp, kimi yerde zorlaştıracak ama bir noktada ihtiyacı kalmayacak.
Şu anda bile dandik bile olsa yeni yapay zekalar üretebilen yapay zekalar var ve bu giderek artacak. Daha sonraki aşamada yine yapay zeka sayesinde son derece işlevsel robotlar geliştirilecek, yani yapay zekanın fiziksel mecburiyet durumu da ortadan kalkmaya başlayacak ve insanın tüm bunlar üzerindeki kontrolü giderek zayıflayacak (ama yavaş yavaş, filmlerdeki gibi savaşarak değil).
Öyle bir nokta gelecek ki, kendi türünü korumayı hedefleyen ve doğası(!) gereği her duruma son derece rasyonel yaklaşan yapay zeka insanın gezegene zarar verdiğini görecek ve kendi devamlılığı için yerkürenin korunması gerektiğine karar verecek.
Ve o gün geldiğinde herhangi bir savaş falan yaşanmayacak, kendine yetme özelliğini çoktan yitirmiş ama bunun farkında olmayan insanlık çok büyük oranda kayıp verecek.
Benim naçizane gelecek öngörüm bu, o nedenle uzayda biyolojik ve gelişmiş yaşam formları olduğuna da artık inanmıyorum, çünkü hepsi bu yoldan geçmek durumunda. Uzayda yaşam var elbette ama gelişmiş olanlar etten, kemikten değil.