Haber linki: https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/microsoft-oyun-biriminden-yaklasik-1900-calisanini-isten-cikaracak/3118953#
Pandemi sonrası bu ve benzeri birçok firmanın bu gibi aksiyonlar almaya başladığına şahit olduk. Ancak özellikle bilişim sektöründe ciddi sayıda çalışanın çıkarılması ve buna hala devam edilmesi de oldukça ilgi çekici. Çünkü teknik olarak bu sektörde çalışanların ciddi bir kısmının evden çalışabilme olanağı da mevcut. Haliyle normalde pandemiden en az etkilenen sektörlerden birisi olması beklenir. Ancak ciddi bir daralma söz konusu.
Sizce bu daralma nereye kadar devam edecek?
Son zamanlarda çok fazla arttı bu durum ve bunun arkasında tamamlanan projeler ya da iptal edlen projelerin de etkisi var. Bir oyunun geliştirme ekibi sayı olarak çok yüksek olabiliyor ve oyun bittiğinde ya da geliştirilmesine ihtiyaç duydukları işler azaldığında çalıştırdıkları kişilerin sayısını azaltabiliyorlar. Projelik çalışma gibi bir durum da olabiliyor. Bunların yanında işten çıkarılmaların arkasında başka sebepler de vardır elbette.
Pandemide artan hacim şimdi azalıyor da olabilir ama böyle işlerde çalışan insanlar kolay kolay açıkta kalmaz. Oyun sektörünün büyüklüğü malum.
Daha önceden var olan ama pandeminin daha artırdığı bir çalışma yöntemi olarak evden çalışma da bu tür firmaların dünyanın her yerinden insanları işe almasına katkı sağlamış ve merkezlerinin olduğu bir bölgedeki işi 10 kişi yapacakken uzaktan çalışma ile daha kalifiye 2 kişi bu işi yapabiliyordur. Böyle sebepler de olabilir işten çıkarmalarda.
“büyüyen işlerin tamamını destekleyecek sürdürülebilir bir maliyet yapısına sahip strateji ve uygulama planı üzerinde birleşmeye kararlı” ifadesi kullanılmış. Buradan anlaşılan sürdürülebilirlik açısından maliyetleri düşürüyoruz ve işten çıkarma yapıyoruz denmiş gibi. Belirttiğimiz sebeplerin hepsi de etkili olmuş olabilir. Sektör açısından olumsuz bir durum olduğunu söyleyebilirim.