1) Αδύνατον όσο υπάρχει το χρήμα και η έννοια της συναλλαγής (σου δίνω αυτό για να μου δώσεις εκείνο). Ας μην ξεχνάμε ότι το Bitcoin ξεκίνησε χωρίς αντιστοίχιση σε χρήμα και ορισμένοι τα χάριζαν. Μέχρι που κάποιος ήταν διατεθειμένος να δώσει χρήμα για να πάρει Bitcoin και συνεπώς ξεκίνησαν οι συναλλαγές. Κάποιος έδινε 1 cent για ένα Bitcoin ενώ κάποιος άλλος 2 cents, ο πωλητής προτίμισε τον δεύτερο.
2) Πρακτικά αδύνατο να εξασφαλίσεις ότι όλοι οι άνθρωποι της γης θα λάβουν την ίδια ποσότητα, γιατί δεν είναι πρακτικά εφικτή η ταυτοποίηση 7 δις ανθρώπων.
Καταρχήν, ευχαριστώ (όλους σας) για τις απαντήσεις.
Για το (1) διάβασα προσεκτικά αυτό που έγραψες. Μου λες ότι πρακτικά δε γίνεται. Δώσε μου όμως λίγο τη προσωπική σου άποψη. Δε το θεωρείς δίκαιο να μην υπάρξει αντιστοίχιση με το παραδοσιακό χρήμα; Γιατί αν (λέμε τώρα!!) συμφωνηθεί ότι δε θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχιση με το ευρώ π.χ. τότε το πρακτικό κομμάτι 'καταφέρνεται' να υλοποιηθεί. Με λίγα λόγια, όλα θέμα θέλησης είναι. Αν και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το Bitcoin Foundation το βλέπει από οπτική καθαρά επιχειρηματική/παιχνιδιού έως τώρα. Με αυτή την οπτική όμως, προσωπικά με βλέπω να τείνω ότι και με το mainstream νόμισμα δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα! Αν και όλοι γνωρίζουμε τη τεράστια φούσκα του τωρινού οικονομικού συστήματος (; ).
Και στο (2) πιστεύω ότι οτιδήποτε υλοποιείται. Ακόμα και αυτό το δύσκολο εγχείρημα για το οποίο μιλάμε. Είναι εφικτή η ταυτοποίηση (ΒΔ κυβερνήσεων/αυτοαπογραφή κλπ κλπ) απλά χάνεται το feature του anonymity αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο (πιστεύω δε θα παίζει ρόλο σε ένα 'δίκαιο' σύστημα).
'Οσον αφορά το ΟΡ παντως, δε νομίζω πως υποστήριξε κανείς οτι το bitcoin καταργεί τον καπιταλισμό, αυτό μου ακούγεται τουλάχιστον άτοπο.
Με την έννοια του οτι ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα, το (οποιοδήποτε) νόμισμα δεν είναι καπιταλιστικο, σοσιαλιστικο ή αναρχικό απο μόνο του.
Και επίσης οι "δικαιες κατανομές πλούτου" δεν υπάρχουν στην ανθρώπινη ιστορία ακόμα.
Αλλοι αρχίζουν νωρίς, αλλοι αργά. Ο ορος "δικαιο" εδώ είναι κάπως οφσαϊντ.
ΕΔΙΤ == ουτε και τις τράπεζες καταργεί, αυτο είναι παρανόηση, ή λάθος στη μετάφραση. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να μεταφέρεις πλουτο, επιλεγοντας δηλαδη να μη χρησιμοποιήσεις μια τραπεζα, αλλα απο τη στιγμη που οι τράπεζες μπαινουν στο παιχνιδι, ειτε συνεργαζομενες με ανταλλακτηρια, είτε με αλλους τροπους, δε μπορεί κανεις να υποστηριξει οτι το bitcoin καταργεί τις τραπεζες.
Δεν είπα ότι το 'bitcoin καυχιέται ότι θα ρίξει το καπιταλισμό'. Εγώ το'πα! Σε φάση ότι κάνουμε συζήτηση (θέλοντας να πιστεύω ότι ίσως και να καταλήξουμε κάπου). Γιατί ο όρος 'δίκαιο' είναι οφσάιντ; κάντο πιο λιανά να το καταλάβουμε. ίση κατανομή είπα, δε θα υπάρξει ποτέ, αλλά αρχική ίση κατανομή ναι.
Για τη κατάργηση τραπεζών μιλούσα μακροπρόθεσμα. το P2P protocol αυτές χτυπάει. και αν γνωρίσει δόξα το bitcoin, τότε το χρήμα θα παραμεριστεί στο όνομα της τεχνολογικής εξέλιξης ή μπορεί να γίνει απότομα (λέω εγώ τώρα.. με τη μη αντιστοίχιση με το χρήμα-
διότι δεν υπάρχουν καταραμένα όρια στη δημιουργία τους)