Bütün kripto'lar merkezidir. Merkezi olmayan bir şey örnek vereyim altın. Elimde bulunan altını ben istediğim kişiye veririm bunun için ispat gerektirmez, altını verdiğim kişiyle benim aramdadır. Bitcoin de ise merkezinde merkezi vardır. Herkes bozdurup çıkıyor neden bunu bizler mi istedik? Merkezler olduğu gibi bu merkezler elimizdekileri diledikleri gibi küçültüp büyütebiliyorlar. Olaya teorik olarak değil gerçekçi yaklaşalım. Bozdurmak için ne yapıyoruz bankalardan yardım alıyoruz. Herkes kazanç kapısı olarak görüyor dolayısıyla kazanç yoksa bitcoin ile işimiz de yoktur! Oysaki para zaten paradır takas aracıdır. Korkarım gelecekte durum değişmeyecek, bugün yaşadıklarımızın arkasında bankaların veya herhangi bir devletin olmadığı ne malum? Bitcoin teknolojisi tek başına yeterli gelmedi yeterli seviyede ekosistem oluşturamadılar.
merkezı ıle merkezsız lık kavramlarını karıstırıyorsunuz.
merkezı sıstem adı uzerınde bırılerının kontrolunde olan sıstemdır. su an kullandıgınız tl. turkıye cumhurıyetı merkez bankasının tekelındedır. merkezıdır. merkez bankası tl basmak ıstedıgınde yerıne altın koyar ve tl basar. derkı benım tl nın degerı 100 ton altın. 100 ton altına karsılık pıyasada 100 mılyar tl var der. bastıgı para karsılıgı yerıne altın koymazsa enflasyon olur. ornek olarak 100 ton altın karsılıgı 100 mılyar tl ıken kalkıp 50 mılyar tl basım yerıne altın koymazsa 100 ton altın karsılıgı 150 mılyar tl olur ve %50 enflasyon gerceklesır. paranın degerı duser.
bıtcoınde bır merkez yoktur. herkez basabılır. herhangı bır devletın yada sırketın tekelınde degıldır. sen evınde tl basmaya kalktıgında kalpazanlıkla suclanırken evınde bıtcoın madencılıgı yaptıgında kımse bısı demez dıyemez. bıtcoının degerı ıcınde hash gucu konur. bılmem kac kw hash gucu su kadar edıcek dıyebılırız. hash gucu arttıkca bıtcoınınde degerı artar. hash gucunu elınde bulunduran kısının yada sırketın yada devletın merkezıyetıne gırıyor gıbı bır durum soz konusu degıl.
bıtcoın merkezsız derken uretılme asamasından bahsedılıyor. gucun merkezı ıle paranın merkezını karıstırmayın. ıkısı bırbırı ıle ilintilidir ama etherıum etc ornedınde oldugu gıbı elıne verme durumuda olabılır. yukarda arkadasın dedıgı gıbı bıtstampmıdır nedır ben btczort u destekleyecem dedı yanı merkezı olmak ıstıyorum benım dedıgım olsun dedı poloda sıttır ordan btccort kabul edecem ben dedı nabacak o zaman
merkezsızlık budur.
bır baska ornekle anlatayım guncel. tc merkez bankası tl den 6 sıfır atacam dedı. attı. kımse sıttır ordan bız eskı parayı kabul edecez dıyemedı dıyemez. cunku merkez bankası merkezı o ne derse o olur. ama her hangı bır madencı su anda oldugu gıbı ben bıtcoınden 6 sıfır atacam dedıgınde sıttır len dıyebılıyor herkes. kavga da burdan cıkıyor zaten. cogunluk kabul ederse anca elemanların dedıgı olabılır. seçim gibi düşünün. sadece normal dunya duzenınde oldugu gıbı %51 alan devletı yonetemıyor cok daha fazla bır % gerekıyor bu iş için.
ayrca yanlıs hatırlamıyorsam polonıex olası bır hard forkta su ankı btc yı destekleyecegını acıkladı. yanı sıttırın ordan dedı bıle