Autor:
GazetaBitcoinTopic original:
Bitcoin - a bloodless revolution
Toate revoluțiile s-au făcut cu vărsări de sânge.
Din această cauză stagurile revoluțiilor au fost roșii.De la rebeliunea lui Spartacus (71 - 71 î.e.n.) până la Revoluția Americană (1765 – 1783); de la Revoluția Franceză (1789 – 1799) până la Revoluția Ungară de la Budapesta (1956); de la Praga (1968) la Revoluția Garoafelor din Portugalia (1974); de la Revoluția Mexicană, condusă de Emiliano Zapata Salazar (1910 - 1920) la Marea Revoluție Culturală Proletară lansată de Mao Zedong (1966), la Revoluția din Nicaragua (anii '60 și '70) și până la Revoluția Română din 1989. Și lista poate continua. Toate revoluțiile au avut băile lor de sânge. Liderii revoluțiilor au luptat pentru cauzele lor, dar niciunul nu a reușit să conducă o revoluție fără măcel.
Până la Satoshi Nakamoto.Satoshi nu a intenționat niciodată și fie un lider revoluționar, însă creația sa --
Bitcoin – a revoluționat întreaga lume. A luat puterea din mâinile elitelor și a dat-o înapoi oamenilor. Oamenii au început să fie capabili să-și controleze banii, fără a mai fi forțați să implice intermediari. Bitcoin a eliminat intermediarii și a făcut ca guvernele și băncile să fie irelevante pentru utilizatorii săi. A făcut uitat vechiul sistem financiar șî a implementat o nouă paradigmă: "
O versiune de bani electronici complet peer-to-peer care permite ca plățile online să fie transmise în mod direct de la o parte la alta fără a apela la o instituție financiară".
Bitcoin este prima revoluție fără vărsare de sânge din istorie.Nimeni nu a trebuit să moară pentru ca Bitcoin să învingă. Revoluția Bitcoin nu a cuprins violențe, nici masacre, nici alte lucruri oribile care se petrec în timpul revoltelor. I-a ajutat pe cei înfometați și pe săraci și le-a dat o șansă la viață și la a lupta pentru viețile lor. I-a conectat pe oamenii din întreaga lume. Și niciun lider politic nu poate opri Bitcoin. Revoluția continuă de peste 10 ani. Și, zi de zi, câștigă noi adepți.
De multe ori m-am întrebat cum a reușit Bitcoin să evite băile de sânge în această revoluție. Și, uneori, mă gândesc că, poate, Revoluția Bitcoin a urmat
regulile lui Saul Alinsky. Alinsky a fost un activist american și, printre altele, a scris
regulile unei revoluții de succes. Se poate observa cu ușurință,
niciuna dintre reguli nu presupune violență.
Regula 1: Puterea nu este doar ceea ce ai, ci ceea ce adversarul crede că ai. –- De când a apărut, Bitcoin a fost temut de către guverne, bănci și alte elite. Au crezut că vor pierde extraordinara putere pe care o aveau și au început să vadă în Bitcoin un inamic gigantic, chiar dacă acesta era în fragedă pruncie.
Regula 2: De câte ori este posibil, scoate adversarul din terenul cu care este obișnuit. Astfel creezi confuzie, frică, retragere și căi împotriva cărora nu știe să lupte. -– Elitele nu s-au temut niciodată că ar putea pierde puterea pe care o aveau asupra cetățenilor. În fond, oamenii sunt oprimați de mii de ani de către guverne și bănci. Și totuși, când Bitcoin a apărut, împreună cu noua sa paradigmă a tranzacțiilor financiare peer-to-peer, acestea fiind combinate și cu o pseudo-anonimitate care poate fi îmbunătățită drastic prin mixere de monede, în acel moment toți opresorii au început să fie confuzi. Următorul sentiment pe care l-au avut a fost frica. Nu știau cum să lupte împotriva Bitcoin. Și, de peste 10 ani, toate tentativele lor de a opri Bitcoin au fost sortite eșecului.
Regula 3: Fă ca adversarul să lupte împotriva propriilor arme. –- Exact asta a făcut Bitcoin. Așa cum elitele au luat pur și simplu oamenilor controlul financiar, de mii de ani, la fel a procedat și Bitcoin, care le-a returnat oamenilor puterea asupra propriilor finanțe.
Regula 4: Ridiculizarea este cea mai eficientă armă. Este greu de contraatacat și înfurie adversarul, acesta reacționând apoi în dezavantajul său. -– Guvernele au vrut mereu să știe câți bani are fiecare cetățean și pe ce îi cheltuie. Satoshi a construit Bitcoin într-o manieră care ridiculizează lăcomia Statului de a cunoaște toate tranzacțiile financiare ale cetățenilor săi: toate tranzacțiile Bitcoin pot fi verificate pe blockchain, acesta fiind public; totuși, adresele expeditorului și destinatarului sunt niște șiruri alfanumerice, care nu cuprind nici nume, nici prenume, nici date personale (presupunând că utilizatorii nu și-au predat datele personale către terți, cum ar fi exchange-urile centralizate). Invenția lui Satoshi a luat Statul în zeflemea și pare că spune: "Vrei să știi câți bani am? Uite, poți vedea asta. Vrei să îmi vezi și toate tranzacțiile? Poți face și asta. Dar ce nu știi este
cine sunt eu".
Regula 5: O tactică utilizată prea mult timp devine o rutină. Iar rutinele pot deveni plictisitoare. –- Ca urmare, este nevoie de schimbări, chiar și unele mărunte. Bitcoin a avut multe schimbări în ultimii zece ani. De la SegWit la bech32 și de la Taproot până la diverse BIP-uri, Bitcoin s-a schimbat și a evoluat în timp.
Regula 6: Ține adversarul sub presiune. Folosește orice tactici, acțiuni sau evenimente pentru a-ți atinge scopul. "În ceea ce privește tacticile, detaliul major constă în dezvoltarea unor operațiuni care vor menține o presiune constantă asupra opoziției. Din acest motiv inamicul va reacționa în avantajul tău." -– De la apariția Bitcoin, guvernele și băncile au început să resimtă o presiune care a crescut constant. În multe perioade grele oamenii au apelat la Bitcoin. Și, cu cât au fost mai multe evenimente nefaste, cu atât Bitcoin a fost îmbrățișat de și mai mulți oameni, fapt ce a condus la o apăsare și mai mare pe umerii guvernelor, acestea realizând că le scapă din mâini controlul și că oamenii se pot organiza și singuri, fără intervenția Statului, a băncilor sau a intermediarilor.
Regula 7: Alege ținta și blochează-te pe ea. -- Bitcoin și-a ales țintele încă dinainte de naștere: sistemul financiar existent, intermediarii, guvernele șî băncile. Intențiile sale au fost manifestate subit încă din blocul Geneză, care a conținut următorul mesaj: "
Cancelarul pe cale de a scăpa băncile pentru a doua oară".
Poate că mai avem mulți ani de trăit și, poate, la fel vor avea și copiii și nepoții noștri. Însă nu știu dacă vom mai asista la vreo revoluție fără vărsare de sânge în viitor...
Topicul este auto-moderat pentru evitarea spam-ului.