Ovo za banke je tak, ali nebi trebalo tak biti. Novac je kod njih i jos k tome placam da bude kod njih, ali kad ga ocu van, daj mi ga kad hocu. Frend je dizao 400k kn, pa je morao cekati 10ak dana i ispuniti hrpu papira ko da dize kredit, a ne svoje novce.
Koliko znam, u zadnje vrijeme su mnoge financijske institucije, ne samo banke već i pošte i fine, morale pooštriti svoja pravila za podizanje i slanje novca, te uvesti stroži kyc, zbog strožih financijskih pravila o provjeri većih transakcija i podrijetlu novca, a na čemu posebno inzistiraju amerikanci, zbog sprečavanja financiranja terorizma i pranja novca.
Već za iznose iznad 7500 kn moraš u poštama i finama ispunjavati različite formulare, i to je uvedeno od prije nekoliko godina koliko se sjećam.
To ti je jednostavno tako i nemaš izbora ako želiš poslovati s njima.
U ispunjavanje papira ne bi ulazio jer se to radi najviše zbog Zakona o sprečavanju financiranja terorizma i pranja novca. Je li to potrebno raditi za 10.000 kuna ili nije, ne želim ulaziti u to. Ali ne možeš očekivati da će poslovnica neke banke u nekom selu imati milijune kod sebe samo zato što će možda nekad netko doći i podići "svoj novac". Uzmimo za pretpostavku da korisnik banke ima na tekućem računu 100 milijuna kuna. Banka ne zna kad će čovjek doći niti u koju poslovnicu podići novac. Po ovome što kaže MikeCro, svaka poslovnica te banke bi u svakom trenutku trebala moći isplatiti korisniku 100 milijuna kuna. Malo nemoguće, zar ne? Ne znam u kojoj banci je tvoj frend dizao 400k kuna niti koju hrpu papira je trebao ispuniti. Ja pak znam frenda koji je dizao 50k eura u banci - najavio je podizanje novca dva dana unaprijed, ispunio dva papira i bez problema dignuo novac.