Arkadaşlar isterseniz "savunma" diyin. İster altta kalmama diyin. İster haklılığını kanıtlama diyin. Umurumda değil. Lütfen yazdıklarımı ciddiyetle sonuna kadar okuyun ve değerlendirin. Öncelikle ben teknik analiz açısından yaklaşırım olaya. Ekol olarak tekniz analizcilik kişiliğime uygun. Teknik analiz açısından spekülasyonun hiçbir önemi yoktur. ( O an için - Tam ekranın başında alım satıma karar verdiğiniz an hiçbir indikatör " o an "dan sonrasının ne olacağını size söyleyemez.) Ekol olarak spekülasyonlar önemlidir diyenler vardır. Saygım sonsuzdur. "ben bitcoin alırken bitstampı, huobi yi, incelerim. Etrafta çıkan haber varmı yokmu diye bakarım" diyenede bu açıdan saygım sonsuzdur. Ben btc-e de oynuyorum bu oyunu. Başka ülkelerin futbol sahalarında oynanan oyun beni ilgilendirmez. Birinde düşüş olur, birinde yükseliş. Bazıları arbitraj karı için benim sahama girer veya benim sahamdan kaçar, haber çıkar bazıları alır, bazıları satar, botlar en ufak macd sinyaline göre sürekli alım-satar yapar. Sonra büsbüyük oyuncular işin için dahil olup, wok tavasını sallar gibi piyasayı ters düz eder ellerindeki büyük güçle. Bunların hepsi spekülasyon ekolundekiler için büyük avantajlar yaratır veya dezavantaj yaratır. Ha bide yarı klasik yarı teknik analizciler vardır. onların işleri tam teknik analizcilere veya tam spekülasyonculara göre daha zordur. İki taraf arasında mekik dokumak en tehlikelisidir. Aldığınız alım satım kararlarındaki yenilgiler psikolojik açıdan daha ağır olur.
Niçin teknik analiz? o anda mantıksal açıdan alınabilecek en iyi kararı aldığınızı bilirsiniz. Yani riskleri en minimuma indirmeye çalıştığınızı bilirsiniz. Başınıza gelenlerde kaderi, şansı bu işe karıştırmamış olursunuz. Yenilginiz canınızı acıtmaz."borsayı spekülasyonlar yönetir" diyenler vardır. Haklıdırlarda. Çok akıllılar yada çok güçlüler az akıllıları, az güçlüleri, olası riskin yüksekliği ihtimaliyle psikolojik açıdan korkutur devirirler. Teknik analiz açısından "o an" yukarıda saydığım etkenlerin hiçbirinin önemi kalmaz. O etkenlerin sayısal ifadeleri, indikatörlerde/ osilatörlerde çizdikleri resimler önünüzdedir. Girenler çıkanlar, haber varmı yokmunun önemi kalmaz. Herşey gözünüzün önündedir. Ben tam bu yazıyı yazarken Günün öğlesinde bitcoinin ceo su intihar etti haberini okudum. Sanki çok umurumdaydı. 28 yaşında bir ceo neden intihar eder. Birileri onu öldürdü, intihar süsü verdi. bitcoinde düşüş yaşanacak gibi kaygılarım olmaz. Ekrana bakarım. yol ne tarafa gidiyor. Tüm gün alım satım kararımda zerre etkili olmadı. Çünkü ben daha bir önceki gün pozisyonumu belirledim. Kararımı aldım. Haberi okumamla okumamam arasında hiçbir fark oluşmadı. arkadan gelen hersey spekülasyon olacak. suni yükselme/suni düşme. Çok tın.
Hani sen en geç yarın öğlene kalmaz düşer diyordun. Ne oldu diyenlere lafım şu olur ancak. YANILDIM. Öğlen 12 olmadı. 10 saat sonra oldu. Gece 12 ye yakın saat 10 da oldu. Aman çok üzüldüm. Çok tınladım. btc alış satımında herkes farklı istatistikler kullanır. İstatistiklere farklı sürelerden, farklı saatlerden yaklaşırlar. Tabii istatistiklerin ele alınışı manzaraya bakış açısını değiştirir. Manzaraya bakış açısından bazıları serçeler gibi ağaçlara binalara yakın uçarlar. Bazıları güvercinler gibi binaların biraz daha yukarısından uçarlar, bazıları kartallar gibi gökyüzünün en tepesinden uçarlar. Herkes uçtuğu seviyeye göre manzarayı görür. Gördüklerine/ görebildiklerine görede manzarayı değerlendirir.
Ben sürekli manzaraya bitcoincharts.com dan aşağıdaki ayarlarla bakarım.( bitcoinwisdom danda mum çubuklarını seyrederim ) O ayarlarla karar alırım. ( indikatör seçimlerim değişir ama.) 1 aylık-1 saatlik manzara benim pozisyonumu belirler. Nedenmi? bir sürü ayar denedim. ( 1 gün 15 dakika, 1 gün 1 saat, 2 gün 15 dakika, 30 dakika, 1 saat. 5 gün, 10 gün, ve bunların bütün olasılıkları. ) bollinger band'a ( ben buna bagırsak diyorum : ) özellikle nerdeyse kusursuza yakın uyum sağlıyor. Bazıları alçaktan uçmayı sever. Günlük 5-10-20 dolar kar edecem gözüyle hareket eder. Bazıları yüksekten uçmayı sever. bazıları 4-5 gün beklerim btc başına 50-70-100 dolar kar edecem gözüyle hareket eder. Alçaktan uçanın alacağı risk, yüksekten uçanın alacağı riske göre çok fazladır ama. ( kısıtlı manzara görüşü açısından )
Yukardaki ayarlarla manzaraya baktığımda. Ben aşağıdaki manzarayı görürüm. Kırmızı okların gösterdiği mum çubukları bölgelerine iyi bakın. Bollinger bant ( artık bağırsak diyecem kimse kusura bakmasın. ) ile ne kadar uyumlu. Bağırsağın kıvrımlarındaki, en uç, en keskin dip-zirve anlarında diğer indikatörlerle birleştirince çok güzel oluyor.
Buda benim manzaraya bakış açım. Tabii altında o anki indikatörlerimde olur.
Özellikle bağırsakda düzlüklerin sonunda malum, 2 olasılık var. Hatta bağırsak daralmaya başladığında o an çok yaklaşıyor demektir. Düzlüğün sonu ya bayır yukarı çıkar. Ya bayır aşağı iner. Yani %50 50. Teknikci için olasılık %75-85 ihtimalle aşağıdır. Hatta daha fazladır.( bilgileri işleyiş açısına göre ) Yukarıdaki resme bakan bazıları btc nin düşüşü son buldu derken , ben o resimde tuzak olma ihtimali çok yüksek bir manzara görüyorum. Başka bir şey değil. "kırılma ihtimali var. ama çok düşük ihtimalle" Bu yazıyı 6 mart da yazıyorum. 1 hafta sonraki manzara bu manzarayı teyit etmeli. O zaman yüzde 50 derim. 1 sonraki haftada öncekini teyit eder. gitgide olasılık artar. O zaman son btc alımımı yaparım. Yaslanırım koltuğa. Olacakları seyrederim. Derdim tasam azalır. Sürekli yukarı çıkan bir ivmeyi bende herkes gibi isterim. Benim faydama. Daha az takip yapacam sonuçta. diken üstünde oturmayacam.
Benim önceki söylemlerim için. Aşağıdaki resme bakın. ( Sürekli değişik indikatörlerle teyitler, olasılıklar hesaplarken sürekli bitcoinchart.com da analiz resimlerinin üstünde resmi farklı kaydet der. O anın resmini çekerim. O an nelere karar verdiğimi, nerelerde yanlış yaptığımı, nerelerde doğru yaptığımı bunları inceleyerek bulmaya çalışırım. ) O resim 4 mart tarihli, 10 günlük, 1 saatlik istatistik var. parabolic sar değerlerini pek kullanmıyorum. Bolinger bandım ( bağırsak ) macide, resul, aroon up down, momentumla o ana bakıyormuşum. 10 gün 1 saatten resme bakmamım sebebide aroon up down bazı teyit noktaları bulmak için. Herneyse. Bayağı yukarıdada belirttiğim gibi. Şimdi resimde yeşil oklu bölgeler.bağırsağın daraldığı noktalar, mavi çizgiler ise bağırsak daralmaların sonucudan fiyatların en keskin düşüş yaptığı bölgeleri, sonra bandımızda yukarı çıkışlar var. Ben ayın 1-2 sinde o balığı kaçırdım. Başka işlerden dolayı. Ama piyasayı takip ediyorum. Resimde siyah noktayla gösterdiğim bölümden oyuna katılma şansım vardı. Gecikmelide olsa katılabilirdim. Ama katılmadım. Ama o an nasıl içim içimi yedi size anlatamam. Kendimi zor zapt eyledim. Benim bakış açıma göre düşmesi gereken piyasa düzlüğün sonunda yukarı döndü. Dönmemesi gerekirdi. Viraj dönüşü manyak çıkış yapmaya başladı. ( parantez içinde daralma bölgesinden bağırsağın el alt sınırlarından hemde direk yaptı.) artık Allah ne verdiyse,10-20-30 dolar kar yapma fırsatı. 10 btc düzeyinden hesaplasan belkide 200 dolar kazanma fırsatı. Geç başlayacağım gireceğim bir oyuna giriyim mi girmeyimmi? o anki aroon up downa bakıyorum. Mum çubuklarının saatlik okumasına bakıyorum. Mum çubuklarında " kayan yıldız doji" var. Öncesi yeşil spinning top dojiler. Kayan yıldız yükseliş devam edecek diyor. Ama karar anındayım. aroon up downda ufukta macide beklentisi yok diyor. Aroon down çizgisi minik testereler halinde altta geziniyor. bitcoinwisdomda 15 dakikalık, 30 dakikalık yeşil spinning top arayışı içine girme beklentisindeyim. Oda ne 1 saat sonrası manzara. büyükçe kırmızı bir spinning top, 1 saat önceki kayan yıldızı yuttu. ondan 1 saat önceki büyük yeşil spinning top dojisininde gövdesinin ortasına kadar seviye olarak indi. Bunda sonrası düşüş başlar artık diyorum. Tabii arkadan gelen hiçbir doji uymuyor. Allahtan girmemişim. İyiki girmemişim. Çünkü hersey taa en başından beri olasılıklara uymayan bir harekette gidiyor. Yani spekülasyon. Ben o esnada nerede ne haber var bakmıyorum. İlgilenmem. Önümdekiler bana spekülasyonu gösteriyor zati. alttaki resimde 1. nolu kırmızı oka bakarsanız. Yeşil marubozo dojiyi seyrettim ben 1 saat boyunca. en sonunda devasa yeşil bir spin top oldu. arkasındanda son 1 ay içindeki en devasa yeşil marubozo doji geldi. Yemede yanında yat. 1 büyük yeşil mum çubuğu zamanı zaten resul açısından tansiyon 70 i geçmişti. 1 aylık tepelerin hepsini geçti. Resul artık devredışı. ( uyumsuzluk başlangıcı ) Macide artık yalnız. az bişey resul grafiği düştü. Yukarıdan macide sat emrini verdiği için. Yeni gelen macide al emrini verecek haliyle. Millet piyasa kırıldı Artık yukarıya gider diye alacak. İşte silkelenenler silkelenirler diyorum ben içimden. 2. böyük mum çubuğu resulümüzü kalbinden resmen deldi geçti. Resulun tansiyon oldu 90. Ne devasa, sipsivri bir tepe oluşturdu. Bu kadar hızlı yükseliş, o kadar hızlı düşüş getirir sadece. arkası yine düştü, yine yükseldi. Olan benim en geç yarın öğlen lafıma oldu. Amaaaaan çok üzüldüm. çok üzüldüm. Millet ayı tuzağını yanlış kullanıyorsun diyor. AYI TUZAĞI= Yükselen trend içinde hafif bir düşüş gösterilerek panikcilerin ellerindekini daha fazla zarar ederim/bu kadar kar yeterli düşüncesiyle ucuzdan elinden çıkarması. Düzlükden sonrası 1-2 mart. Trend yükselişe geçti arkadaşım. Ayı tuzağı lafım bana göre doğru. Bakış açına göre tanım değişir. Diyecek lafım yok.
Son söz. Ben bir iki gün piyasaya girmeyecem. Zaten düşüş düzlükde. Ayın 5 i itabariyle beni fazlasıyla gıcık etti istatistikler. Aşağı doğru kırılma çok hızlı olur. Benim pozisyonum 5 martta şekillendi. Buğün bütün gün , anime izledim, dizi izledim, film izledim. keyif çattım. canım sıkıldı. cevap yazdım. 6 mart benim için bayağı dingin bir gün oldu.