Ako se ovako nastavi mocicu da maknem jednu nulu sa naslova
Bez brige. Dok cijena pada, zapamtite da niste ništa izgubili sve dok ne prodate po cijeni nižoj od one po kojoj ste kupili. Narasti će cijena, samo treba strpljenja.
Za to brige nemam jer cak i da je 1btc 200$ ja sam u profitu
to se ni ja ne brinem jer nisam ni kune uložio samo svoje vrijeme, nego dokle če padati šta mislite
Ja evo, ne znam što da mislim. U pravu su svi koji govore da svake godine u siječnju dolazi do pada cijene BTC-a, ali koliko mogu vidjeti na CMC, taj pad je do sad bio puno manji nego što je ovaj trenutno. OK, niti rast koji mu je prethodio prijašnjih godina nije bio takav kao krajem 2017. godine. Uz to, velika je
kriza i na tržištu dionica što isto sigurno utječe na cijenu kripto valuta.
A ništa... Možemo samo čekati da se tržište oporavi, što vjerujem da hoće. A hoće li dosegnuti visine s kraja 2017.? Tko zna... Možda hoće, ali rast sigurno neće biti onakav kao na kraju prošle godine. Ali to je čak i dobro. Bolje stabilan i dugotrajan rast nego ovo što smo imali u protekla dva mjeseca.
I još nešto... Iako sam nekoliko puta tvrdio da sam za regulaciju tržišta kripto valuta, mislim da bi to u ovom trenutku ipak moglo biti previše. Ne kažem da će kripto propasti ako se to dogodi, ali uz ovoliko negativnih vijesti regulacija bi samo još dodatno pogoršala stanje.
Može biti i drugi razlog... Znamo svi da je najavljeno trgovanje Bitcoinom na Wall streetu. Moguće je da kitovi znatno jeftinije prodaju svoje dionice samo kako bi došli do keša da kupe što više Bitcoina jer znaju da će ulaskom ogromnih količina svježeg novca Bitcoin otići u nebo. Našli su način kako dumpati burze... prodaj dionice i kupi Bitcoin jeftino, prodaj Bitcoin skupo, pa opet kupi dionice jeftino. A ovo, naravno, slijede i istočne burze. Lančana reakcija koja bi bez regulative mogla dovesti do totalnog kraha oba svijeta.
Koliko sam ja shvatio prateći vijesti sa Wall Streeta, neće se direktno trgovati bitcoinom već tzv, financijskim instrumentima, ''derivatima'' u koje će biti uključeno tzv. ''klađenje'' na buduću cijenu bitcoina, tzv. ''futures''.
Nisam siguran koliko će to zaista utjecati na tržište bitcoina jer se ne radi o direktnom trgovanju bitcoinom niti je to uopće moguće trenutno zbog zakonske regulative.
E za trgovanje BTC futures-ima na Wall Streetu sam čuo. Bilo mi je čudno kako nisam čuo za trgovanje BTC-om ali očito je kolega pogrešno informiran. Ili možda ima neke informacije koje mi nemamo
Uglavnom, totalno mi je nelogično da zbog zakonske regulative nije moguće trgovanje BTC-om, ali trgovanje BTC futures-ima (odnosno, kako Daniel91 kaže "klađenje" na buduću cijenu) je OK.
Zapravo se radi o vrlo ''složenim'' financijskim instrumentima, derivatima, za velike igrače, koje čak ni mnogi profesionalni brokeri ne razumiju u potpunosti (ne kažem ni da sam ja neki stručnjak ali ulagao sam i na pravoj burzi, kupovao dionice domaćih i stranih firmi i aktivno ovo pratio godinama pa recimo da imam neka saznanja).
Radi se o institucionalnim ulagačima, koji imaju i velikog političkog utjecaja u Americi (kroz financiranje izbornih kampanja političara i lobiranje u Kongresu), pa je nerealno da bi ikakva ''zabrana'' njihovih financijskih derivata mogla proći u Kongresu.
Često se i takvi igrači ''zaigraju'' kao kod vjerovanja ili ''predviđanja'' da će npr. tržište stambenih kredita stalno rasti (jer su nekretnine po defaultu ''sigurna'' investicija) pa su mnogi financijski derivati bili vezani uz takve kredite (tj. predviđanja stalnog porasta tržišta stambenih kredita).
Vjerovalo se da ako i dio postojećih korisnika tih kredita ne budu mogli vraćati kredite, zbog stabilne vrijednosti nekretnina banke će se uvijek moći naplatiti iz hipoteke.
Zbog toga se nije baš previše gledalo na kreditnu sposobnost tražitelja takvih kredita.
Što se potom dogodilo, znamo svi.
Cijena nekretnina je počela padati, ljudi nisu mogli vraćati kredite, i banke su se našle u velikim gubicima (jer zbog pada vrijednosti nekretnina pala je i vrijednost hipoteke) a čitava velika industrija futures-a povezana uz takve kredite je propala i odvela u propast mnoge institucionalne ulagače u Americi, što je bio okidač za veliku svjetsku financijsku krizu prije desetak godina.
Naravno, najveće banke su se izvukle, izvršili su veliki pritisak na američki Kongres (i na političare koje su prije financirali) i izvukle 700 milijardi $ za svoj spas.
Zato, naivno je vjerovati da im bilo tko realno može stati na kraj i ''zabraniti'' klađenje na vrijednost bitcoina (ili bilo kakvo drugo klađenje).
No, direktno, ipak mislim da ovo trgovanje neće utjecati na cijenu bitcoina, jer oni nemaju zakonske osnove da mogu kupovati bitcoin.
No, mogu manipulirati tržištem i širiti medijske dezinformacije, da bi utjecali na cijenu bitcoina i kroz to ostvariti ''indirektnu'' zaradu na bitcoinu.
S obzirom da se radi o potpuno novom financijskom instrumentu, jako je teško sada reći koliko će oni moći utjecati na cijenu bitcoina.