Slažem se.
Na institucionalnim i velikim burzama tipa NYSE, ali i manjim tipa naše zagrebačke burze, čekaju se izvješća kompanija, ali i izjave guvernera HNB-a, ministra financija, najave novih poreza, trgovinskih sporazuma... na osnovu toga se pogađaju trendovi i fond manageri odlučuju o kupnji i prodaji određenih dionica.
Svega toga kod bitcoina nema, tržište zapravo uopće nije regulirano, nema institucionalnih i velikih ulagača (barem ne službeno i direktno, već uglavnom posredno preko derivata tipa futures), i sve je zapravo jedna velika stihija, gdje i najmanja vijest (tipa najava zabrane crypto mjenjačnice negdje u Aziji ili velikom hakiranju nekog btc trgovca) može pokrenuti ''stampedo'' panične prodaje bitcoina i nagli pad cijene.
Nema stvarno smisla gledat btc cijenu svakih sat vremena i stalno ''drhtati'' nad time.
Najbolje je uložiti u btc ili neku drugu valutu/valute i jednostavno ''zaboraviti'' na to neko vrijeme, i baviti se drugim stvarima u životu.
Upravo tako. Treba složiti portfolio od projekata u koje vjeruješ i imaju neku svoju fundametalnu vrijednost. Onda zaboraviti na to neko vrijeme. Po meni barem pola godine. Pod ovime zaboraviti na to mislim na dnevno gledanje rasta i pada cijene. Praćenje razvoja projekta ne škodi da se vidi da li se razvija u pravom smjeru.
To je dobar savjet, ali kad netko uloži primjerice 1000 kuna, teško se oteti porivu da se tu i tamo pogleda vrijednost portfelja. Vidim po sebi. Većina portfelja je dugoročni ulog, ali svejedno svaki dan pogledam Delta program da provjerim vrijednost. Ono što je važnije je da se ne paničari ako vrijednost jako padne. Meni je vrijednost portfelja pala za 70% kad je BTC dotakao $6000 prije mjesec dana. Nakon toga je porasla skoro dvostruko i sad opet pala. Ali to me ne uznemirava jer vjerujem u projekte u koje sam uložio i vjerujem da će mi dugoročno donijeti pristojnu zaradu.