geniş zaman diliminden bakıldığında "biraz sert" c impulsive denilerek geçilecek bir yer hocam, maalesef o günü sadece elinde mal tutanlar hatırlayacak. kabul etmek gerekiyor ki zor bir piyasadayız..
ekleme:patlamış mısıra dönmüş olan twitter'ımda gezerken bunu gördüm, harmonik patternleri ben hiç kullanmıyorum ama oldukça başarılı bir sonuç elde etmiş.
kendisini de sonra anımsadım, iki yıl önce masterluc'un sayım hatasını açıklayarak paylaşmıştı bu arkadaş. herhalde o zamandan beri ilk defa karşılaştım. forumda twitter fenomenlerine olan bakış yoğun negatif açılar barındırıyor olsa da, böyle işini bilen ve magazinel şeylerin dışında veriler oluşturan iyi traderlar takip edilebilir. bence iş burada biraz takipçinin olayı ayırt edip edememesi ile alakalı bir hale dönüşüyor.
eğitim, sinyal, ico ve token pazarlayan tayfadan uzak durduktan sonra magazinel eylemlerin dışında veri oluşturan her traderın fikrini ayrım gözetmeksizin süzgeçten geçirmeyi uygun buluyorum.
ahh ah.. yoksa bi trader gelse de bizim için buy/sell düğmelerine bassa diye beklersek bu piyasada işimiz yaş
)
Evet, para kaybedenlere geçmiş olsun diyelim çünkü gerçekten çok kan aktı. Canı yananların bu günleri unutması zor olacak. Ben de geçen sene açılmış bir kısa pozisyonum varken "1 geceliğine" kardeşimin düğününe gitmek gibi bir hata yaptım. Yakınlarım beni bir türlü bırakmadı, beş gün yedik içtik gezdik. Döndüğümde bir hafta kurtulma mücadelesi verdim ama sonuçta o ticareti korkunç bir zararla kapattım. Paçayı kurtarma umuduyla aldığım borcu da hesaba katınca tüm birikimim gitmiş oldu, aracımdan başka elimde zırnık kalmadı. Hayatımda aldığım en pahalı dersti, 7-8 ay boyunca bitcoin fiyatına bile bakamadım. Unutmam mümkün değil. Bir tacirin etraflıca öğrenmesi gereken ilk şey risk yönetimi. Üç adımdan oluşan altın kuralları tavizsiz uygulamak gerekiyor: 1) Riski azalt 2) Riski ortadan kaldır 3) Elde edilmiş kârı koru. Bazen zararı sineye çekmeyi bilmek gerekiyor. Zarar etmek batmaktan iyidir.
Şahsen Elliott teorisinin inceliklerini öğrendiğimden beri diğer yöntemleri amatör işi olarak görmeye başladım. Birçoğu ya tutarsa diye ortaya atılmış "tahminlerden" ibaret. Harmonik paternler nispeten yoldan beriler çünkü Elliott teorisinde ortaya konan prensipler üzerine inşa edilmiş bazı ilişkilere dayanıyorlar.
Wolfe Formasyonu:
Yukarıdaki grafik düşüş vaktinin yaklaştığını söylüyor ama aynı sonuca Elliott teorisini kullanarak varmak da mümkün. Sonlanan diyagonal:
Mesela "baş ve omuzlar formasyonu tutar mı" veya "Gartley formasyonu 10'da 7 başarı sağlıyor" gibi analizler görmek ilginç oluyor. Baş ve omuzlar formasyonunun tutup tutmayacağını anlayabilmek için onu bir bağlama oturtmak yani trendin hangi aşamasında oluştuğuna bakmak gerekiyor. Elliott teorisinin en güzel tarafı bize bu bağlamı sunması.
EDIT:
Yeni bir üçgen formasyonu oluştu gibi görünüyor. Bu üçgen eğer B dalgası ise fiyat kısa süre sonra tırmanmaya başlayacaktır. 5700 seviyelerini aşarsa uzun pozisyon açacağım.
Ama eğer 4. dalga ise 2500'e doğru gidiyoruz demektir. Üçgenin her iki tarafına şartlı emirler koymak mantıklı gibi görünüyor. 5200'ün altına düşerse kısa pozisyon almak mantıklı olacaktır. İlk senaryo bana daha cazip geliyor. Bu kadar büyük bir düşüşten sonra fiyatın orta vadede toparlanacağını tahmin ediyorum. Panik havası biraz dağılmış gibi görünüyor ama işlem hacimlerine bakarak kesin bir yargıya varamıyorum.