Faiz ve enflasyon maalesef ciddi bir bataklık. İşin içine işsizlik, üretim, tüketim, ithalat, ihracat girdiğinde işler daha da karışıyor.
Üniversite, iktisat dersimizin ilk saatlerinde hocamız bize bir örnek vermek için soru sormuştu. Aşure yapılırken içine ne koyulur diye. Soruyu anlamakta zorlanmıştık. Tabi cevaplar gelmeye başladı... Her yörenin, her bireyin, her ailenin kendine özel eklediği, çıkardığı maddeler vardı.
Sonra hocamız dedi ki ekonomi işte aynen budur. Aşure gibidir. İçine her şey girer. Türkiye için, portakal koyarsınız, ABD için pirinç, Brezilya için kahve... Ama her koyduğunuz ve çıkardığınız şey, sonucu tamamen değiştirir dedi. Sanırım o zamanlar tam anlayamamışız yine de konuyu.
Faiz-Enflasyon-İşsizlik ve Doviz kurları! Bu 4'ü arasındaki denge o kadar hassastır ki... Dördünü birden pozitife çevirebilirseniz, en güzel aşure sizin ki demektir. Yok efendim biri ters takla gelirse, diğer 3'ünü aşağıya çeker. Maalesef ülkemizde önce işsizlik sorunu artmaya başladı. O kadar ciddiyetsizce ele alındı ki bu konu, sonra enflasyon gelmeye başladı. Tüketim artıyor ama bu tüketime yetişecek yerli üretim yok. Haliyle dış alım'a gidiyorsunuz. E o da ekonomik dengeyi sallıyor. Ülkeden para çıkmaya başlıyor, nakit azaldıkça Merkez Bankası likitideyi arttırıyor o da enflasyon yaratıyor. Bu 3 sorun patlak verince mecburen faiz silahını çıkarıyorsunuz. Elleriniz kirlenecek ama bu silahı ateşlemeden bu savaşı kazanamazsınız. El mahkum basıyorsunuz faiz tetiğine. Sonuçta gelecek üretimlerinizin bir kısmını daha ipotek altına alıyorsunuz.
Peki bu döngü nasıl kırılacak? Aslında örümcek ağına kapılan sinek hikayesi... Çırpınarak, çalışarak ve en önemlisi üreterek... En iyi yaptığımız şeyden başlayarak. Macera aramaya gerek yok. Tarım bizim en iyi bildiğimiz şeyse önce insanımızın karnını güzelce doyuracağız. Sonra fazlayı satıp, diğerlerinin ürettiklerinin daha iyisini yapmaya çalışacağız. Böyle bakınca da çok kolay. Ekonomi işte aşure kadar karmaşık, ama bir kazana atıp hepsini kaynatmaya başlamak kadar kolay... (Şekerini az koyun, malum glikoz davası sıkıntı)
Ulan bu kadar yüksek faiz mi olur.
FAİZ HARAMDIR
birileri faizden hayır gelmeyeceğini öğretmeli. faize bulaşıp da hangi ülke hangi aile düzlüğe çıkmış, bizim içimizdeki ve dışarıdaki hainlerin konuşmalarına bakmayın. faizden hayır gelmez.
derhal düşmesi gerekiyor faizlerin. haa hainliğe devam edenler için de gereği yapılır..
hadi ama bu ne orta çağ'ın karanlığında mı yaşıyoruz. ekonomi bölümünde her postta dine bağlıyon işi. Aşın şu din meselesini artık. faiz haram bankaların önünden geçme olsun bitsin! BTC al biraz faiz yok, kar payı var.