Gdje si surferu, kućo stara! Što je? Covid teorije zavjere i antivakserske kampanje zamrle pa se vratio svojoj staroj ljubavi, Bitcoinu?
Ma, neka si ti nama takav, bilo nam je dosadno bez tebe. Keep up the good work!
Usput, budući da si, čini se, propustio 2017. i 2019./2020., kupuješ li barem ovaj dip? Treba nam svježe krvi u našoj "Satoshi shemi".
1. store of value;
2. value exchange; i,
3. transport of value. [...]
Da, jasno je da su vam ti "koncepti" vec godinama nejasni. Sto ne znaci da te usluge ne pruzaju ekonomsku vrijednost. Mogu - na primijer - kupiti automobil ili kucu, otvoriti aplikaciju, prebaciti BTC i voila; value exchange. Tako isto mogu otvoriti applikaciju, prebaciti BTC mojim kontaktima na drugu stranu svijeta i oni tamo mogu lokalne valute iz bankomata da izvade u roku od nekih 10 minuta. Ponovo jako vrijedna ekonomska usluga; transport of value. Ali da, koncepti koji su vama totalno nejasni. Sve jasno.
Tebe vidim ne zanima kako te varaju, nego se rađe baviš konceptima. No čak ni te koncepte ne razumiješ. Naime, "value exchange" znači "razmjena resursa". "Value" u ekonomiji znači resurs. U ekonomiji se proizvode, razmjenjuju i distribuiraju resursi. Ti meni kuću ja tebi udio u vlasništvu duga. Ti meni proizvod, ja tebi sirovinu. Ti meni rad, ja tebi nektetninu. Ti meni uslugu, ja tebi udio u vlasništvu kapitala. Itd. U Satoshijevoj shemi nema razmjene ekonomskih resursa nego uplata istih za ulazak u shemu. Shemu gdje se online adresama atribuiraju jedinice Satoshijevog zamišljenog broja kako bi se stvorio privid količine resursa. Kako bi se stvorio mamac za pecanje. No, tebi nitko ne brani da grizeš mamac i smišljaš ili korisiš koncepte jednom kad si se upecao. Čak i koncepte koje ne razumiješ. Samo naprijed.