Legat de anonimitate, chiar nu inteleg de ce e lumea e asa de obsedata de acest lucru.
Din pacate, lumea nu este obsedata de anonimitate. Din pacate pentru ea, evident. Insa cei care pun pret pe anonimitate o fac intrucat nu mai vor sa fie subjugati si exploatati de guverne si de stat. Acestia sunt de altfel si oamenii care folosesc Bitcoin asa cum a fost el gandit de Satoshi: anonim si eliberator. Daca unora le face placere ca statul sa se infrupte mereu din munca lor cu diverse procente (
care numai mici nu sunt), e treaba lor. Cei care au inteles ca sunt exploatati pana-n maduva oaselor si care au deschis ochii au realizat de ce este importanta anonimitatea.
Insa anonimitatea financiara este doar un aspect. Dreptul la intimitate ar trebui sa il aiba orice om din lume. Insa guvernul spune
nu. Ai auzit cumva de numitul
Clipper chip? A fost un proiect prin care guvernul SUA, mai precis NSA, putea asculta
legal orice convorbire telefonica de pe teritoriul tarii. Tie iti face placere sa iti fie ascultate conversatiile, sau ai prefera sa poti vorbi linistit la telefon cu un prieten, fara a fi urmarit de guvern? Si chip-ul Clipper este doar un exemplu, dintr-o sumedenie de astfel de actiuni invazive ale statului. Ei bine, pentru a putea comunica anonim s-a apelat la criptarea comunicatiilor personale. Pentru ca guvernul este atat de asiduu in a-si urmari cetatenii, incat acestia sunt nevoiti sa apeleze la criptare pentru a beneficia de intimitate, indiferent de forma ei.
Da, bitcoin e perfect ca si cash si iti ofera o anonimitate daca il folosesti P2P. Dar, daca cineva crede ca poate sa miste sume mari de bani pe crypto P2P si poate sa ramana total anonim se insala amarnic.
De ce spui asta?
S-a mentionat mai sus comisionul de 6.5% la automate. Cele 6.5% se platesc pe toata suma. In momentul de fata, daca vrei sa faci totul legal, platesti 10% impozit din diferenta favorabila intre vanzare si cumparare. Hai sa facem un calcul simplu: ai fost inspirat sa cumperi BTC in martie 2020 la 4,000 EUR. Acum vinzi la 9,000 EUR. La automat, platesti 9,000 * 6.5%, comision de 585 EUR in momentul vanzarii. Daca o faci totul transparent, platesti la stat anul urmator (9,000 - 4,000) * 10%, adica 500 de EUR. De mentionat faptul ca impozitul il datorezi si in cazul in care vinzi la automat, merge pe declaratie pe propria raspundere. Daca nu o declari, iti asumi un risc.
Exemplul tau este doar partial corect. Mai precis,
ar fi corect pentru sume (profituri) mai mici decat echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 26.760 lei (adica aproximativ 5500 euro). Daca vrei sa mergi legal, pentru a incasa in fiat profituri din crypto care depasesc acest plafon, trebuie sa mai platesti si CAS 25%. Cu alte cuvinte, la un profit din crypto de 26.761 lei vei plati 2676 lei pentru impozitul de 10% si 6690.25 lei pentru CAS-ul de 25%,
insumand 9366.25 lei. Cu alte cuvinte, ramai doar cu 17.394.75 lei,
ceea ce reprezinta doar 65% din profitul inregistrat de tine.
Este ok ca statul sa incaseze 35% din munca ta?In schimb, apeland la un bancomat si mergand pe anonimitate, ai pierde doar 6.5% (plus comisionul de 5 lei) din cei 26.761 lei, si ai ramane cu 25.021 lei. Minus cei 5 lei comision, ai incasa 25.016 lei. Acum fa si tu un calcul, ce ai prefera sa ai in buzunar, 25.016 lei sau 17.394?
Desigur, exista si varianta de a preschimba crypto cu fiat folosind un exchange descentralizat sau o tranzactie peer-to-peer. Si atunci nu mai platesti niciun comision. Asta cum suna? Ai ramane cu toti cei 26.761 lei in buzunar.