1993 yılında bir köylümüzü trafik kazasında kaybettik. Cenaze günü gelenler arasında para toplama ve bazı işleri bizim yapmamız yönünde olan isteklere olumlu yaklaştık ve cenaze istenilen gibi kaldırıldı. Sonrasında bu yardımlaşmanın devamını nasıl getiririz diyerek biraz araştırma yaptık ve bu durumlar için kullanılabilen bir cenaze sandığı kurduk. Sonradan bu oluşumu köy derneğine çevirdik. Sanırım bu sandık işini ilk defa bizim köylüler yapmış. Epey bir uğraş verilmişti. Şimdi halen faliyette. Cenaze olduğu zaman dernek yönetimi eğer sizin uğraşacak durumunuz yok ise mezar yeri, defin işlemi ve yemek işlerini kendileri kotarıyorlar. Ödediğimiz aidatlardan kararlaştırdığımız belli bir miktar var bunun için. Olay üzerinden geçen bir iki hafta sonra yapılan masraf alacak verecek cenaze sahibinde bildiriliyor. 1993 yılından beri bu dayanışma aynen devam ediyor. Bizim bu dayanışmamızı gören pek çok köy dernek kurarak bu olayı yaygınlaştırdı. Gerçekten insanın kaybının olduğu zaman yaşadığı stres ve yaşatılan gereksiz streslerin epeyce önüne geçiyor bu yapı.
Bizim derneğe (sosyal tesis) çok benziyormuş. 20-30 yıldır bizim sistemde buna benzer işliyor.
Bir cenaze olunca dernek cenaze masraflarının tamamını karşılıyor.
Derneğe ait morgumuz bile var.
Cenaze yıkama aracımız var.
Cenaze defin işlemi, mezar açma,
Yemek (genelde kıymalı, lahmacun, meşrubat şeklinde), çay, içecek dahil (500-1000 kişilik)
Eski kapanan okul (bayağı büyük) tamamen sosyal tesis olarak işletiliyor. Tamir ve tadilattan geçti. Sıfır bina ayarında.
Yaz kış hizmet veren bir yapı.
Dernekten faydalanmak için üyelik şartı var. İlk yıllarda aylık 100 TL gibi para toplanıyordu. Şimdi aylık 10 TL gibi para yeterli geliyor. Bu da yıllık 120 TL.
200 binden fazla derneğin kasasında parası var.
Cenazesi olanın herşeyi dernek tarafından karşılanıyor.
Cenaze sahipleri yasını tutuyor ve taziyeleri kabul ediyor. Başka bir işlemle uğraşmıyorlar. İndir bindir yedir içir getir götür olayı yok.
Cenaze sırasında 5-10 genç cüzî bir miktar fiyat karşılığında hizmet (dört dörtlük) ediyor.
Ayrıca sosyal tesis cenaze dışında da hizmet veriyor.
Düğün, nişan, asker kınası, adak yemeği, hacc daveti, iftar davetleri vb. gibi birçok alanda etkinlik yapmaya müsait.
Binlerce kişiye aynı anda yemek pişirecek (isteyen aşçı tutuyor) mutfağı, yemek kazanları, çok büyük ocakları, masa ve sandalyeleri, çay ocakları daha yazmakla bitiremeceğim çok şey... Bu saydıklarım derneği kullanacak kişilere tutanakla teslim ediliyor. Kırılan dökülen olursa tek tek parası tanzim ediliyor.
Cenaze dışında yapılan etkinliklerden ayrıca para (günlük 500 TL gibi. O da elektrik ve su masrafı için) alınıyor. Bu alınan para cenaze için ayrılan ödeneğe ekleniyor.
Bizim sistemi onlarca köy kopyaladı ve uyguluyor. Dayanışma ve imece usülu ile nelerin üstesinden geliniyor.
Burada yazılan yorumları okuyunca cenaze konusunda bizim köy çağ atlamış diyorum!
Kim görse imreniyor.