Pages:
Author

Topic: Cenaze evinde hizmet bekleme saçmalığı - page 2. (Read 395 times)

legendary
Activity: 1050
Merit: 1158
Etrafımda gördüğüm cenazelerde birlik beraberlik oluyordu. Herkes cenazesi olan kişilere yemek götürür, o kişilere hizmet yaptırılmaz. Etrafında olup işlerine yardımcı olunur. Yalnız kalmaması sağlanır. Psikolojik destek sağlanırdı. Ama ülke son yıllarda o kadar kötüye gitti ki, bunun da içi boşaltılıp yemek yeme etkinliğine döndü.
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
Cenazeye gelenlere yemek ikram etmek daha doğrusu yiyecek bir şeyler ikram etmek sünnettir ancak bu sünneti millet karnını doyurmaya gelerek delmeye çalışıyor aslında öyle büyük yemekler söylemelerine gerek yok insanların cenaze evinde de böyle beklentilere girmemesi gerekiyor zaten vefat eden bir yakını var gittiğin yerin yeme oradan ne olacak
legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
Ben de bu olaya pek anlam veremiyorum babam rahmetli olunca biz bir catering firması tutup kuru fasulye pilav dağıtmıştık (babam sevdiği için). Bunun haricinde büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yolladığı pideleri dağıtmış hatta fazla kalanları kendimiz yemiştik. 4-5 farklı komşumuzdan da ayrıca siz yemek yapamamışsınızdır diye ev yemekleri gelmişti. İlginç yani bizde bir tık farklı işledi bu olay.
full member
Activity: 1302
Merit: 115
Pepemo.vip
Ülkemizin doğusunda bu durumun ne derece olduğunu görseniz şaşırırsınız. Taziye evi kültürü vardır belediye bir bina ayırır orada baş sağlığı dilenir ve yemek ikram edilir. Buraya kadar bir sıkıntı yok ama o yemek için insanların kredi çekiyor olması ve yemek vermesi gerektiğine yönelik toplum baskısı insanları maddi olarak çok zorlayabiliyor
hero member
Activity: 1442
Merit: 256
Hiç unutmuyorum 17 Ocak 1994 yılında karşı komşu nene vefat etmişti. Yine böyle durumlar oldu. Hatta babam burası garip bir yer cenaze evi yemek hazırlıyor vs demişti. Babam benim bildiğim cenaze evine eş dost konu komşu yemek getirir. İnsanların acısı var bu halde yemek vs düşünemezler diye.
Yalnız Twitter floodunu okudum çok üzüldüm. Allah tüm ölmüşlerimize rahmet etsin inşallah.
legendary
Activity: 2156
Merit: 1507
Bizim bölgede yemeği komşular getirir ancak bu süreçte gördüğüm birçok şey beni insanlardan ciddi anlamda soğuttu. Yemek getirmek kadar güzel bir düşüncede yoktur birkaç gün boyunca aklınızın ucuna yemek gelmez.

örnekler:
Taziyeye gelirler arabalarının lastik fiyatını  vs fıs fıs konuşurlar
Kimisi çıkar akşam dua okumaya gelen imamı taciz eder ki hızlı okusun da herkez evine dağılsın.
Bir başkası çıkar saçma salak cahilce söylemlere size akıl vermeye çalışır.

Kimse geniş geniş yemek yemiyor. insan öyle bir boşluğa düşüyorki  vefat sonrasında birkaç gün algılarınız doğru çalışmıyor neyin ne olduğunu anlamakta zorlanıyorsunuz anlatması zor konular. Bir bakıma hayatın devam ettiğinin göstergesini yaşıyorsunuz. Olaylar aşırı hızlı gerçekleştiği için size öyle gelebiliyor. Vefat sonrası olabildiğince hızlı defin işlemi ve birkaç akşam boyunca yapılan dualar sonrasında başbaşa kaldığınız bir süreç bu süreç esnasında illa insana tuaf gelen olaylar olabiliyor.

Cenaze evinde aslında kimse hizmet beklemiyor herkez doğru veya yanlış obirkaç günlük sürecin geçmesine yardımcı oluyor. O birkaç gün cidden zor.
legendary
Activity: 2548
Merit: 1519
Şu naiflikten nereye...

https://i.ibb.co/0QD6kFm/image.png

Bu konuda zamanında baya araştırma yapmıştım ve bu görsel internetteki dezenformasyonun ne boyutlarda olduğuna çok açık örneklerden biridir. Bu deyim biat toplumlarında kullanılır ve yeter ki devletin başındaki kişi yaşasın sevdikleriniz ölse de olur anlamına gelen iğrenç bir deyimdir. Bireysel hakların önemini bilen, özgürlüğün tadını almış Bitcointalk kullanıcıları olarak doğumundan itibaren insana biat etmeyi öğütleyen baskıcı toplumların bu zehirli meyvesini yemeyiniz yedirmeyiniz.
Bir de bunun daha beteri olan toprağı bol olsun deyimi var ki iğrençlikte çığır açmaktadır. Bu deyimleri kullananlar iyi bir şey dediklerini sanıyorlarsa ciddi biçimde yanılıyorlar.
sr. member
Activity: 1890
Merit: 333
Ben de hiçbir zaman anlam veremeyeceğim galiba bu olaya. Yakınının ölüm haberini aldıktan sonra insanlar nasıl olabiliyor da geniş geniş yemek falan yiyebiliyorlar bunun üzerine anlam veremiyorum. Ben böyle yapan insanların içinde ölen kişiye karşı gerçekten bir saygı ya da sevgi var olduğuna inanmıyorum. Seven insan böyle bir haber üzerine üzüntüsünden bir süre hiçbir şey yapamaz hale gelir, yas tutar. Ama saçma sapan helvaymış oymuş buymuş gibi "gelenekler" var işte.
legendary
Activity: 1372
Merit: 1000
Şu naiflikten nereye...

Source

Gerçektende artık insani olgularımız birer birer yıkılıyor domino taşları gibi. Keza bir zamanlar facebook'ta gruplar vardı taziye evleri diye ve insanlar adres paylaşıp verilen yemeği puanlandırıyordu. Sar geri sar abicim o güzel günlere...
jr. member
Activity: 36
Merit: 11
Çocukluğumdan beri görüp anlam veremediğim, bir yakınımızı kaybettiğimizde hepimizin başına gelmiş yada en azından bulunduğumuz bir cenaze evinde tanık olduğumuz bu berbat durumu aşşağıdaki linkteki floodu görünce tekrar anımsadım ve yine tüylerim diken diken oldu.

https://twitter.com/ecemkszglu/status/1515213512565571584

Geniş bir aileden geldiğim için bu durumu birçok kez yaşadım. Pide soğumuş fırına atıver diyen enişteler, taziye evinde çay-kahve eşliğinde siyaset konuşan komşular... İşin garibi bu adet çok da eski bir adet değil; son 20-3o yılda bu şekle evrilmiş. Eskiden ölenin mülkü ve dolayısıyla paylaşılması gereken bir miras olduğu bilinciyle hak sahibi belirlenene kadar  cenaze evinde hiçbirşey kullanılmaz yenilmez içilmezmiş.

Pages:
Jump to: