Pages:
Author

Topic: ⛔ Charles Ponzi Kimdir? Ponzi Şeması Nedir? Belirtileri Nelerdir? - page 3. (Read 549 times)

full member
Activity: 1120
Merit: 200
Turkish Translator
Ponzi şeması nedir?

Ponzi şeması, yeni yatırımcıların katkısını kullanarak mevcut yatırımcılara geri ödeme yapılmasını ve kazanç sağlamayı vadeden bir yatırım hilesi platformudur. Genellikle yeni yatırımcıları küçük ve hatta hiç risk taşımayan bir yatırım yaptıklarını belirterek, yüksek değerli getiriler getirdiği iddia edilen bir fırsata para yatırarak kazanç sağlama sözüyle ikna ederler. Yatırımcıların vadedilen bir işten kazanç elde ettikleri sahte bir ortam yaratmak için, önceki aşamalarda yatırım yapan kullanıcılara küçük miktarlarda ödeme yaparlar.



Charles Ponzi ve Ponzi Şeması Tarihi

Bu bilinen şema, adını Charles Ponzi'den (1882-1949) adını almıştır. İspanya'da bir şirketten gelen ve bir IRC/Uluslararası Posta Kuponu (başka bir ülkeden bir dizi öncelikli havayolu postası pulları ile değiş tokuş edilebilen bir kupon) içeren bir mektup aldı. Ponzi, bir ülkedeki posta kuponlarını satın alarak bir kazanç sağlayabileceğini ve başka bir ülkede daha pahalı pullar karşılığında alım satım yapabileceğini fark etti.

Ponzi, daha yüksek karlar elde etmek için yeni yatırımcılar aramaya başladı. Yatırımcılara 45 gün içinde yüzde 50 veya 90 gün içinde yüzde 100 oranında olağanüstü kazanç sözü verdi. Ponzi, bu yatırımcılara, Bernie Madoff'un suç planında olduğu gibi, gerçek kârdan ziyade, diğer yatırımcıların parasını kullanarak ödemeler yaptı.

Ponzi'nin manipülasyonu onu çok zengin bir kimse haline getirdi- Lexington, Massachusetts'te bir klimalı ve ısıtmalı yüzme havuzuna sahip bir konak satın aldı. Günde 250 bin dolar kazandığı bildirildi. Ponzi 12 Ağustos 1920'de tutuklandı ve 86 ayrı posta dolandırıcılığıyla suçlandı. Tahmini 7 milyon dolar cezaya çarptırıldı ve, posta dolandırıcılığından suçlu olduğunu ileri sürüp daha sonra 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ponzi 18 Ocak 1949'da Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 5 parasız bir halde vefat etti.




Tehlike İşaretleri ve Göstergeler

- Yüksek yatırım getirileri. Ponzi şemaları tipik olarak yüksek bir getiri değerine sahiptir. Günde %1 veya ayda %30 gibi getiriler vadederler.

- Şeffaflık eksikliği. İşletmenlerin isimleri, kişileri, ofis adresleri, meşru bir işletmeyi kamuya açık olarak göstermelidir. Çoğu ponzi geçerli adreslerini ve hatta operatörlerin isimlerini bile insanlardan saklarlar.

- Tutarlı Para Geri Dönüşü. Yükselen veya azalan piyasa koşullarından bağımsız olarak, yatırımlar düzenli, pozitif getiriler üretmeye devam eder.

- 'Risksiz' olarak benimsenir. Ponziler bu gizli hizmetlerini "Bize yatırım yapın, risksiziz ve sizin için para kazanma garantisi veriyoruz" şeklinde duyurur. Tüm yatırımlar farklı bir risk derecesiyle birlikte gelir.

- Artan asgari yatırımlar. Ponzi çok az miktarda sermaye ile başlar ve daha sonra yeni yatırımcıları için hızla büyür. Ponzi'nin sermayeleri büyüdükçe yeni gelen yatırımcıların paralarıyla eski yatırımcılara ödeme yapmaya devam eder.

- Yüksek komisyon oranları. Kullanıcılar, yüksek kazanç elde etme umuduyla yönlendirme bağlantılarını kullanarak iyice motive olurlar.

- Ödeme alma zorlukları. Ödemenizi alamazsınız ya da yatırımınızı çekmekte güçlük çekiyorsanız, işletmecilerin eski yatırımcılarına fon sağlamak için yeterince yeni yatırımcıya sahip olmama ve yatırımınızı kullanıp sizi dolandırma ihtimali yüksektir


Ponzi'den nasıl kaçınılır

Açıkçası, bir yatırım platformunun yukarıda belirtilen tehlike işaretleri sahip olduğunu fark ettiyseniz, o platformdan uzak durun, siteyi herhangi bir yetkili kişiye/web sitesine bildirin. Kapsamlı bir araştırma olmadan yatırım yaparsanız tüm paranızı kaybedersiniz.


Bu ponzilerin en bilineni muhtemelen BitConnect, onun sisteminin nasıl işlediğini ve nasıl çöktüğünü bu linkten okuyabilirsiniz: https://uzmancoin.com/bitconnect/ veya Çiftlik Bank ponzinin babasıdır, erken girenler kazandı, son giren yatırımcılar malesef her şeyini kaybetti.



Kaynak: https://bitcointalksearch.org/topic/ponzi-scheme-101-5035428
Pages:
Jump to: