φιλε μου δεν καταλαβα απολυτως τιποτα!
και αυτο μου εγειρει το ερωτημα, γιατι δεν εισαι στην ομαδα των devs?
Γιατι δεν ειμαι dev. Δε μπορω να πιασω τον κωδικα και να τον αλλαξω ουσιωδως. Μικροχακιες ισως αλλα μεχρι εκει γιατι οταν ηρθε η ωρα μου να μαθω τη C, τη προσπερασα γιατι δε μου αρεσε η λογικη συνταξης και εκφρασης (πχ η pascal μ'αρεσε, η c οχι) - και τωρα το "πληρωνω"...Βεβαια, αλγοριθμικη λογικη την καταλαβαινω γιατι εχω δουλεψει με αλλες γλωσσες, αλλα για c θελω πολυ catch up και δεν ξερω αν εχω την ορεξη για κατι τετοιο.
Βασικα ακομα και οταν ακους οτι καποιος ειναι προγραμματιστης c/c++, θεωρητικα θα περιμενες οτι μπορει να ασχοληθει με το bitcoin. Λες αφου ξερει, γιατι οχι. Στη πραξη οι καλοι προγραμματιστες c ειναι ελαχιστοι. Καποιοι καθηγητες λενε οτι στη πραγματικοτητα προγραμματιστης γεννιεσαι, δε γινεσαι, απ'την αποψη οτι αν ας πουμε ενα πανεπιστημιο τη δεκαετια του 80 ειχε 100 ατομα, εβγαζε πχ 3 εξαιρετικους προγραμματιστες. Μετα αυξανε τα τμηματα στη δεκαετια του 90 x10, και ειχε 1000 αποφοιτους, αλλα οι εξαιρετικοι ηταν παλι 3-4-5... δεν ανεβαινε δλδ ο αριθμος τους γραμμικα οπως θα περιμενε καποιος. Και δε μιλαω απαραιτητα για ελλαδα - αυτο ηταν παγκοσμιο φαινομενο. Οποτε λενε ειναι κατι σαν ταλεντο - οπως η μουσικη ας πουμε.
Οταν καθησα να αναλυσω γιατι ειναι ταλεντο και οχι κατι που μαθαινεται (γιατι αυτο παραβιαζει τη λογικη μου και δε το δεχομαι... απ'την αποψη οτι αναρωτιεμαι 'τι σκατα? εδω καθομουν εγραφα assembly, θα κολλησω στη c?') ...νομιζω τελικα καταλαβα το λογο.
Η c σαν συνταξη, εκφραση και λειτουργια εχει ενα "θεμα" ως προς το τροπο που σκεφτονταν αυτος που την εφτιαξε. Ο νους καποιου που θελει να τη χρησιμοποιησει ειτε θα ταιριαξει με αυτη τη λογικη αυτου που την εφτιαξε τη C, ειτε θα την απορριψει γιατι δουλευει διαφορετικα. Εκει εχω καταληξει. Εμενα ο νους μου την απορριπτει επειδη ειναι πιο πολυπλοκη απ'οτι θα χρειαζονταν και επειδη ο τροπος συνταξης δεν ειναι κατ'εμε σωστος. Δε γινεται να καταλαβαινω καλυτερα τι κανει η assembly απ'το τι κανει η c. Υποτιθεται οτι ειναι human readable γλωσσα, δε γινεται να κοιταω σελιδες και να αναρωτιεμαι τι κανει η καθε γραμμη (!) ενω μπορω να καταλαβω ακριβως τι κανει η καθε γραμμη assembly (σχεδον κωδικας μηχανης).
Τωρα, αμα αυτο το βαλεις σε συνδυασμο με ενα πολυπλοκο προγραμμα που εκτεινεται σε λειτουργιες συστηματος, δικτυα, optimizations (που για να γινουν συνηθως αφαιρουν απ'το ποσο κατανοητος ειναι ο κωδικας), κρυπτογραφια, κτλ, ξαφνικα εχεις βρεθει σε ενα σημειο που δε καταλαβαινεις τι σου γινεται και πρεπει να το παρεις απ'τα πολυ βασικα και να το πηγαινεις γραμμη-γραμμη. Και για να το κανεις αυτο θελει πολυ υπομονη. Απο καποιες αποψεις ειναι πιο ευκολο καποιος να κατσει να κανει δικο του client from scratch σε σχεση με το να ασχοληθει με τα ηδη υπαρχοντα.
Οπότε οταν θα σκασει το segwit, τα ατομα που μπορουν να το κοιταξουν και να το αξιολογησουν κριτικα για τα προβληματα του θα ειναι ελαχιστα, και ισως οχι απ'τη σωστη πλευρα (πχ αντι για devs, μπορει να το εξεταζει η nsa για να το "σπασει")
Μια άλλη ιδέα που ήθελα να μου πεις πως την βλέπεις που την είχα γράψει και στο core channel του bitcoin και εκεί μου είπαν ότι έχει συζητηθεί ήδη από τους developer είναι αντί για αύξηση των block size να δημιουργούνται ενδιάμεσα block από τα καθιερωμένα που βρίσκουν τα νέα bitcoin που θα παίρνουν μόνο τα fee των συναλλαγών καθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο όλο το mempool που υπάρχει.
Δε το εχω ακουσει... αυτο που επαναλαμβανεται συνεχεια ειναι να κανουμε κατι σα το litecoin, δλδ reward /4, block time x4 και αγιος ο θεος. Ομως αυτο εχει θεματα ασφαλειας οπότε το 10λεπτο θα παραμεινει για το μελλον.