Uważam, że pomysł jest całkiem niezły aczkolwiek ma on kilka podstawowych wad.
1) Zorganizowane grupy nadal moga umówic się na "lajkowanie" swoich postów
2) Zdecydowanie foworyzuje starszych użytkowników, a nowy nie będzie mógł ot tak "podziękować" za radę więc nie będzie kształtowała też dobrych praktyk
3) Podniesie ryzyko "farmienia" kont przez ludzi z dużą ilością meritów
A z drugiej strony:
1) Podniesie wartość postów
2) Przeniesie wiele dyskusji z poziomu beginners channel na opinie dotyczące różnych krypto
Przynajmniej ja to tak odbieram
Myślę, że punkt 3) jest tutaj bardzo ważny. Jeśli konto z najwyższą rangą - Legendary będzie posiadać konkretną ilość merit tak by nie spaść niżej w hierarchii, to w nieodpowiednich rękach może doprowadzić do ciekawej farmy kont, które będą o wiele szybciej piąć się w poziomach rang na forum.
Natomiast z drugiej strony dobrze, że nadal jest wymagane określone activity, które nie pozwoli na zbyt dużą patologię w tym obszarze.
Ale farmienie przez ludzi z duza iloscia punktow wydaje sie sporo lepsze niz farmienie przez kogokolwiek. Ogolna ilosc farmienia spadnie drastycznie.
Po drugie, kazdy widzi komu dajesz punkty i latwiej bedzie wychwycic farmerow i osoby z wieloma kontami.
Po trzecie, farmienie bedzie trudne, bo punkty wydasz tylko raz, potem bedziesz je musial zarobic.
Co do wzajemnego lajkowania (pkt 1) - troche nie ma sensu, bo wysylajac do ciebie 2 punkty, ty z tego mozesz wydaj tylko 1. Czyli marnujesz w ten sposob polowe 'spendable points'.
Najgorzej wyjdą na tym niestety nowi użytkownicy - tacy jak ja. Nie mają w zasadzie nic do zaoferowania, bo tak na prawdę skoro merity są takie drogie i tak ograniczone (nie dasz tylu lajków ilu chcesz nigdy), to w jaki sposób mają awansować na nowe poziomy? Tak samo meritów potrzebowali przecież będą użytkownicy na wyższych poziomach, ba, będą potrzebowali ich bardziej, bo potrzebują ich WIĘCEJ do awansu niż dajmy na to na ten marny awans z newbie do junior i do zwykłego membera. Nie podoba mi się to.
Jezeli nie masz NIC do zaoferowania, to czemu uwazasz ze powinienes awansowac na wyzsza range?
Idea jest taka, ze jezeli jestes nowy, to sie uczysz, zadajesz madre pytania, dowiadujesz sie, podnosisz swoj poziom i zwiekszasz swe szanse na dostanie merit i awansowanie.
Wada (?) systemu bedzie to ze powstanie czarny rynek handlu punktami. Ponoc na tureckiej sekcji juz sprzedaja po $1/punkt