Merhabalar,
Twitter hesabim olmadigi icin esimin twitterindan yazdim size , musait olunca bakarsiniz Yurtdisina sms gelmeme problemiyle alakali.
Buarada bu arkadasin sorunuyla alakalida aciklamaniz hic tatminkar olmadi acikcasi. "Birileri HOT-TRY paritesindeki ara satimlarin hepsini toplamis"
)) . Ozrunuz kabahatinizden buyuk gibi bir aciklama olmus
Bu arkadas ekranda rakamlari goruyor , belliki 0.0041 civari rakamlar var 3 asagi 5 yukari ,oda 0.0041 giriyor (yada girmeye calisiyor, orasi onemli degil, fiyatin 0.0041 civari olmasi onemli) Bu arkadas entera basana kadar birisi 9 TL ye kadar lik TUM orderbooku temizliyor, Takriben 10 trilyonluk :DDD orderbooku temizliyor yani
bunumu idda ediyorsunuz
Eger oyleyse bu 9 TL den 3-5 adet alan arkadasi konusmayi birakalimda bu 10 trilyonluk (Yeni parayla 10 milyon TL lik) orderbooku temizleyen arkadas icin yardim kampanyasi baslatalim
))) Videoya bakarsaniz 8.89 dan 500.000 adet satista HOT var. Sadece bu kendi basina 4,5 Trilyon (4,5 Milyar yeni parayla) ediyor. Siz simdi diyebilirsiniz "Efendim o guncel orderbooktaki emirler, Onceki orderbookta boyle emirler yoktu filan falan" ... o zaman bende derimki size hadi 10 trilyon olmasinda 1 trilyon olsun onceki temizlenen orderbook ne farkeder
Bunami inanalim yani
Birisi 1 Trilyonluk orderbooku tam bu arkadas alim yapmadan oncemi temizledi? Bu mudur yani?
Belliki kimse boyle bir orderbooku temizlemedi, belliki bu arkadasin emri orderbooktaki tum siradaki emirleri pass gecerek en tepeden alim yapti, belliki olay aninda borsanizda 3-5 saniyelikte olsa bir teknik sorun yasandi. Bunu inceleyip cozmeniz lazim. Yoksa "Birileri ara satimlarin hepsini toplamis" iddasinda devam edin ama kim inanir, anca buna Kadir inanir
Sizin probleminize yarin sabahtan bakacagim ofiste. Bir cozum bulacagiz onun icin yarin.
Diger konumuza gelince arkadas 0.0041 den limit buy order acmiyor ufak miktarda market buy aciyor. Zaten 0.0041 den Limit buy order acsaydi match olma gibi bir durum soz konusu olmazdi. Aradaki fark bu. Ben zaten datalari kontrol ettigimde de MARKET BUY actigini gordum. Ayrica HOT-TRY paritesinde kesinlike hicbir zaman 9-10 trilyonluk bir HOT bulunmadi. He diyorsaniz ki 8,92 TL den olan 7 den 6 dan koyulan HOT lari da orderbook dan sayiyorsaniz, zaten tahta silinmemis. Ara sayilardaki koyulmus olan HOT lar toplanmis. (Tahta zaten o kadar dolu dolu degildi ki hala da oyle sayilmaz.)
Dedigim gibi alim yapan kisi acemi bir arkadas oldugu icin tahta emir defteri bilmeden kisi market buy cekiyor. Hata bizim olsaydi yada sistemsel olsaydi ben cikip soylerdim gerekirse ozur dilerdim. Ama burada dedigim gibi ozur gibi birsey soz konusu degil.
P.S:
https://medium.com/@kemalkocabiyik/borsa-emirleri-nedir-nas%C4%B1l-a%C3%A7%C4%B1l%C4%B1r-c98ae24f545e bunu okursaniz borsamizin ve borsalarin calisma mantigini emirlerin nasil acildigini nasil tahta sildigini daha iyi anlarsiniz. Boylece yargisiz infaz yapmayiz kimseyi.
Tamam tesekkurler , bekliyorum donusunuzu, yanliz aramizda 11 saat fark var , ben sizden 11 saat gerideyim, yani sizin sabah 9unuz burda gece 22:00 ye tekabul ediyor. Sabah ilk is benim konuyla ilgilenirseniz ben bayilmadan yetistirebiliriz
Buarada kesinlikle yargisiz infaz yapmiyorum sadece aklima gelen tum olasiliklar ve sizin cevaplariniz uzerine olayin nasil gerceklesmis olabilecegini dusunuyorum ama bulamiyorum, verdiginiz cevaplar ile videodaki orderbooktaki rakamlar ortusmuyor.
Buarada bu piyasada hasbelkader tecrubeli kullanicilardan sayilirim , market ve limit emirlerler nasil calisir az bucuk bilirim yani
Bu arkadasin basina gelen sey market orderda oldu ise tek aciklama orderbookun o anda bos olmasiyla aciklanabilir, sizde bunu belirtmissiniz zaten ama o zamanda diyorumki bir orderbook nasil olurda videoda 10 trilyonluk doluluk gosterirken bu olayin yasandigi anda 9 TL ye kadar bombos olur? Hani bunun mantigini kuramiyorum. Buarada evet eger orderbooktaki emirleri konusuyorsak ordaki 6 dan, 7 den, 8 den 9 dan olan tum emirleri ben gercek emir sayarim, siz eger saymiyorsaniz o zaman o orderlari cikarin orderbookunuzdan
yok eger onlar gercek emirse konusurkende onlarida dikkate alarak konusalim.
Yanlis anlamayin ben ne bu arkadasi tanirim nede sizi tanirim, kimseye yakinligim yada husumetim yok. Ama ortada garip bir durum var 0.0031 TL olan bir coini eger biri bir borsadan 2300 kati fazlasina aliyorsa orda bir yanlislik vardir. Bunu sadece kullaniciya yuklemek dogru degildir. Market order bile olsa ve orderbook tamamen bos bile olsa hicbir kullanici piyasa fiyatinin 2300 katini odememelidir bir coine, borsa buna teknik olarak engel olmalidir, bakiniz Binance yada diger borsalar..... Piyasa fiyatinin %5, %10 uzerinde emir girildiginde hemen hepsi uyari verir eminmisiniz diye, sizin borsanizda bu varmi bilmiyorum henuz giremedigim icin
hani varsa ve bu kullanici buna "eminim" diyip devam etmisse size zerre lafim olamaz ama eger bu sizin borsanizda yoksa bu sizin borsanizin eksikligidir bunu kabul edip bu ozelligi derhal eklemeniz gerekir kullanicidanda sistemsel bu eksikliginiz icin ozur dilemeniz beklenir zararini tazmin etmeseniz bile.
Eger olay aninda gercekten orderbookta 9 TL lik orderdan baska order yok ise bu
a) ya borsanizin ölü bir borsa oldugunu gosterir ki oyle oldugunu dusunmuyorum,
b) yada birinin tam bu arkadas almadan once tum orderbooku temizlemis oldugunu gosterir ki sizde bunun oldugunu soyluyorsunuz.
Bende buna cevap olarak kim 9 TL ye kadar olan 10 Trilyonluk orderbooku temizler diye soruyorum (hadi 10 trilyonu gectim yahu 1 trilyon olsun), buna cevap olarak "efendim okadar order yoktu" diyorsunuz, e ama var iste videoyu acin toplayin. Bunada baska bahane uretip diyorsunuzki "efendim 7 den , 8 den olan orderlari order mi sayiyorsunuz" , e bende diyorumki eger sizin dediginiz gibi birileri orderbooku temizlemisse sizin bu gercek saymadiginiz 7 leri 8 leri temizleyerek 9 lara ulasmasi gerekir degilmi? Bir yerde mantik hatasi yapiyorsam soyleyin, insaniz hata yapabiliriz.
Ben sadece olayi anlamaya calisiyorum ama verdiginiz cevaplarla videodaki orderbook ortusmuyor, hepsi bu.
1. Videonun cekildigi andaki emir defteri ile 8.92 ye dokundugu andaki emir defteri farklidir.
2. Eger order book un tamamina bakarsaniz tabii ki 10 milyon liralik bir emir defteri gorursunuz. Ben insanlarin butun emir defterini degil, partial olarak temizledigini soyluyorum (8,92 ye kadar).
3. 0.0032 , 0.0033 ve 8.92 lik order sirasiyla bulunurken 0.0032,0.0033 u aldiysa adam ve bundan sonraki gelen adam TL ile market buy actiginda ne olur? Cok basit arkadaslar. Bir borsada onemli olan o anda islem yapilirken 8.92 ye kadar ki orderlar ne kadar hacim az ise o kadar kolay gelir.
4. Ben de tam olarak bunu diyorum 1,2,3,4,5,6,7 diye HOT uzerinde emirler yok satis tarafinda. 0.0032, 0.0033 ve 8,92 var ondan sonra 8.92 ustundekiler var olay bu.