Twitter hesabim olmadigi icin esimin twitterindan yazdim size , musait olunca bakarsiniz Yurtdisina sms gelmeme problemiyle alakali.
Buarada bu arkadasin sorunuyla alakalida aciklamaniz hic tatminkar olmadi acikcasi. "Birileri HOT-TRY paritesindeki ara satimlarin hepsini toplamis" )) . Ozrunuz kabahatinizden buyuk gibi bir aciklama olmus Bu arkadas ekranda rakamlari goruyor , belliki 0.0041 civari rakamlar var 3 asagi 5 yukari ,oda 0.0041 giriyor (yada girmeye calisiyor, orasi onemli degil, fiyatin 0.0041 civari olmasi onemli) Bu arkadas entera basana kadar birisi 9 TL ye kadar lik TUM orderbooku temizliyor, Takriben 10 trilyonluk :DDD orderbooku temizliyor yani bunumu idda ediyorsunuz Eger oyleyse bu 9 TL den 3-5 adet alan arkadasi konusmayi birakalimda bu 10 trilyonluk (Yeni parayla 10 milyon TL lik) orderbooku temizleyen arkadas icin yardim kampanyasi baslatalim ))) Videoya bakarsaniz 8.89 dan 500.000 adet satista HOT var. Sadece bu kendi basina 4,5 Trilyon (4,5 Milyar yeni parayla) ediyor. Siz simdi diyebilirsiniz "Efendim o guncel orderbooktaki emirler, Onceki orderbookta boyle emirler yoktu filan falan" ... o zaman bende derimki size hadi 10 trilyon olmasinda 1 trilyon olsun onceki temizlenen orderbook ne farkeder Bunami inanalim yani Birisi 1 Trilyonluk orderbooku tam bu arkadas alim yapmadan oncemi temizledi? Bu mudur yani?
Belliki kimse boyle bir orderbooku temizlemedi, belliki bu arkadasin emri orderbooktaki tum siradaki emirleri pass gecerek en tepeden alim yapti, belliki olay aninda borsanizda 3-5 saniyelikte olsa bir teknik sorun yasandi. Bunu inceleyip cozmeniz lazim. Yoksa "Birileri ara satimlarin hepsini toplamis" iddasinda devam edin ama kim inanir, anca buna Kadir inanir
Sizin probleminize yarin sabahtan bakacagim ofiste. Bir cozum bulacagiz onun icin yarin.
Diger konumuza gelince arkadas 0.0041 den limit buy order acmiyor ufak miktarda market buy aciyor. Zaten 0.0041 den Limit buy order acsaydi match olma gibi bir durum soz konusu olmazdi. Aradaki fark bu. Ben zaten datalari kontrol ettigimde de MARKET BUY actigini gordum. Ayrica HOT-TRY paritesinde kesinlike hicbir zaman 9-10 trilyonluk bir HOT bulunmadi. He diyorsaniz ki 8,92 TL den olan 7 den 6 dan koyulan HOT lari da orderbook dan sayiyorsaniz, zaten tahta silinmemis. Ara sayilardaki koyulmus olan HOT lar toplanmis. (Tahta zaten o kadar dolu dolu degildi ki hala da oyle sayilmaz.)
Dedigim gibi alim yapan kisi acemi bir arkadas oldugu icin tahta emir defteri bilmeden kisi market buy cekiyor. Hata bizim olsaydi yada sistemsel olsaydi ben cikip soylerdim gerekirse ozur dilerdim. Ama burada dedigim gibi ozur gibi birsey soz konusu degil.
P.S: https://medium.com/@kemalkocabiyik/borsa-emirleri-nedir-nas%C4%B1l-a%C3%A7%C4%B1l%C4%B1r-c98ae24f545e bunu okursaniz borsamizin ve borsalarin calisma mantigini emirlerin nasil acildigini nasil tahta sildigini daha iyi anlarsiniz. Boylece yargisiz infaz yapmayiz kimseyi.
Ya olayı yanlış biliyorsunuz ya da hatayı kabul etmemek için kelime oyunu yapıyorsunuz.
Videoda göründüğü üzere 9 TL'ye kadar olan emirlerde milyonlarca liralık emir var. "HOT-TRY paritesinde kesinlike hicbir zaman 9-10 trilyonluk bir HOT bulunmadi" yazmışsınız ama basit bir matematik hesabı yaparsanız emirlerin TL değerlerini hesaplayabilirsiniz.
"Tahta zaten o kadar dolu dolu degildi ki hala da oyle sayilmaz" demişsiniz ancak HOT'ın TL değeri çok düşük. 300 TL' ye yaklaşık 100bin HOT alınabiliyor. Birisi bunu 6 TL'ye satışa koysa birinin o emri eritip bir üst kademeye geçmesi için 600bin TLlik alış yapması gerekiyor.
Evet insanlar yanlış emir girebilirler market buy yapmış da olabilirler. Buraya kadar her şey normal. Ancak bu kadar acemi birinin size 1-2 milyon TL yatırıp yanlışlıkla market buy yapıp 9 TL'ye kadar emirleri topladığını mı iddaa ediyorsunuz? Lütfen buna cevabınız evet olmasın.
Videodaki diğer dikkat çeken unsur da o candleda 47.841K'lık hacim gösteriyor olması. Bu tutar da yaklaşık 163 TL yapıyor. Hot gibi fiyatı düşük bir coinde minimum alış ve satış emirlerinin 200K - 300K olduğunu düşünürsek 47K hacimle fiyatın 9TL'ye çıkması yazılım hatasının ispatıdır.
Video da koyulan fiyatlara bakiyor musunuz? 0.0032- 0.0033 den 5800 TL lik islem varken arkasindan buyuk fiyatlar ve adetler geliyor. Videoyu yanlis izliyorsunuz. Ordaki emir defterine bakarsaniz tabii ki 9 tl den 1000000 hot satan oldugunda 9 milyonluk tablo gorursunuz. Ama hicbir zaman o tahta sonuna kadar silinemez. Ben de diyorum ki 0.0032 ve 0.0033 deki toplam adet fiyati 5800 TL . Ondan sonra gelen ilk rakam 0.197 TL den olmus. O gun bu 0.197 gibi ara rakamlar yokmus 0.0033 un ustunde 8.92 varmis. Ve birisi 5800 TL verip 0.0032 ve 0.0033 u silmis tahtadan. Ondan sonra ilk kalan ask 8.92 TL olmus.
Su anda bile borsaya girdiginizde 0,01 fiyatina kadar 8K lik toplam satis emri bulunuyor. Nitekim de o gunde boyleydi bu. Ara sayilarda surekli ara sayilar bulunmuyor yani en son 0.0033 de bitmisse arkasina 8.92 var bunu anlatmaya calisiyorum. Cunku o kadar satici olmadigi icin bir kisi 0.0033 in uzerine gelecek sekilde 8.92 koymus. Ben size olani anlatiyorum, datada gordugumu soyluyorum. Boyle kucuk oyunlar yapiyor olsaydik, hacim de gosterirdik, self trade e de izin verirdik. Ama biz olabildigine seffafliktan yanayiz.
Su andaki emir defterinin 0.0197ye e cikmasi ne kadar kolaysa o gunde 8.92 ye cikmasi ayni sey. 0.0197 ye kadar olan toplam HOT satis 8900 TL.
Bu arada eklemek isterim ki, arkadas videonun 5:07 dakikasinda yanlis anlatiyor. O satin alimi yapan arakdas MARKET BUY yapiyor LIMIT BUY degil.
Tekrardan borsa emirlerinin nasil calistigini ogrenmesi icin: https://medium.com/@kemalkocabiyik/borsa-emirleri-nedir-nas%C4%B1l-a%C3%A7%C4%B1l%C4%B1r-c98ae24f545e
Ama siz de haklisiniz, o kadar cok oyunlar dondu ki zamaninda hicbir dogru soyleyene guvenemiyorsunuz.