pretul scade pentru ca orice BTC care ajunge la comercianti e convertit pe loc in FIAT. practic BTC e tratat ca o marfa, fiind obligati de legislatie sa lucreze cu FIAT, altfel n-au cum sa justifice operatiunile contabile. Daca nu fac asta practic isi stranguleaza cash-flow-ul. Moneda folosita e tot FIAT. Minerii fac la fel, vand BTC pentru FIAT pentru ca in general investitiile se fac in FIAT, si trebuie sa-si recupereze banii. BTC n-are cum sa concureze cu FIAT in aceste conditii, si mai rau, cu cat mai multi comercianti il vor accepta, cu atat va creste presiunea la vanzare pe piata. Totul depinde ce fac ceilalti actori, sunt fonduri de investitii serioase deja implicate, unii raman cu viziunea ca BTC va creste progresiv, dar pe termen lung. In plus, mie personal mi se pare prostie curata sa mai investesti in aparate de minat, poti s-o faci de distractie, in niciun caz pentru profit. tot mapamondul mineaza acum, dificultatea creste, la preturile actuale ale minerilor (productia e costisitoare) n-ai nicio sansa sa-ti recuperezi investitia, nici atat sa faci profit din minat, daca pui la socoteala costurile uriase (cel putin la noi in tara, unde factura la energie e cu taxe peste taxe - TVA peste taxa verde, cogenerare etc.) cu energia electrica.
cu doua mici precizari ... inca mai exista scheme de minat online prin care poti sa iti recuperezi investitia ... nu stiu cat profit efectiv se face, dar investitia se recupereaza ... inca ceva ... daca ai investi azi in mineri sau in cloud mining, si peste 2 luni se face bitcoin-ul $900 ... well
poti sa externalizezi costul curentului si daca minezi "in chirie", cumperi echipamentul si il lasi la minat .. vezi .bitmaintech.com .
dar per total si eu cred ca mai bine cumperi si tii, e mai rentabil, mai putina bataie de cap
)
out!