Pages:
Author

Topic: Depremde yeni bina yıkılır mı ? - page 2. (Read 704 times)

hero member
Activity: 1456
Merit: 694
February 10, 2023, 03:30:57 AM
#31
Etiler'de bir evde kalmıştım, herhalde 70'lerde ya da 80'lerde yapılmıştır. Duvarları kale duvarı gibiydi. Kesinlikle ses geçirmiyordu. 2010'dan beri oturduğum evlerde ise duvarların adeta içi boş, yan dairedeki komşunun izlediği instagram hikayelerini duyuyorum. Ki şu andaki evim de çok ünlü bir site ve sözde ultra kaliteli. Banyo malzemeleri vs kaliteli ama duvarların dandik olduğuna eminim. Neyse ki taşınacağız yakında. Olası İstanbul depremin bu evin yıkılacağını üzülerek bekliyorum.

Ayrıca öğrenci evi olarak Mecidiyeköy'de bir evde yaşamıştım. Gecekondudan sonra dikilmiş, karadenizli inşaatçıların klasik eserlerinden. İstanbul'da yüzbinlerce olan bitişik apartmanlardan biri. Duvarları duvar değildi adeta mukavva gibiydi. O evin de yıkılacağına üzülerek eminim. İstanbul'da bence maalesef milyonlarla ifade edilecek kayıplar olabilir. Yeni evler bile yıkıldıktan sonra eskileri düşünmek bile istemiyorum.
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
February 10, 2023, 12:41:11 AM
#30
Yeni bina yıkılır mı? Yıkılır öyle bir yıkılır ki.

Sen karadeniz usülü müteahhit gibi baştan savma bina dikersen yerle bir olur.

Çimentodan çalarsan, demirden çalarsan, malzemeden kısarsan, zemin kontrolü yapmadan 3 katlı yere 10 kat bina dikersen, hızlı bir şekilde anahtar teslim için kıytarırsan, temeli baştan savma yaparsan, birilerine rüşvet verirsen o bina her türlü yıkılır. Bunlar yetmiyormuş gibi işçinin yevmiyesinden kesersen belanı bulursun.

Az çok inşaat sektöründen anlıyorum zamanında içinde bulundum. 20'lik, 22'lik, 24'lük kolon demirlerini 12'lik, 14'lük, 16'lık demirlerle değiştirirsen o bina yerle bir olur. Aynısı kirişler içinde geçerli. Aynısı kat döşemeleri içinde geçerli. Aynısı temel demirleri (28,30,32'lik) içinde geçerli. 10'luk ve 12'lik olması gereken etrelerin hepsini 8'lik yaparsan o kadar insanın ölümüne neden olursun. Atılan bağcık sayısı, kullanılan çiroz sayısı birer etkendir ve çok önemlidir. Bunların hepsi demir hırsızlığıdır. Müteahhitlerin çoğu bunu yapıyor ve buna göz yuman rüşvet yiyen haramzedeler ve haînler var. Bir kolonda 12 filiz var adam 6 filiz demir atıyor. Demirin yarısını çalıyor. Usta projeye bakıp bu kadar demir gitmesi lazım eksik olmaz diye itiraz edince de o zaman işi bırak diye tehdit eden bir güruh var. Yazıklar olsun size. Yapı denetim göz yumuyor, proje ekisi göz yumuyor. Bir selamla 10 katlı binalar dikiliyor. Bakın netice ortada.
Bizi deprem değil, bina değil ahlaksızlık öldürüyor, liyakatsızlık öldürüyor, aç köpek gözlerin doymak bilmeyen nefisleri öldürüyor! Daha yazacak çok şey var ama ne fayda!

İnşaat mühendisleri amelelik yapıyor tabiri caizse parası olan müteahhitlik yapınca sonuç bu oluyor müteahhitlik için kriter yok ki bir tanıdığım var polis memuru adam parayı piyangodan yıllar önce vurmuş sonra müteahhitlik işine girmiş bak alakaya bak inşaat ile organik hiç bir bağı yok adamın ama parası var diye müteahhit olmuş yani diyeceğim bu kriterleri herkese sunarlarsa böyle sorunlar baş gösteriyor öncelikle inşaat işine giren tüm şirketleri incelemek lazım böyle basit olmamalı insan hayatı
sr. member
Activity: 974
Merit: 292
February 09, 2023, 04:28:15 PM
#29
Yeni bina yıkılır mı? Yıkılır öyle bir yıkılır ki.

Sen karadeniz usülü müteahhit gibi baştan savma bina dikersen yerle bir olur.

Çimentodan çalarsan, demirden çalarsan, malzemeden kısarsan, zemin kontrolü yapmadan 3 katlı yere 10 kat bina dikersen, hızlı bir şekilde anahtar teslim için kıytarırsan, temeli baştan savma yaparsan, birilerine rüşvet verirsen o bina her türlü yıkılır. Bunlar yetmiyormuş gibi işçinin yevmiyesinden kesersen belanı bulursun.

Az çok inşaat sektöründen anlıyorum zamanında içinde bulundum. 20'lik, 22'lik, 24'lük kolon demirlerini 12'lik, 14'lük, 16'lık demirlerle değiştirirsen o bina yerle bir olur. Aynısı kirişler içinde geçerli. Aynısı kat döşemeleri içinde geçerli. Aynısı temel demirleri (28,30,32'lik) içinde geçerli. 10'luk ve 12'lik olması gereken etriyelerin hepsini 8'lik yaparsan o kadar insanın ölümüne neden olursun. Atılan bağcık sayısı, kullanılan çiroz sayısı birer etkendir ve çok önemlidir. Bunların hepsi demir hırsızlığıdır. Müteahhitlerin çoğu bunu yapıyor ve buna göz yuman rüşvet yiyen haramzedeler ve haînler var. Bir kolonda 12 filiz var adam 6 filiz demir atıyor. Demirin yarısını çalıyor. Usta projeye bakıp bu kadar demir gitmesi lazım eksik olmaz diye itiraz edince de o zaman işi bırak diye tehdit eden bir güruh var. Yazıklar olsun size. Yapı denetim göz yumuyor, proje ekisi göz yumuyor. Bir selamla 10 katlı binalar dikiliyor. Bakın netice ortada.
Bizi deprem değil, bina değil ahlaksızlık öldürüyor, liyakatsızlık öldürüyor, aç köpek gözlerin doymak bilmeyen nefisleri öldürüyor! Daha yazacak çok şey var ama ne fayda!
hero member
Activity: 1442
Merit: 256
February 09, 2023, 04:09:49 PM
#28
Böyle giderse eğer bir çok insan köylere göç edecek ve tek katlı evlere yerleşecek.
Bungalov tipi evlerinde ciddi satışının olacağına inanıyorum. Zaten pandemi zamanında popüler olmuştu. Şimdi yeniden gündeme gelebilir. Yıkılma derdi yok en azından.
legendary
Activity: 1484
Merit: 1360
February 09, 2023, 03:46:17 PM
#27
Daha yeni çok kez örneğini gördük, yeni bina'da yıkılıyormuş, yönetmenlik hikaye bana kalırsa burdan onu da anladık, çoğunluk uymuyor, neden çünkü daha ucuza mal etmek varken neden bu kadar zahmete girsinler, üç beş kişiye de yedirirler bi güzel para her türlü yönetmelikten geçer o iş.
Yeni binalara da güveni kalmadı insanların, bu insanlar neye güvenecek artık.
hero member
Activity: 1162
Merit: 719
February 09, 2023, 12:33:57 PM
#26
Deprem öldürmez bina öldürür denirdi eskiden çokça. Yeni bina da öldürdü depremde eski bina da. Depremde yıkılan bina öldürdü. Sorumlular, mağdurlar değişmedi. Yaşanan olaylardan ders alalım diyoruz her defasında. Peki her defasında değişen bi şey oluyor mu? Olmuyor. Deprem coğrafyasında bu defa ders almalıyız diyerek geçiyor günlerimiz. Ne zaman ders alacağız. Ne zaman düzeleceğiz. Kimse bilmiyor. Ben yeni binada oturuyorum. İçim rahat değil. Nasıl yapıldığını bilmiyorum ki rahat olsun. Belki bi daha iyidir eskilere göre. Ama ne kadar iyidir. Hangi depremi atlatır bilemiyorum.
legendary
Activity: 1877
Merit: 1396
The Last Cryptocoin Burner
February 09, 2023, 05:45:12 AM
#25
https://teyit.org/analiz-bir-yillik-binanin-depremde-yikildigi-iddiasi
 Burada malatya da bulunan bir binanın 1 yıllık olmasına rağmen yıkıldığı yazıyor,
Depremin merkez üssüne bu kadar uzak lokasyonda hissedilme gücü de azalıyor 6-6,5 seviyelerine geliyor. bu şiddete dayanabilmesi lazım. Malatya ve diyarbakır gibi depremi daha hafif hissetmiş bölgelerin yeni binalarının dayanması gerekiyor. Ancak deprem 2 kere vurduğu için aslında en ufak zayıflığı olan binayı affetmiyor. Bölgede birçok yeni bina bulunuyor ve bunların çoğu yıkılmamış durumda.
Depremin merkez üssünde bulunan binalarda 2 kere 7.6 üstünde deprem yediler, ilk deprem geldiğinde binaya hasar veriyor ve canlı çıkmanız için şans veriyor ama ikinci deprem geldiğinde binanız nizami bile olsa artık hasarlı bir binadasınız o binanın içine olmak büyük risk. Bir kere şiddetli deprem yediğinde bina o bina içinde artık bulunmamak lazım. Uzun vadede durum için biz uzmandan teyit alınıp öyle girilmeli.
legendary
Activity: 1877
Merit: 1396
The Last Cryptocoin Burner
February 08, 2023, 10:44:25 PM
#24
https://www.gazeteduvar.com.tr/jeoloji-muhendisleri-odasi-yasanan-depremler-hesaplanan-ivme-degerlerinin-ustunde-haber-1602205
izmir jeoloji mühendisleri odası depremle ilgili yorum yayınlamış:
Quote
'YAŞANAN DEPREMLER HESAPLANAN İVME DEĞERİNİN ÇOK ÜSTÜNDE'
Son 2-3 yıl içerisinde Doğu Anadolu Fay Zonu ve yakın çevresinde meydana gelen büyüklüğü 6,5 ile 7,7 arasında değişen depremlerin, özellikle Kahramanmaraş, Gaziantep, İskenderun, Adıyaman, Adana, Elâzığ gibi altlarından diri fay geçen kent merkezlerine büyük can ve mal kaybına neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Türkiye’de en büyük yer ivme dağılımını belirten deprem tehlike haritası, diri fay haritasında belirtilen 485 adet diri fay ve bu sismik kaynaklar üzerinde meydana gelen depremlerin olasılıksal istatistiğine göre hesaplanmıştır. En büyük tehlike alanlarını mor ve kırmızı renk kodlarıyla yansıtılan haritada, Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca 0,1 g ile 0,5 g arasında değişen değerler söz konusudur. Dün yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hesaplanan ivme değeri ise bu değerlerin çok çok üstünde kalmaktadır. Dolayısıyla meydana gelen bu afet sırasında/sonrasında yapısal deformasyona maruz kalan binalar, öngörülemeyen bu ivme değerine dayanamadığı için yıkılmış ya da ağır hasar almıştır" ifadelerine yer verildi.

Kentlerdeki deprem riskinin azaltılabilmesi için hazırlanacak tehlike haritalarına ilişkin Jeoloji Mühendisleri Odası'nın önerileri ise şöyle sıralandı;

-Mutlaka kent bazında detay ölçekte diri fay haritalama çalışmaları,

-Diri fayların geçmişte ürettiği ve deprem kataloglarında bulunmayan depremlerin paleosismolojik çalışmalarla saptanmasıyla ortaya çıkarılacak tekrarlanma aralıklarının belirlenmesi,
Zemin tiplerinden gelen verilere göre momentler hesaplanıyor, konunun uzmanları mevcut verilerin yeni gerçekleşen depremin şiddetinin altında kaldığını kabul ediyor.
İnşaat mühendisleri bu verileri kullanarak moment hesaplıyorlar , doğal olarak bazı bölgelerde mevcut yeni binalar halihazırdaki deprem şiddetine göre zayıf kalıyorlar.
Buna rağmen ben yeni bina yıkıldığını görmedim , internetteki dezenformansyondan aramayla da birşey çıkmıyor, görürseniz iletebilirsiniz bu başlığa
legendary
Activity: 1877
Merit: 1396
The Last Cryptocoin Burner
February 08, 2023, 09:32:50 PM
#23

ülkemizde yeni binalar için hesaplanan deprem şiddetinin üzerinde bir deprem geçirdik. 99 depreminde de öyle olmuştu deprem bölgelerini artırdılar buna göre, şimdide artırabilirler bilemeyiz.

...başka ülkelerin kendi depremlerine göre yönetmelik hazırladığını belirtmişim onu kaçırdıysanız bunu da kaçırabilirsiniz.

Salak salak mesajlar atarak konuyu bulandırma
ben mevcut depremin hesaplanan yüklerin üzerinde olduğunu belirttim, başka ülkelerdekilerini konuşmuyoruz, olması gerekeni değil mevcut durumu ele aldım buna göre değerlendirdim.
Söylediklerimin aleyhinde bir bilgi veremediğin gibi bir de aktrol demeye çalışıyorsun, o şerefsizlerin mesajlarını manipülasyonlarını anlasaydın benimle kıyaslamazdın bile.
boşuna yazma siliyorum mesajlarını bilgi amaçlı bir başlığı senin gibi tipler kirletmesin
Yeni başlık açmış hala aktrol diyor gerizekalı, geçmiş mesajlarımı okusa anlar belki de , o kadar vakti yoktur
legendary
Activity: 1877
Merit: 1396
The Last Cryptocoin Burner
February 08, 2023, 06:45:24 PM
#22

99 depreminden sonra yeni yapılan binalar 7 şiddetindeki depreme göre hesaplanıyor ve % 30 güvenlik payı ekleniyor. yani 7.5 ve üstündeki depremlere göre bina yapılmıyor diyebiliriz çok kabaca.


Deprem şiddeti logaritmatik şekilde hesaplanıyor diye biliyorum 7 ila 7.5 arasında yaklaşık 5.5 kat fark var diye biliyorum %30luk güvenlik payı ile nasıl bu noktaya bir anda ulaşabiliyoruz anlayamadım.Bu konu uzmanlık alanınız olduğuna göre benim gibi cahil cühelayı bu konuda aydınlatabilirseniz size minnettar olurum.  Smiley
tabiki yükler hesaplanırken 7 şiddetindeki bir sarsıntının oluşturacağı momentler baz alınıyor, binanın farklı yerlerinde farklı yükler çıkıyor bunların enerjileri üzerinden statik hesaplar yapılıyor üzerine de %30 güvenlik payı ekleniyor. Bu haliyle de yaklaşık 7.5-7.6 ya dayanabileceği tahmin ediliyor yeni binaların. 
legendary
Activity: 1946
Merit: 1762
February 08, 2023, 06:40:37 PM
#21

99 depreminden sonra yeni yapılan binalar 7 şiddetindeki depreme göre hesaplanıyor ve % 30 güvenlik payı ekleniyor. yani 7.5 ve üstündeki depremlere göre bina yapılmıyor diyebiliriz çok kabaca.


Deprem şiddeti logaritmatik şekilde hesaplanıyor diye biliyorum. 7 ila 7.5 arasında yaklaşık 5.5 kat fark var olması gerekmiyor mu?  %30luk güvenlik payı ile nasıl bu noktaya bir anda ulaşabiliyoruz anlayamadım.Bu konu uzmanlık alanınız olduğuna göre benim gibi cahil cühelayı bu konuda aydınlatabilirseniz size minnettar olurum.  Smiley
legendary
Activity: 1877
Merit: 1396
The Last Cryptocoin Burner
February 08, 2023, 05:09:56 PM
#20
Herhalde yine siyasi endişeyle açılmış kötü niyetli başlıklardan, cehaletle açılmış ise hemen bilgilendirelim:
Japon Deprem yönetmeliklerine dair bilgiler https://japanpropertycentral.com/real-estate-faq/earthquake-building-codes-in-japan/,
minimum seviye kabul edilen "Taishin" bile 7 ve üzeri depremde yıkılmayacak özellikler içeriyor, ayrıntıları inşaat mühendisleriyle konuşarak teyit edebilirsiniz, 7-8 büyüklüğünde depreme dayanaklı bina yapmak kesinlikle mümkün, fay hattında yer alan ülkelere tavsiye edilen minimum teknoloji bunu dikte ediyor.
siyasi endişe derken neyi kastederek saçmaladınız bilemedik, ülkemizde yeni binalar için hesaplanan deprem şiddetinin üzerinde bir deprem geçirdik. 99 depreminde de öyle olmuştu deprem bölgelerini artırdılar buna göre, şimdide artırabilirler bilemeyiz.
cehalet derken ,kendi okuma özrünüzden bahsediyor olmasınız başka ülkelerin kendi depremlerine göre yönetmelik hazırladığını belirtmişim onu kaçırdıysanız bunu da kaçırabilirsiniz.
legendary
Activity: 1877
Merit: 1396
The Last Cryptocoin Burner
February 08, 2023, 04:55:00 PM
#19
Bu depremin ardından Malatya’da yapılan yeni ve lüks apartman da bu depremle birlikte çöktü. Yani daha yeni depremden çıkmış bir bölgede bile inşaat hakkıyla yapılmadı ve denetimsizliğin bedeline yine ödedik.
https://teyit.org/analiz-malatyada-3-yillik-trend-garden-residence-isimli-yeni-binanin-yikildigi-iddiasi
bundan bahsediyorsun herhalde.
Bu depremde yıkılan yeni bina görmedim ben, varsa bilen linkini atsın inceleyelim.
Hatalı yapimin yenisi eskisi olmaz dostum maalesef. Bugün hatayli biz dostumla sohbet ediyorduk, 20 gün önce bir cenaze dolayısıyla memleketindeydi, satılık lüks binalar varmış tanesi 2 milyon üzerinde dairelerin tanesi, depremde tuz buz olmuş onu anlatti bana bugün. Ve de trajikomik olan, bu dairelerin ilanında depreme dayanıklı ifadesi geçiyormuş, ne diyelim, dayaniklisi bu ise vay memleketin haline...
bir binanın depreme dayanıklı olduğunu emlakçıya, arabanın sağlam olup olmadığını alacağın galericiye, sebzenin iyi olup olmadığını alacağın manava sormazsın.
Bizde hep sorulmaması gereken adama soruluyor bunlar. arabayı ekspere sormalısınız (onlarda yalan ama neyse). daireyi de ruhsat tarihine bakın 2006 yı geçiyorsa yeni binadır otomatik yeni depremlere dayanıklı olması gerekir, ama mak 7.5 tur hesaplanan.Yine süpheleniyorsanız binadan bir expere sormalısınız, sahibindendeki ilana bakıp bina yeniymiş diyor insanlar. dairelerin ruhsat veya iskanında bina yaşını öğrenmeniz mümkün, araç ruhsatı gibi gerekli bilgiler bulunacaktır , satın alınacak kişiden bu belgeler istenmeli belediye den teyit edilmelidir.

Salih Gün tehlikenin farkındaydı 3 kattan fazlası için imar izni kesinlikle vermedi, meclis üyelerine, kendi akrabalarına hatta basasına bile izin vermedi.
Yapının sağlamlığıyla yükek katlı olmasının alakası yoktur, hatta yüksek katlı binalar depreme frekans farkı yüzünden daha dayanıklı olurlar.
3-4 kat yüksekliği kritiktir, ülkemizde en çok bu kat yüksekliği depremden etkilenir, çünkü genel deprem frekansı bu kat yüksekliğiyle rezonansa girer en çok enerji bu binalara aktarılır ve deprem uzun sürerse en çok bunlar yıkılır.
3 kattan fazlasına izin vermemenin başka sebepleri var bunlar depremle alakalı konular değil, girmiyorum.

Deprem konusunda uzman ( adını hatırlayamadım) bu depremin 350 atom bombası gücünde olduğundan bahsetti.
bir uzmanın rakam verirken şu kadar amiyane tabir kullanması anlayamıyorum. Ne demek 350 atom bombası ?, 350 hiroşima mı 350 tsar mı, ikiside atom bombası 350 hiroşima 350 x 15 KT = 5250 KT (5,2 megaton) , 350 tsar = 350 x 50000 KT =  17500000 KT , (17500 megaton)
5,2 nere 17bin 500 nere ! ,bari uzmanı rakamı anlaşılır versin.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
February 08, 2023, 03:54:32 AM
#18
o ahlaksız diye nitelendirdiğimiz gavurlar var ya işte onlar kadar olamadığımız için başımıza bu işler geliyor. zemini kötü olan yere izin veren, yapılan çürük binaya izin veren kişilerin sözlükte bir karşılığı yok. kamuda bu işin denetimi ile ilgili kim varsa o adamların maaşının yüksek olması gerekir. işin içine insan faktörü girince her şey bitiyor. bir de buna siyasiler eklenince ohh mis. olan yine sana bana oluyor amk. istanbul'un taa anasının amında olan yere 1,5-2 milyon lira para isteniyor. kira desen 10 bin liranın altına bulamıyorsun. yazacak çok şey var ama neye yarıyor yazmamız?! bu ülkede hiçbir siyasinin sikinde değiliz bunu anlayın. sik kırığı olmayın amk iki dakika!!!
legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
February 07, 2023, 11:54:52 PM
#17
şuna itiraz etmişler ama anlamadım: https://twitter.com/cylnnur345/status/1622983039973220357

yani, elbette ilgili devlet birimi hasar tespiti yaptıktan sonra çatlakların sıvanması/kapatılması gerekirdi. bu arkadaşlar büyük ihtimalle yangından mal kaçırıyor ama iki tane 7,5 üzeri deprem atlatmış binanın kendisi ve kolonları sağlam kalmış ise ve yalnızca cephe ya da bölümleri ayıran duvarları çatlamış ise; bence o bina testi bir miktar geçmiştir... duvarı çatlamış olanı satın almak içime pek sinmese de -ihtiyaç halinde- aynı şirketin yan taraftaki bloklarında bulunan dairelerinden birine talip olmayı düşünebilirdim (param olsaydı).

ben yüksek katlı bir binada oturmuyorum, muhtemelen de şu saatten sonra mecbur kalmadıkça böyle bir şey yapmamaya çalışacağım (eğer unutmazsam, genelde üç gün sonra unutuyoruz maalesef).
sr. member
Activity: 1386
Merit: 374
February 07, 2023, 02:36:00 PM
#16
Daha 2-3 sene önce Elazığ ve Malatya’da deprem oldu. Bu depremin ardından Malatya’da yapılan yeni ve lüks apartman da bu depremle birlikte çöktü. Yani daha yeni depremden çıkmış bir bölgede bile inşaat hakkıyla yapılmadı ve denetimsizliğin bedeline yine ödedik.

Denetimsizlik yüzünden canlar gidiyor da bakın sosyal medyaya hala Adana’da çatlak binaları sıvalar ile onarmaya çalışan insafsız müteahhit dolu etraf. İnşaat halindeki bina her yerden çatlamış ve işçi sıfır güvenlikle sıvamaya çalışıyor bir deprem olsa adam olduğu gibi aşağı düşecek. Ekmek parası uğruna bir şey de diyemiyorlar. Keşke bunlar yakalansa da sorumlular hesap verse…

Eksiğimiz buradan başlıyor. Yani demek istediğim şey herkes işini doğru yapsa can kaybı bu kadar olur muydu. Söylenecek o kadar çok şey var o kadar çok detay var ki işin özü dönüp dolaşıp eksik denetimlerin, yanlış yapılaşmanın, uzmanları dinlememenin sonucunu gösteriyor.

Dün Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör'ü dinledim bugün de Prof. Dr. Naci Görür'ü dinledim. O kadar çok yapılmayan eksik şeylerimiz var ki. Dedikleri; depremin zamanını bilemeyiz ama önlemi alabiliriz de hemfikir oluyorlar.


Özellikle Naci görür bu uyarıları defalarca yapmıştı, kendisinin Maraşlı olduğunu duymuştum belki doğru belki değil bilmiyorum, önemli olan uyarıları ve profesörün bu uyarılarını takmayan birileri, sonuç ise gördüğümüz gibi, kan emici müteahhitleri denetlemek lazım, beton yığınına 10 milyon lira isterken iyi, o bina 1 yıl sonra çökünce müteahhit hemen kaçar, yazıklar olsun bu insanlara, o paraya deprem projesi bile yapmamışlar adiler,
hero member
Activity: 994
Merit: 772
February 07, 2023, 02:33:44 PM
#15
Daha 2-3 sene önce Elazığ ve Malatya’da deprem oldu. Bu depremin ardından Malatya’da yapılan yeni ve lüks apartman da bu depremle birlikte çöktü. Yani daha yeni depremden çıkmış bir bölgede bile inşaat hakkıyla yapılmadı ve denetimsizliğin bedeline yine ödedik.

Denetimsizlik yüzünden canlar gidiyor da bakın sosyal medyaya hala Adana’da çatlak binaları sıvalar ile onarmaya çalışan insafsız müteahhit dolu etraf. İnşaat halindeki bina her yerden çatlamış ve işçi sıfır güvenlikle sıvamaya çalışıyor bir deprem olsa adam olduğu gibi aşağı düşecek. Ekmek parası uğruna bir şey de diyemiyorlar. Keşke bunlar yakalansa da sorumlular hesap verse…

Eksiğimiz buradan başlıyor. Yani demek istediğim şey herkes işini doğru yapsa can kaybı bu kadar olur muydu. Söylenecek o kadar çok şey var o kadar çok detay var ki işin özü dönüp dolaşıp eksik denetimlerin, yanlış yapılaşmanın, uzmanları dinlememenin sonucunu gösteriyor.

Dün Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör'ü dinledim bugün de Prof. Dr. Naci Görür'ü dinledim. O kadar çok yapılmayan eksik şeylerimiz var ki. Dedikleri; depremin zamanını bilemeyiz ama önlemi alabiliriz de hemfikir oluyorlar.
hero member
Activity: 1190
Merit: 634
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
February 07, 2023, 01:41:22 PM
#14
Daha 2-3 sene önce Elazığ ve Malatya’da deprem oldu. Bu depremin ardından Malatya’da yapılan yeni ve lüks apartman da bu depremle birlikte çöktü. Yani daha yeni depremden çıkmış bir bölgede bile inşaat hakkıyla yapılmadı ve denetimsizliğin bedeline yine ödedik.

Denetimsizlik yüzünden canlar gidiyor da bakın sosyal medyaya hala Adana’da çatlak binaları sıvalar ile onarmaya çalışan insafsız müteahhit dolu etraf. İnşaat halindeki bina her yerden çatlamış ve işçi sıfır güvenlikle sıvamaya çalışıyor bir deprem olsa adam olduğu gibi aşağı düşecek. Ekmek parası uğruna bir şey de diyemiyorlar. Keşke bunlar yakalansa da sorumlular hesap verse…
full member
Activity: 198
Merit: 158
Look at the Mirror First!
February 07, 2023, 01:17:47 PM
#13
Bu konuda içinde bulunduğumuz durum vehametiyle sağlıklı düşünmenin zor olduğunu düşünerek başlıyorum yazmaya.

Bugün konuşmalarını dinledikçe hoşuma giden NTV'de yayın yapan bir Jeolog prof kadının konuşmasını dinledim.

Özetle konu büyük depremlerin yaşandığı Kore örneğiyle gitti. Büyük Kore (Kobe) depreminden sonra çalışma yapmak için 9 ay orada yaşamış. Hanımefendi konuya Hatay ve Kore örneği üzerinden gitti.

Orada şunu anlattı özet olarak. Kore'deki deprem bölgeleri de Hatay (Amik ovası ve çevresi) bölgesi de benzer özelliklere sahip. "Basen" denilen jeolojik yapı nedeni ile yaşanan fay kırılması (deprem) sonrası, kırılma durup tektonik hareket olmasa bile, bu basen bölgelerinde yer sallanmaya devam ediyor dedi. Bu arada bu basen bölgelerin fayda yaşanan kırılmalar sonucu yer değiştirebildiğini de ekledi. Yani bugün Hatay merkez basen bölgesi iken, deprem sonrası o 10-20km kayabilir dedi. Binaların büyük oranda yıkılma sebepleri de dünyada benzeri zor görülen 2 adet yıkıcı derecede depremin yarım günden kısa süreden sonra yaşanması olabilir(!) dedi. Olabilir çünkü incelenmesi gerekir diyor. Yani aslında sadece yapıların sağlıklı yapılması yeterli olmayabilir diyor. Bunu da şöyle noktaladı OP mesaj sahibi teramit üstadın dediği gibi; bu yapıların tamamı deprem yönetmeliğine uygun dahi olsa yıkılabilirdi.

Kore konusu da şöyle: Kore deprem coğrafyasında olduğunun farkında bir ülke olarak o büyük depremin ardından yapılaşmada ahşap-çelik yapı anlayışına geçiyor. Özellikle yukarda bahsettiğim basen bölgelerde çelik yapı dışına ve 2 kattan fazla yapılaşmaya izin verilmediği, jeolojik yapının yetkililer tarafından düzenli (yıl içinde bütün ülke birden fazla kez) taranarak bu basen bölgelerin takibinin yapıldığı ve eğer basen bölgenin kayma sonucu uygun olmayan yapıların olduğu bölgelere kayması durumunda da oturum ruhsatlarının alınarak, evlerin boşaltılmasını ve tamamen devlet desteği ile uygun bir yere taşınmasının sağlandığını anlattı.

Yıl 2023...

Bizde DASK adı altında devlet tarafından organize edilmiş bir zorunlu sigortalılık olayı var.
Prim ve sigorta tavanı 153.000TL olan bir sigorta. Yani evi yıkılana maks. 150k para ödemesi yapan. Hayat devam ediyor, ama anladığım net olarak şu ki, bizim ülkemizde dikey değil, yatay yapılaşmayı yaygınlaştırmamız lazım. Dikey olanı beceremiyoruz belli ki...
 
legendary
Activity: 1316
Merit: 966
February 07, 2023, 12:26:27 PM
#12
Bu evren, eğer bir yaratılışın ürünüyse mekanizmasında deprem diye bir şey varolmak zorunda değildi. Ama var, ve biz sonsuz geçmiş ve sonsuz gelecek arasındaki küçük bir zaman diliminde kimi zaman aciziyeti, kimi zaman hayal kırıklığını, kimi zaman yenilgiyi ruhumuzda dibine kadar hissediyoruz. Her şeye rağmen yaşam denen deneyim oldukça güzel ve bunun için teşekkür ediyorum, bu güzelliğin kısa süreli olduğunun bilincinde olarak hayatı anlık yaşamalı ve bir gün öleceğimiz gerçeğine göre, dolu dolu yaşamalıyız. Bu hayattan max verip alıp, yapmak istediğimiz her şeyi yapıp, istediklerimizi tecrübe edip, özgür bir şekilde, iyi ve keyifli zamanlar geçirip eğer şanslıysak 70 yaşında pişmanlıklarla dolu olmayan bi hayat yaşayarak ölmeliyiz.

Biz öldüğümüzde kimi bunu siyaset malzemesi haline getirecek, kimi televizyona çıkıp ruhsuz, kindar, çirkin, leş ve deccalimsi bi surat ifadesiyle bize tepeden bakacak. Ama ölen öldüğüyle kalacak. Göçük altında ya da değil, belki kafanda bi kurşunla, belki araba kazasında ya da dümdüz ecelinle; öleceksin kardeşim. Seni hatırlayan son insan öldüğünde de hiç varolmamış olacaksın. Ne şanslıyız ki şu an yaşıyoruz. Ve mümkünse bu depremde ölenler için de, savaşlarda kendini fena edenler için de, dün varolup bugün varolmayanlar için de bu hayatı yaşamalıyız. Özgür ve mutlu olmalıyız. Bu hatalardan ders çıkarmalıyız. Artık ilerlemeliyiz. Yapıları ona göre yapmalıyız. Yapmayana cezasını halk olarak kesmeliyiz ve her şeye rağmen bu hayatı yaşamalıyız Smiley.
Pages:
Jump to: