Bu depremin ardından Malatya’da yapılan yeni ve lüks apartman da bu depremle birlikte çöktü. Yani daha yeni depremden çıkmış bir bölgede bile inşaat hakkıyla yapılmadı ve denetimsizliğin bedeline yine ödedik.
https://teyit.org/analiz-malatyada-3-yillik-trend-garden-residence-isimli-yeni-binanin-yikildigi-iddiasibundan bahsediyorsun herhalde.
Bu depremde yıkılan yeni bina görmedim ben, varsa bilen linkini atsın inceleyelim.
Hatalı yapimin yenisi eskisi olmaz dostum maalesef. Bugün hatayli biz dostumla sohbet ediyorduk, 20 gün önce bir cenaze dolayısıyla memleketindeydi, satılık lüks binalar varmış tanesi 2 milyon üzerinde dairelerin tanesi, depremde tuz buz olmuş onu anlatti bana bugün. Ve de trajikomik olan, bu dairelerin ilanında depreme dayanıklı ifadesi geçiyormuş, ne diyelim, dayaniklisi bu ise vay memleketin haline...
bir binanın depreme dayanıklı olduğunu emlakçıya, arabanın sağlam olup olmadığını alacağın galericiye, sebzenin iyi olup olmadığını alacağın manava sormazsın.
Bizde hep sorulmaması gereken adama soruluyor bunlar. arabayı ekspere sormalısınız (onlarda yalan ama neyse). daireyi de ruhsat tarihine bakın 2006 yı geçiyorsa yeni binadır otomatik yeni depremlere dayanıklı olması gerekir, ama mak 7.5 tur hesaplanan.Yine süpheleniyorsanız binadan bir expere sormalısınız, sahibindendeki ilana bakıp bina yeniymiş diyor insanlar. dairelerin ruhsat veya iskanında bina yaşını öğrenmeniz mümkün, araç ruhsatı gibi gerekli bilgiler bulunacaktır , satın alınacak kişiden bu belgeler istenmeli belediye den teyit edilmelidir.
Salih Gün tehlikenin farkındaydı 3 kattan fazlası için imar izni kesinlikle vermedi, meclis üyelerine, kendi akrabalarına hatta basasına bile izin vermedi.
Yapının sağlamlığıyla yükek katlı olmasının alakası yoktur, hatta yüksek katlı binalar depreme frekans farkı yüzünden daha dayanıklı olurlar.
3-4 kat yüksekliği kritiktir, ülkemizde en çok bu kat yüksekliği depremden etkilenir, çünkü genel deprem frekansı bu kat yüksekliğiyle rezonansa girer en çok enerji bu binalara aktarılır ve deprem uzun sürerse en çok bunlar yıkılır.
3 kattan fazlasına izin vermemenin başka sebepleri var bunlar depremle alakalı konular değil, girmiyorum.
Deprem konusunda uzman ( adını hatırlayamadım) bu depremin 350 atom bombası gücünde olduğundan bahsetti.
bir uzmanın rakam verirken şu kadar amiyane tabir kullanması anlayamıyorum. Ne demek 350 atom bombası ?, 350 hiroşima mı 350 tsar mı, ikiside atom bombası 350 hiroşima 350 x 15 KT = 5250 KT (5,2 megaton) , 350 tsar = 350 x 50000 KT = 17500000 KT , (17500 megaton)
5,2 nere 17bin 500 nere ! ,bari uzmanı rakamı anlaşılır versin.