Pages:
Author

Topic: Depremde yeni bina yıkılır mı ? - page 3. (Read 704 times)

legendary
Activity: 1064
Merit: 1894
February 07, 2023, 11:40:58 AM
#11
Yıkılır.
sr. member
Activity: 1050
Merit: 318
February 07, 2023, 11:10:27 AM
#10
Hatalı yapimin yenisi eskisi olmaz dostum maalesef. Bugün hatayli biz dostumla sohbet ediyorduk, 20 gün önce bir cenaze dolayısıyla memleketindeydi, satılık lüks binalar varmış tanesi 2 milyon üzerinde dairelerin tanesi, depremde tuz buz olmuş onu anlatti bana bugün. Ve de trajikomik olan, bu dairelerin ilanında depreme dayanıklı ifadesi geçiyormuş, ne diyelim, dayaniklisi bu ise vay memleketin haline...
full member
Activity: 1302
Merit: 115
Pepemo.vip
February 07, 2023, 09:23:20 AM
#9
Daha 2-3 sene önce Elazığ ve Malatya’da deprem oldu. Bu depremin ardından Malatya’da yapılan yeni ve lüks apartman da bu depremle birlikte çöktü. Yani daha yeni depremden çıkmış bir bölgede bile inşaat hakkıyla yapılmadı ve denetimsizliğin bedeline yine ödedik.
member
Activity: 843
Merit: 47
February 07, 2023, 07:18:33 AM
#8
şimdi burada bir şeyler yazacaktım ama rte konuşma arasında ters şeyler yazıp siyaset yapanları takip ettiklerini zamanı gelince hesaplaşacaklarını söyleyince yazmaktan vaz geçtim.

her ne kadar bu işin allah-kitap işi olmadığını bilsem de allah yardım etsin diyorum. zira bizim milletimiz böyle seviyor.
hero member
Activity: 1484
Merit: 936
February 07, 2023, 04:01:22 AM
#7
Sanırım 2 ay önceydi Youtube'da 17 Ağustos 1999 depreminde yıkılmayan yer başlığını görünce merak ettim videoyu izledim tekrar paylaşayım.
https://www.youtube.com/watch?v=30a9qKc3ZLw&t=539s

Kısaca özetleyecek olursam Tavşancıl Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bir belde. 1989 yerel seçimlerinde Salih Gün belediye başkanı seçilir ilk iş olarak Kocaeli Üniversitesinden destek alarak bilimsel imar planı çıkarttı. Salih Gün tehlikenin farkındaydı 3 kattan fazlası için imar izni kesinlikle vermedi, meclis üyelerine, kendi akrabalarına hatta basasına bile izin vermedi. Salih Gün bu kararından asla taviz vermedi ama insanlar bu durumdan şikayetçiydi. 1999 depremi sonrası durum tespiti için belediyeleri aradılar ve çok şaşırdılar az hasarlı bina bile yoktu, yaralı ve can kaybıda yoktu. Salih Gün 15 yıl belediye başkanlığı yaptı sonrasında ise imar işi eski kadar iyi denetlenmedi. Hiç ders alınmamış olacak ki 2000 sonrasında insanlar başkan değişince hemen binalarına fazla kat çıkmaya başladılar.

Türkiye 3 büyük fay hattına sahip özellikle bu hat doğrultusundaki yapıların daha sağlam yapılması denetlenmesi gerekir yoksa yıllar geçse de benzer senaryolar değişmez. İnsanımızda hiç ders almıyor bu depremin üzerinden 3-5 yıl geçmeden her şey unutulacak yine gelişi güzel binalar yapılacak. Her şey rant olmamalı ama maalesef öyle insanın canın bir önemi yok önemli olan rant rant rant. 

Eniştem Japonya'da inşaat yıkım ekibinde çalıştı anlattı bir örneği aktarayım; iki katlı bir binanın yıkımına gittik dedi 3 ay yıkımıyla uğraştı diyor beton kırılmıyor çok sert hemde çok fazla demir var diyor aynı işi Türkiye'de alsam 1 haftada bitirirdim dedi.

Yaşananlardan bende çok etkilendim üzüldüm inanın haberlere bakamaz oldum korkutucu bir manzara umarım kısa zamanda çok kişiye ulaşılır. Yaşananlardan ders alalım eninde sonunda bu depremler yine olacak...



legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
February 07, 2023, 01:50:53 AM
#6
...

milli şefimizin meşhur talihine bir ekleme de ben yapayım. kendisi milli piyangodan büyük ikramiye kazanmıştır. hem ilerici, aydınlanmacı, devrimci ve milli şef olup hem de milli piyangodan büyük ikramiye tutturmak herkese nasip olmaz; talih kelimesinin karşısına onun ismini yazsalar yeri varmış. yani, "yener bugün çok inönülüsün" deseymişiz, eş anlamlılık bakımından sorun olmayacağı için doğru bir ifade kurabilirmişiz.

şu acı günde birlik ve beraberliğe ihtiyaç varken geçmişi kıyaslayıp kutuplaştırıcı söylemlerle siyaset yapmaya çalışıyorsun. utanman var mı bilmiyorum ama şuan bir yerlerde son nefesini vermek üzere olan insanlar olabilir. ayrıca, bir kıyas dinleyeceksek bunu bir uzmanın ağzından duymalıyız (ideolojik saplantılara takılmış birinden değil):

ilk kez, ilk kez türkiye cumhuriyeti hükümetlerinin stratejisini daha çağdaş hale getirdi.
https://twitter.com/Yusaisback/status/1622658369906507777



yemin ederim ki bir hafta önce müteahhitler hakkında bir konu açacaktım ama hem genelleme olmasın diye hem de bir meslek grubunu doğrudan hedef almamak için açmadım. kardeşimin mevzusu nedeniyle bunlardan biriyle yakın zaman öncesinden muhatap oldum; adam bana tek ayak üzerinde kırkayak dansı yaparken, sinirden kafayı yemek üzereydim. türkiye'de mevzuat ve yönetmelik tam, bu konuda bir eksiğimiz yok ama işi yapan adam nokta nokta çocukluğu yapacaksa kimse onu engelleyemez; her türlü bir yolunu bulur ve yapacağını yapar. beton kalitesinden çalamıyorlar ama özellikle demirden ve demirin bağlantısındaki işçilikten falan zorlanmadan çalabiliyorlar. zaten, yukarıdan aşağıya doğru yıkılan/çöken binaların açıklaması da genellikle taşıyıcıların zayıf olması olarak açıklanıyor.
legendary
Activity: 2156
Merit: 1518
February 07, 2023, 01:25:35 AM
#5
Yıkılmayan bina olmaz. Bu ülkede 1948'den beri deprem haritası var ve hemen hemen her 20 yılda bir yıkım olduğu yerde sen gereken tedbiri almıyorsan bina ödürür diyemezsin.

ÖLDÜREN ZİHNİYETTİR.

BİLE BİLE MİLLETİ ÖLÜME TERK ETTİLER. Gece uyuyamadım.

hero member
Activity: 1442
Merit: 256
February 06, 2023, 05:46:58 PM
#4
Fay hattının geçtiği yere denk gelmiş ise yeni de olsa bina yıkılır. Deprem konusunda uzman ( adını hatırlayamadım) bu depremin 350 atom bombası gücünde olduğundan bahsetti. Bu güce nasıl dayanır.
İhmal var yok o araştırılır. Zaten bizim ülkemizde 99 depreminden sonra evlerin nasıl olacağı ile ilgili yasa çıktı diye biliyorum. Bir ara kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm oldu. Ben bu ev yapımı konusunda devletin tek yetkili olması tarafındayim..orada da inşaat jeoloji gibi mühendislikleri bitirmiş etkili liyakatli kişilerin olması ve onların gözetiminde ev yol ne yapılacaksa yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Önüne gelen müteahhitlik yapmamalı. 99 depreminde en meşhur müteahhit veli Göçer idi bu deprem de kim ya da kimler olacak merak ediyorum. Umarım yine halının altına süpürüp geçmeyiz ve ülke olarak bu durumdan çok sağlam ders çıkarırız. İstanbul gibi bir yerde acil önlemler alınmalı. Yoksa daha büyük İstanbul depremi ( Allah göstermesin) bizim için kıyamet gibi olur.
legendary
Activity: 1877
Merit: 1396
The Last Cryptocoin Burner
February 06, 2023, 05:11:51 PM
#3
Birde uzmanlık alanınız sayılabildiği için soruyorum. Diğer ülkelerin yasalarında kaç şiddetine göre yapıların hazırlanmasına dair ibare yer alıyor var mı yok mu? Birde Japonların yapılarda depreme dayanıklılığı bayağı bilindik bir durum onlarda bu konuda bir yasal mevzuat var mı?
Her gelişmiş ülkede var, zaten bizde bir yönetmelik  varsa onlardan alınmıştır. Her ülke kendi depremlerine göre belirleyip ona göre yayınlar. Bizde de her il aynı derecede değil , ama büyük depremler sonrası illerin deprem dereceleri güncellenir.
legendary
Activity: 1372
Merit: 1000
February 06, 2023, 04:49:06 PM
#2
Bahsettiğiniz çıkarımların yapılmasının haklı yanları da ne yazık ki var hocam. O kadar müteahhit inşaat esnasında maldan kısarak, çalarak bu inşaatları bitirerek resmen cinayete teşebbüste bulunduğundan ve böyle çıkarımlar yapılmasına da hak vermemek elde değil. En büyük korkulardan bir tanesi de dün için gerçekleşmişti yine 7'nin üstünde bir deprem ciddi anlamda zor anlar yaşattı. Enkaz alanları daha da beter hale geldi ve gerçektende buralardan kurtarılan insanlar mucize eseri kurtuldu desek yanlış olmaz yani.

Birde uzmanlık alanınız sayılabildiği için soruyorum. Diğer ülkelerin yasalarında kaç şiddetine göre yapıların hazırlanmasına dair ibare yer alıyor var mı yok mu? Birde Japonların yapılarda depreme dayanıklılığı bayağı bilindik bir durum onlarda bu konuda bir yasal mevzuat var mı? Kıyaslama yapmak istemiyorum ancak gerçektende sınıfta kaldığımız bir durum olduğu için merak etmeden duramıyorum.
legendary
Activity: 1877
Merit: 1396
The Last Cryptocoin Burner
February 06, 2023, 03:43:48 PM
#1
Her depremde olduğu gibi malumunuz maraş merkezli depremde de yeni binaların yıkılması ile ilgili yalan yanlış bilgiler dolanıyor etrafta. Uzmanlık alanım sayılan bu konuda ufak bir bilgilendirme yapayım.
Yeni bina: 2006 sonrası yeni yönetmelikle yapılmış bina , Eski bina:2001 öncesi yeni yönetmelikle yapılmış bina (2001 de yapı deneyim yasası 2006 da yeni deprem yönetmeliği çıkıyor)
Bugün gerçekleşen büyük depremde 7,7 gibi bir ölçek ve 7 km gibi bir derinlik söz konusu , 7,6 lık ayrı bir deprem 12 saat geçmeden gerçekleşiyor.
Bu tip sarsıntılardan sonra hala ayakta bina kalmış olmasını enteresan bulduğumu belirtmeliyim.
99 depreminden sonra yeni yapılan binalar 7 şiddetindeki depreme göre hesaplanıyor ve % 30 güvenlik payı ekleniyor. yani 7.5 ve üstündeki depremlere göre bina yapılmıyor diyebiliriz çok kabaca.
Şimdi yeni binalarda deprem hasarı çok az olabiliyor ama yönetmelik 7 şiddetindeki depreme göre hazırlanmalı diyor. bu depremi yedikten sonra amaç binanın insanların ölmeden binadan çıkmasına izin vermesi, yani malı değil canı korumak esaslı bir anlayış var. Binanın hasarını etkileyen çok faktör var hepsine değinmiyorum ama bir bina bir kere 7 üzeri deprem yedi mi , ağır hasarlı araç gibi sayılıyor, bir uzman değerlendirmeden içine tekrar girmemek lazım. Birçok yeni bina depremi az hasarla atlatmış gibi duruyor, ancak deprem bölgesindeki binaların çoğunun eski olduğu biliniyor, birçok eski bina da yıkılmadan merkez üste olmalarına rağmen günü atlatmış gibiler. Yeni bina da olsa eski bina da olsa artık 7.7 üzerine 7.6 yemiş binalar ciddi darbe almış durumdalar. İçindeki insanların ölmeden çıkabildiği her yeni bina işini yapmış demektir. Bir çok kişi yeni binaya birşey olmaz gibi algılıyor ama siz 7,7 den sonra 7,6 gelmişse ilkinden aldığı hasardan dolayı ikinci de gitmesi gayet olası. Görebildiğim bir yeni bina yıkılmamış ama hakeza yıkılsa dediğim gibi içinde insan ölmemişse ilk dakikalarda görevini yerine getirmiş oluyor. binalarda duvar yıkılması tavan çatlaması sıva dökülmesi gibi durumlar yeni binalarda da olabilir, duvarı yıkılan binaya yıkılmış işte diyen tiplerde var ortalıkta ama taşıyıcı sistemlerin durumu önemli duvarı tamir edebilirsin ama taşıyıcı zarar görmüşse uzman bakıp güçlendirme yada komple yıkım verecektir.
Malatya da yıkılan yeni bina haberi var ama o yalan bina 22 yıllık yani 2006 öncesi hatta 2001 öncesi o da eski sayılır, ki orda da insanlar çıktıktan sonra yıkılmış yani can kaybı yok yani eski olmasına rağmen yine iyi iş görmüş, tabi çevresindeki binalar yıkılmamışken neden yıkılmış bunu incelemek lazım bu ayrı bir başlık konusu.
Yeni binalar yıkılmaz demiyor kimse sadece belli bir şiddette bir kereliğine canınızı korur deniliyor, buna rağmen gayet iyi iş çıkarmışlar gibi duruyorlar.
Eski binalar da kesin şu şiddette yıkılır diyemeyiz bazen yanlışlıkla da olsa sağlam yapılabiliyor binalar , fazladan kolon çimento demir kullanan insanlar oluyor inşaatlar da.
Maddi imkanınız varsa kesinlikle yeni binalarda oturun, eski binalara mecburen girme durumunuz olabilir ben korka korka girip bir an önce çıkmaya bakıyorum.
Eski bina ile yeni bina arasında duruma göre 3-5 kat güç farkı olabiliyor yani 3-5 kat daha fazla yük taşıyabilir benzer durumdaki iki bina yenilik durumuna göre.  

Düzenleme, sismograf verisi:

Maraş depreminin sismograflardan alınan ivmelenme verileri:
- Kesikli çizgi binalar için hesaplanan ivmelenme
- Renkli çizgiler gerçekleşen ivmelenmeler

Görüldüğü gibi deprem binalar için hesaplanan dan daha şiddetli olmuş
bu veriler önümüzdeki günlerde rapor haline getirilirse linkini de paylaşırım

Pages:
Jump to: