Önü açıldığı zaman bunun geri dönüşü pek olmayacak. Önü açılması gerekli zaten. Örneğin bitcoin, ethereum ile değil de tetherusd ile insanların maaşları ödenebilir. Dalgalanmadan etkilenmiyor. Ama tutup da bizimkiler bitcoin fiyatı yükseldi kırmızı ete %5 zam yapıyorum gibi saçmalıklara girişilir mi?
Türkiye'deki bir bankacının sözü. bitcoin ile bugün capucchino alıyorsanız ertesi ay kahve almamalısınız. dalgalanma oldukça fazla. Günde %10 aşağı yukarı hareket son derece olağan ve hep yapıyorlar, hatta fazlasını. bu nedenle ya dalgalanmayı önleyici tedbirler getirecekler ya da dalgalanmadan etkilenmeyecek kripto paraları yasal statüde ülkelerin kullanımına hazır hale getirecekler.
Ülkelerin kararları alınadursun. Payza ve diğer bazı siteler kendi kartı ile zaten ATM'den para çekmenize izin veriyor. Geçmişte payza debit kart tecrübem olduğu için komisyon oranı birkaç sene öncesinde %2-3 gibi bir şeydi şu anda ne bilmiyorum. Dövizi, tl ye çevirme ve atm kesintisi vs bunun içinde olduğu için normal bence. Şu andaki komisyon oranlarını bilmiyorum. Yalnız işlevselliği oldukça güzeldi.
Bugünlerde bile ether, litecoin, bitcoin vs yastık altı private keyleri yapan insanlar bence oldukça fazladır.
Geleceğe yönelik yatırım sonuçta. Altın bir senede %20-%40 arası bir şey getirebilir, o da olursa. Hisse senedi geçmişte çok tecrübem oldu cadı kazanı gibi ve yavaş. çok stresli benim için. kripto para borsası öyle değil. kaldıraç olmaması ise bu sistemlerde en cazibi. kaldıraç felan getirseler zaten forexten beter hale gelir.
5-10 yıl demişler bence bu öngörüde tarihler her zaman revize edilecektir. 10 yıla kalmadan belki birkaç sene içerisinde pek çok ülkenin ortak kararı ile yasal statülere geçilebilir ve gündelik hayatta artık pek çok yerde görebiliriz.
Dikkat çekmem gereken asıl mesele şu.
Kripto para ile direkt alışverişe ben biraz karşıyım. Yani bitcoin, etherle ödeme yapıyorsunuz. komisyonu geçtim. Problem o değil. kasa da QR kodu okuturken karşıdaki ve etrafınızdaki kişiler sizin yüzünüzü tanıyor. Peşinize takılıp da sizi gasp edebilirler. Bu riski azaltmak hatta sıfıra indirmek için Debit kartlar, kredi kartlarının kripto paraları destekleyeceği oluşumlardan yanayım. Bu şekilde olduğu taktirde daha hızlı alışveriş yaparsınız ve karşıdaki kişi sizin yüzünüzü görse de "bunun kripto parası var" demez.