Türkiye'nin şu anda özel sektör dahil borcu 450 milyar$ civarında. Ben mi hesaplarken hata yapıyorum yoksa bizim doların yükselişi sandığımızdan daha da mı büyük problem oluşturuyor acaba?
şimdi dolar
1 kuruş arttığı zaman bunun bize yüke doğrudan 4.5 milyar lira. Bu 4.5 milyar lira yani 900 milyon dolar ile ne yapılabilir?
1.2 milyar $'a mal olan avrasya tünelinin çoğunu tamamlayabiliriz.
şehir hastanelerinin ortalama maliyeti 1.2 milyar tl bu hastanelerden 3 tane yapabiliriz.
3. köprünün maliyeti 3 milyar$. köprünün yaklaşık 3'te birini tamamlayabiliyoruz.
yaklaşık 20 tane yüksek hızlı tren seti satın alabiliyoruz.
900 MW büyüklüğünde bir güneş enerji santrali kurabiliyoruz.
osman gazi köprüsünün maliyeti söylenen 1 milyar$ neredeyse 1 tane osman gazi köprüsü yapabiliyoruz.
şimdi de en önemlisi bu borcun 300 milyar doları bizim en büyük 500 şirketimize ait. bu 500 şirketin yıllık net karı
55 milyar Tl civarında (2017 verisi şimdi de
60 milyar TL ye çıkmış olsun)
https://www.haberturk.com/500-buyuk-dev-sirket-karini-yuzde-40-artirdi-yatirim-ise-yerinde-saydi-1992976-ekonomi2017 yılının ağustos ayında dolar 3.4-3.5 seviyelerindeydi.
1 yıl içinde dolar 1.5 tl arttı. doların artmasıyla bu şirketlerin borcu 450 milyar lira arttı. Bu artış
7.5 yıllık net karlarına eşit. Tabi şirketlerde bunun farkında oldukları için her gün zam gelmesi gayet normal oluyor.
Sormak istediğim ben mi hesapta yanlışlık yapıyorum yoksa ekonomimizi kötü biliyorduk da sandığımızdan çok daha kötü durumda mıyız?