Acest thread va fi dedicat discutiilor economice si financiare a bitcoinului.
Am facut niste calculatii pe baza datelor din blockchain.info
2012 Inflatie anuala: 32.59163%
2013 Inflatie anuala: 14.94286%
2014 Inflatie anuala: 11.26637% (calculata pe 9 dec inca nu e finala)
Eu zic ca daca inflatia va scadea in acest ritm, peste 2-3 ani investitorii mari vor vi atrase sa investeasca mult in bitcoin, pana si Wallstreeteri, iar cand va atinge 2-3% inflatie anuala, poporul larg va vi atras la fel.
Volatilitatea uriasa pe care o vedem acum e doar din cauza inflatiei si a incertitudinii investitorilor, dar dupa ce o sa scada un pic (inflatia) si pretul va urma sa fie stabilizat.
Pe un alt site am gasit niste preziceri, ca pana la 2024 moneda va deveni deflationista, si pe aici o sa vedem o adoptare generala a monedei in populatia generala, insa eu cred ca aceasta va fi mai devreme fiindca aceasta prognoza nu a luat in calcul evolutia tehnologiei de minare.
Si in aceste date putem vedea o inflatie cu 2-3% mai mare decat prognoza generala, care sigur ca e rezultatul tehnologiei de minare, astfel eu cred ca pana la 2017-2018 inflatia va ajunge sub sau foarte aproape de 0%.
La fel am studiat graficul pretului din ultimele 3 ani si pot sa zic ca pretul e foarte subevaluat, adica in fiecare zi vedem comercianti din intreaga lume aceptand bitcoin in afacerea lor. Cert ca cererea creste in mod accelerat, insa pretul scade, asta inseamna ca in 2015 sau in cel mai rau caz 2016 pretul va exploda in sus dupa ce comerciantii incep sa-si tina bitcoinii pe loc si nu sa schimbe inapoi in fiat.
Cred ca pana la revelion si posibil primele saptamani din ianuarie pretul va scadea fiindca asta e sezonul de cumparare de Craciun,revelion, etc iar apoi in ianuarie februarie vin taxele, si oamenii o sa schimbe bitcoinii inapoi in fiat. Dar dupa acesta pretul va reveni la loc.
Eu ma gandesc sa cumpar BTC pe la craciun sau inainte cu putin sa pot profita de pretul micsorat si subevaluat dar nu o sa astept pana la anul nou fiindca cine stie ce se va intampla cu economia globala pana atunci.
Ca tineti minte ratele BTC/USD sau BTC/EUR tin cont de 2 valute nu doar bitcoinul, asa ca nu doar bitcoinul conteaza aici ci si economia globala.
Deja vedem stiri rele din SUA (rata somajului creste,datoria guvernului lor a atins 18 trilioane de dolari si creste exponential,China a depasit economia SUA-ei,etc),Japonia printeaza Yenul ca hartia igienica datoria statului Japonez e imensa
¥ 1,205,300,309,909,963 (1,2 cvadrilioane de yeni) astfel inflatia lor o sa creasca exponential ,iar in UE rata EUR pica ca sania de pe deal, BCE-ul are o politica financiara groaznica, (Grecia,Spania,aproape in faliment) Inflatia EUR creste exponential (unele surse zic ca e deja aproape 10% in Polonia si Slovenia, cifra oficiala e -1%
)
-> Astfel nu va dura mult pana bitcoinul va avea o inflatie mai mica decat toate celelalte valute fiat din lume
Asta fiind spuse, aceste fenomene vor avea un efect urias pe monedele virtuale, eu astept un bitcoin de 2000-3000$/unitate pana la sfarsitul de 2015. (Max Keiser prezice un bitcoin de 700.000$ /unitate cand urmatoarea criza va veni )