Pages:
Author

Topic: Eğitimli İnsanlar Bitcoin’i Anlamakta Neden Zorluk Çekiyor? - page 4. (Read 710 times)

jr. member
Activity: 560
Merit: 1
Bitcoin hakkında dönen tek muhabbet şu kadar kazandım, bu kadar kaybettimden ibaret olduğu için hocam. Sorun bizim bitcoini anlatma biçimimiz. Onu da geçtim kaçımız gerçekten para aktarmak için btc kullanıyoruz ?

Evet en önemli noktalardan birisi bana göre de budur.
full member
Activity: 1120
Merit: 200
Turkish Translator
Bitcoin'i anlamak için herkesin kendi araştırmasını yapması gerekiyor. Bitcoin-altcoin işine girdim şu kadar kazandım diye anlatılan şeylere insanlar artık inanmıyor. Üstteki arkadaşın dediği gibi çiftlik bank gibi bir şey sanılıyor veya saadet zinciri. İnsanlar kazanç sağlanabileceğine pek inanmıyor.
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
Bitcoin hakkında dönen tek muhabbet şu kadar kazandım, bu kadar kaybettimden ibaret olduğu için hocam. Sorun bizim bitcoini anlatma biçimimiz. Onu da geçtim kaçımız gerçekten para aktarmak için btc kullanıyoruz ?
full member
Activity: 630
Merit: 102
Sadece başlığa ve tecrübelerime göre bir yorum yapmak istiyorum; eğitimli insanlar (coin camiasına girmemiş olanlar) genelde bitcoin'i çiftlikbank tarzı bir şey sanıyorlar
member
Activity: 588
Merit: 22
Bitcoin'i tam olarak kavrayabilmek adına birçok alanda bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Bitcoin analisti Misir Mahmudov birçok eğitimli insanın Bitcoin’i anlamakta zorluk çektiğini çünkü sadece bir alanda uzmanlaştıklarını savundu.

Tek Alanda Uzmanlık
Mahmudov Bitcoin ve kripto paraları tam olarak kavramak isteyenlerin ilgilenmesi gerektiği alanları şöyle sıraladı: Ekonomi, Bilgisayar bilimi, kriptografi, Oyun Teorisi, merkez bankacılığı, yönetim, genel makro, risk, psikoloji, ağlar, dağıtık sistemler. Bu alanlarda bilgisi olanların Bitcoin’i daha iyi kavrayacağını öne süren Mahmudov, birçok eğitimli insanın 1 ya da iki dalda kısılıp kaldığını, sonuç olarak Bitcoin’i anlayamadığını ifade etti. Tabii ki tek bir insanın birçok alanda donanımlı hale gelmesi oldukça zor, ancak temel anlayış dahi Bitcoin’in modern tarihin en büyük yeniliklerinden biri olduğunu anlamak için yeterli.

Satoshi Nakamoto Kasım 2008’de whitepaper’ını sundu ve Bitcoin’i eşten eşte cash (kasa, nakit) sistemi olarak tanımladı. Bitcoin’den önce de dijital para girişimleri olmuştu ancak Bitcoin modern kriptografi kullanılan ilk deneydi. Enflasyona açık fiat para birimlerinin aksine Bitcoin’in sınırlı sayıda arzı bulunuyor. Merkez bankaları sınırsız sayıda kağıt para basabilirken (ki yıllardır basıyorlar) Bitcoin 21 milyon adetle sınırlı sayıda. Alım gücü söz konusu olduğunda fiat tabanlı para sisteminin sorunları hakkında sayısız araştırma bulunuyor. Hiperenflasyon kurbanı olan ülkeler basit ihtiyaçları karşılığında dahi çuvalla para ödemek zorunda kalıyorlar.

Kripto Paralara Güven
Bitcoin deflasyon özelliğine sahip bir varlık olarak daha geniş kitlelere yayıldıkça iyi bir değer saklama aracı (SoV) olduğunu da gösteriyor. Bazılarına göre Bitcoin hiçbir zaman iyi bir alışveriş aracı olmayacak, çünkü insanlar her zaman değerlenme ihtimali olan bir varlığı harcamak istemeyecek. Bu yüzden Bitcoin’i SoV olarak destekleyen birçok isim bulunuyor.

Psikoloji ve sosyal etkiler de Bitcoin’in bir parçası. Şu anda birçok insan bir kripto para işleminin tamamlanmayacağından endişe duyarak kripto para işlemi yapmaktan çekiniyor. Diğer yandan mevcut finansal sistemde yolsuzlukların artmasıyla güvenin sarsıldığı görülebiliyor. Kripto paralara karşı güven arttıkça sistemi deneme olasılıkları da artacaktır, bu yüzden güven duvarının aşılmasıyla kripto paraları başka bir noktada görebiliriz. Ayrıca kripto paralar aracıları ortadan kaldırdığı için güven konusunun açılmasına lüzum kalmıyor.

Önümüzdeki yıllarda kripto paralarla bağlantılı teknolojilerin gelişmesiyle beraber dünyanın birçok bölgesinde iş faaliyetlerinin internet üzerine taşındığını görebiliriz. Bitcoin ve diğer kripto paraların Web 3.0’ın bir parçası haline gelebileceğine inanan birçok insan bulunuyor.

Kaynak: Cryptoglobe
Pages:
Jump to: