Yok arkadaslar siz hala olayin baska yerindesiniz, coinitonun dedigi gibi Arbitraj yapanlar heleki yurtdisina Swift ile dolar gonderenler bankalara baya kar birakirlar. Cunku o yolladiklari dovizi genellikle o bankadan satin alirlar. Ben gunde 50.000 - 100.000 dolar kadar doviz alirdim Enparadan. Dusunsenize hergun doviz burosundan 100.000 dolar alan bir adam o doviz burosunun en yagli musterilerinden biridir. Neden bu musterisinden kurtulmak istesin?
Olayin bankadaki o "andavallada" alakasi yok, masakla hic mi hic alakasi yok. Olay bankalarin guvenlik bolumundeki seni "detect" eden vatandasla alakali. Bu kisilerin "ozel" yetkileri var. Bu kisilere banka genel muduru bile mudahale edemiyor. Ben bizzat bir bankanin Genel mudur yardimcisiyla konusma firsati buldum (sube degil bildigin bankanin Turkiye genel mudur yardimcisi) , bir akrabamin tanidigiydi. Ozellikle bu konulari konustum 1 e 1 , kulaktan dolma degil. Acik acik sordum sizin bankadan swift islemi yapicam bitstampe krakene dedim, senin olurun varsa bu ise dedim, hani sen oluyor bizim bankadan dersen sizde hesap acicam dedim, ha olmuyor dersen hic bosuna hesap acmiyim cunku 3 gun sonra ya blok atarsiniz yada parmak sallarsiniz birdaha yapma diye dedim. Bana aynen soyle dedi "Valla bende kriptolarla ilgileniyorum kisisel olarak, yakindan takip ediyorum ama bu swift isi sorunlu, bizide asiyor, bankalarin guvenlik birimi yurtdisi kripto borsalara transferi gordugu zaman bunu "riskli islem" olarak degerlendiriyor ve islemi iptal ediyor. Buna ragmen devam ederse kullanici hesabi bloklaniyor". Ozellikle sordum "yahu sen koskoca genel mudur yardimcisisin, beni de dolayli taniyorsun, kara para aklamadigimida biliyorsun, sonucta bu kripto isini "riskli" gormelerinin sebebi kara para aklama konusu, butun bunlari biliyorken sen bile bana bir istisna saglayamiyormusun bankadan?" Mumkun degil dedi , konu tamamen bankanin guvenlik birimine bagliymis ordaki 1 calisan seni "detect" ettigi zaman isin bitiyormus. Hemen uyari, sonra hesap bloklama vs.
Bazi arkadaslarin "cok ve degisik islem yap" tavsiyesine su anlamda katilabilirim, bankanin karliligi acisindan degilde borsalara yaptigin transferin "detect" edilmesini zorlastirmak icin kullanilabilecek bir yontem ama %3 mu fayda saglar %5 mi fayda saglar orasini bilemiyorum. Sonucta ozellikle yurtdisina yapilan USD transferleri manuel incelemeden sonra yapiliyor ve burda da farkedilme ihtimali %99, heleki meblag yuksekse.
Birde bir arkadas algoritmadan bahsetmis. Tecrubeyle sabit boyle bir algoritma yok
. Yani olsa olay aninda yakalanmak gerekir degilmi? Ben 10 larca defa Enparadan Swift yaptim krakene 6 ay - 1 yil boyunca hic bir algoritmaya takilmadimda, swiftleri durdurduktan 8 - 10 ay sonrami takildim
. Belliki guvenlik birimi manuel geriye donuk inceleme yapmis ve benim islemleri farketmis , bunu farketme zamanlarida malum dolar krizinin patlak verdigi zamanlar, belliki tepeden bankalara emir gitmis, yurtdisina dolar gonderen kim varsa ipini cekin denmis.... bizimde ipimizi o zaman cektiler iste. En son swiftim sanirim subat 2018... hesap bloklama Eylul 2018 filan. Dedigim gibi bu konunun ne karlilikla ne algoritmayla alakasi yok. Direk manuel olarak guvenlik birimindeki arkadas sizi farkederse isiniz tamam gecmis olsun. Ben islemleri yaparken Enparada yurtdisina dolar cikisinda politika olarak sorun olsaydi bloklarlardi mesela Bitstampede yollamistim Enparadan o zamanlarda o geri gelmisti, Bitstamp firmasina karsi ozel bir uygulamamiz var oraya swift yapmiyoruz demislerdi, bende Krakenle devam etmistim Enparadan.
Sizin swifti detect ettikleri zaman o guvenlik birimindeki arkadas subenizi ariyor, ordaki sizin musteri temsilcinizi buluyor, onu once bir sorguya cekiyor, sonra ikna olursa size yansitmadan hallediyorlar konuyu (uzun yillar calistigim bir banka bu sekilde konuyu halledip bana yansitmadi, direkten dondum swiftlerim durmadi o bankadan hicbirzaman), ikna olmazsa o musteri temsilcisi sizi tanimiyorsa, guvenlik birimine sizin hakkinizda yeterli savunma yapmadiysa yada ugrasmak istemeyip "sallamadiysa" , direk sizi ariyor bu subedeki "andaval" eleman, ya telefonda soruyor yada subeye cagiriyor. Bu transferleri yapmaktaki amaciniz nedir diye soruyor. Cevabinizda bitcoin yada kripto kelimesi gecerse bye bye
. Ben bunu ekarte etmek icin "Arbitraj" ve "yatirim" kelimelerini kullandim (yalan degil sonucta) 1-2 bankada ve 1-2 swift daha isimi yaptilar, sonra birdaha aradilar, arastirip ogrenmisler bitstamp ve kraken neci diye
Birdaha yapmayin yoksa banlariz dediler.
Ne demisler essekten dusenin halinden essekten dusen anlarmis
kimse basina gelene kadar durumun ciddiyetini ve sebebini anlamiyor, sadece fikir yurutuyor (normal olarak). Ama bir gun sizinde basiniza gelirse anliyorsunuz aslinda blok yemenizi gerektirecek HICBIR yasadisi durum olmamasina karsin adamlar catir catir blokluyorlar hesabinizi ve hicbirsey yapamiyorsunuz.