Author

Topic: Este diversificarea monedelor un sfat bun pentru începători? (Read 193 times)

legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Am bucuria de a vă prezenta în limba română topicul "Este diversificarea monedelor un sfat bun pentru începători?”, scris de 1miau la data de 8 noiembrie 2019. 1miau este un personaj remarcabil, implicat in diverse acțiuni de a promova Bitcoin și de a-i ajuta pe toți ceilalți membri, dar și un organizator recunoscut de tombole cu premii în BTC. Printre cele mai importante eseuri ale lui 1miau se numără, pe lângă acest topic, și “De ce procesul KYC este unul deosebit de periculos – și inutil”, “[GHID] Cum îți creezi o adresă Bitcoin personalizată (vanitygen) – pas cu pas”, “Evitarea plății unor comisioane BTC prea mari – ghid pas cu pas (Electrum)”, “MLM – o periculoasă strategie de marketing”, sau “How to add a Bitcoin address to Electrum / difference sweep and import priv. key (acesta urmând de asemenea să fie traduse în română).
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Autor: 1miau
Topic original: Is diversification into different coins really a good advice for Newbies?




Cele mai multe articole pentru membrii noi recomandă: “Diversificați! Nu vă păstrați toate ouăle în același coș! Cumpărați diverse monede pentru a vă minimiza riscul!".
Sună bine, dar așa stau lucrurile în realitate? Să vedem:


Este oare diversificarea criptomonedelor ceva aplicabil?

Din moment ce acest sfat pare a avea sursa în piața investițiilor tradiționale, cum ar fi acțiunile, metalele prețioase și altele, e bine de știut că această strategie are mai mult sens în cazul piețelor tradiționale. În spatele acțiunilor se află de obicei companii mari care au demonstrat deja că sunt stabile pe piață, astfel că riscul este unul mic, mai ales când este vorba de firme de top. Nici metalele prețioase, precum aurul sau argintul nu se devalorizează de azi pe mâine, motiv pentru care sunt slabe șanse de a asista la pierderi majore.

Dacă am compara primele 100 monede listate pe Coinmarketcap cu S&P 100, am observa cu ușurință că există tone de monede înșelătoare (shitcoins), fără niciun concept, chiar dacă sunt clasate între primele 100 dintre toate celelalte 10.000 de monede alternative. Chiar și în Top 10, cel puțin jumătate pot fi numite shitcoins, dacă nu cumva unele sunt chiar țepe la modul cel mai serios.
Cele mai multe dintre aceste proiecte se află într-un stadiu foarte timpuriu; chiar și în cazul Ethereum nu se știe sigur dacă ideea lor de PoS (n.r. Proof of Stake) va fi una funcțională (pe lângă alte probleme). Și totuși Ethereum este situat pe locul doi, fapt ce reflectă speculațiile care se fac în cazul unor monede clasate pe poziții inferioare. O pierdere de peste 90%, așa cum a avut loc în ultimii 2 ani, nu ar fi ceva neobișnuit. O astfel de situație ar fi ceva nerealist pentru piața acțiunilor, a metalelor prețioase, sau chiar și în cazul imobiliarelor.

Prin însăși structura lor, criptomonedele nu pot fi comparate cu alte situații în care diversificarea a fost utilizată cu succes, întrucât structura crypto este mult diferită. În cazul criptomonedelor există posibilitatea unor câștiguri mai mari, însă și riscul este unul mai mare.


Ascultând trecutul – a fost diversificarea utilă?

Dacă ne raportăm la ultimii doi ani, este limpede că deținerea celei mai mari părți a portofoliului în Bitcoin a fost cea mai bună alegere. Privind în retrospectivă, mereu se poate spune că Moneda X a depășit Bitcoin, însă când analizăm cele mai cunoscute monede alternative din 2017 / 2018, se vede că acestea au pierdut 80-95% din valoarea maximă atinsă (nr. All Time High – ATH), în timp ce Bitcoin a pierdut doar 50% până acum. Deci, raportând la banii Fiat, înseamnă că am salvat mai mulți bani în cazul investițiilor exclusive în Bitcoin, mai precis cu 250% mai mult decât în cazul unei monede alternative care a suferit o depreciere de 80% și chiar cu 1000% mai mult decât în cazul unui altcoin of care s-a devalorizat cu 95%. Dacă am fi investit 1000$ la ATH-ul din 2017 / 2018, am fi avut acum 500$ în Bitcoin, însă doar 200$ în Shitcoin-ul A, care a pierdut 80% din valoare, și doar 50$ în Shitcoin-ul B, care s-a depreciat cu 95%. Tabelul de mai jos ilustrează această situație:


MonedăInvestiție la ATHPierdere până în prezentValoarea rămasă
__________________________________________________________________________________________________________________________
Bitcoin1000$50%500$
Shitcoin A (de exemplu Litecoin, locul 7 la începutul lui 2018)1000$80%200$
Shitcoin B (de exemplu NEM, locul 6 la începutul lui 2018)1000$95%50$


Se poate vedea cu ușurință că o diversificare a portofoliului între mai multe monede din Top 10 a însemnat o afacere neproductivă, în comparație cu o investiție totală în Bitcoin. Chiar dacă sunt unele criptomonede care au depăsit Bitcoin în ceea ce privește performanța, acestea nu au cum să influențeze prea mult un portofoliu diversificat. Este dificil sau chiar imposibil să știi care altcoin va înregistra o creștere spectaculoasă și investiția într-un singur altcoin este una riscantă. Mai mult, asta ar fi opusul diversificării.
Păstrarea mai multor monede și “diversificarea” acestora a condus de departe la pierderi mai mari decât a presupus deținerea de Bitcoin.

Nu pot spune dacă aceste statistici sunt relevante pentru viitor, rămâne de văzut. Comparativ, multe monede alternative au înregistrat performanțe mai mari ca Bitcoin la ultima piață a taurilor. Însă nu este ceva care să se întâmple des pentru a îl considera un tipar.


Probleme adiționale ale diversificării: mai multă muncă, pierderi accidentale ale monedelor și riscul de virusare

Un portofoliu foarte variat are mai multe dezavantaje:

Fiecare utilizator va trebui să depună un volum considerabil de muncă:
  • Fiecare altcoin trebuie revizuit pentru a vedea dacă este sustenabil și dacă reprezintă o investiție bună. Ați putea de asemenea să vă irosiți banii pe fiecare monedă din Top 10, însă nu ar fi o decizie înțeleaptă.
  • În general, toate monedele alternative deținute ar trebui să fie monitorizate cu regularitate pentru a putea fi vândute la timp, în caz că se confruntă cu probleme. Aceasta presupune să avem la dispoziție mult timp, timp care crește cu fiecare monedă deținută dintr-un alt proiect.
  • Trebuie să învățăm tehnologia folosită în cazul fiecărui altcoin, să știm cum funcționează proiectul și cum să creăm portofele pentru stocarea monedelor. Aceste lucruri pot fi foarte dificile, în funcție de altcoin, mai ales pentru începători, aceștia riscând și să își piardă monedele dintr-o eroare proprie. Când sunt instalate diverse portofele există și riscul de a descărca un malware, fapt ce poate avea consecințe nedorite.

Dacă dețineți puține monede, acești factori de risc sunt destul de diminuați.


În concluzie, un portofoliu constituit în mare parte din Bitcoin lasă mai puțin loc speculațiilor, este mai puțin riscant și presupune mai puțină muncă. Cu cât cumpărați mai multe monede alternative și vă reduceți procentul deținut în Bitcoin, cu atât investiția va fi una mai volatilă, mai riscantă și va necesita mai mult efort depus.
Jump to: