Pages:
Author

Topic: Ethereum - page 3. (Read 16545 times)

full member
Activity: 192
Merit: 100
June 03, 2014, 02:38:32 PM
#39
Ah, apropo de Ætherum și ca să ne mai și descrețim mințile un pic...
(pentru cei ce nu l-au văzut încă)

CHICUSURI - Award winning short documentary
full member
Activity: 192
Merit: 100
June 03, 2014, 04:13:50 AM
#38
Hai că m-ai făcut curios despre subiect.

Un articol mai vechiuț, dar (poate) mai clar, de pe Medium.
member
Activity: 79
Merit: 10
June 02, 2014, 08:38:55 AM
#37
Salutare,
Am hotarat sa impart cu voi un articol scris de Malcolm van Delst.
Mentionez ca nu imi asum niciun fel de merite, a fost scris de Malcom si tradus de o cunostinta, e de datoria mea sa impart cu toata lumea aceste informatii.
Sper sa va lumineze si sa fiti incantati de acest fenomenul ethereum.


Uită de Crypto-Valută, Vine Crypto-Finanţe
 
Dacă ai urmărit mişcarea Bitcoin, ai văzut-o crescând, de la apariţia sa în urmă cu cinci ani, pornind de la un experiment ideologic, până la valuta consacrată cu propriile ei bancomate, investitori milionari şi tranzacţii de miliarde şi, da, un loc propriu pe scena lumii. Ai asistat la apariţia de hardware specific pentru “mineritul” de bitcoin (care costă mai mult decât îşi pot permite majoritatea oamenilor). Ai văzut Silk Road, Overstock, tunuri uriaşe şi probleme masive, reglementări şi persecuţii din partea a diferite guverne şi organizaţii, în timp ce alţii permit sau susţin activitatea Bitcoin şi încearcă să facă bani de pe urma ei. Ai asistat la apariţia unor alternative la Bitcoin, de la Litecoin, la Dogecoin şi la eşuata Coinye, până la recenta Auroracoin în Islanda. Pe scurt, ai văzut creşterea incredibilă a acestui experiment în crearea unei valute virtuale şi descentralizate dar, cred, încă n-ai văzut nimic.

Dacă Bitcoin este Crypto-valută, Ethereum este Crypto-finanţe

 
Vitalik Buterin, inventatorul copil-minune de 19 ani al Ethereum, este un co-fondator al Bitcoin Magazine şi autor al câtorva produse Bitcoin. Vitalik şi echipa lui aplica principiile şi tehnicile Bitcoinunei sfere mai largi, parţial prin re-direcţionarea autorilor principali a iBitcoin înapoi către principiile fundamentale ale acesteia.
 
Pe măsură ce mişcarea Bitcoin s-a maturizat, oamenii au început să vadă că Bitcoin poate fi folosit pentru lucruri care depăşesc valute şi tranzacţii:lucruri cum ar fi contracte legale de toate felurile, valute specifice unor anumite aplicaţii(cum ar fi certificate-cadou sau cărţi de credit pre-plătite) şi jocuri de noroc în sistem peer-to-peer. Protocolul Bitcoin oricum nu era suficient de simplu pentru a face toate aceste lucruri uşor accesibile. Într-un whitepaper (document programatic) despre Ethereum, Vitalik Buterin explică conceptul Ethereum prin analogie cu internetul: Comunitatea Bitcoin voia să folosească Bitcoin ca pe un echivalent al TCP, cu trăsăturile adiţionale fiind ca HTTP; de fapt, Bitcoin este mai degrabă ca SMTP, protocolul specific pentru email, Bitcoin fiind de asemena specific valutei sale. Ethereum aspiră să fie un TCP. Pune la dispoziţie o platformă/un protocol simplificat care permit utilizatorului să definească(scriind în cod) o multitudine de caracteristici ale aplicaţiei, inclusiv, dacă doreşte, valute digitale cum este Bitcoin. Există şi un GUI în pregătire: utilizatorii nu vor trebui să fie programatori sau să înveţe un limbaj de programare specific al Ethereum ca să îşi scrie(în cod) caracteristicile aplicaţiei. Buterin numeşte asta “un lego al crypto-finanţelor”; Ethereumi ntenţionează să facă uşoară şi accesibilă crearea de către utilizatori a “unor valute virtuale la comandă, derivative financiare, sisteme de identitate şi organizaţii descentralizate” precum şi produse contractuale pe care creatorii softului probabil nu le-au imaginat încă.
 
 
Ok. Cum funcţioneaza?
 
Ethereum combină un limbaj de programare (similar lui C++ sau Python) cu o bază de date. Pentru a înţelege Ethereum, trebuie să fii familiar cu numeroase concepte noi, aşa cum sunt acestea definite mai jos: parcurge-le char şi pe cele pe care nu le înţelegi şi, până ajungi la sfârşit, vei avea idee cum funcţionează Ethereum.
 
Bloc: este esenţialmente o bază de date, transparentă pentru că este distribuită, care conţine toate tranzacţiile în sistem şi este împărţită între toate nodurile participante. Sistemul îşi are originea în mişcarea Bitcoin.
 
Reţele centralizate vs. descentralizate:


Într-o reţea centralizată, stocarea datelor şi procesarea au loc într-un (super)computer central, cu puncte de acces venind de la calculatoarele conectate. O reţea descentralizată are multe puncte în care datele sunt stocate şi procesate. Internetul este o reţea descentralizată. În timp ce toate reţelele distribuite sunt descentralizate, nu toate reţelele descentralizate sunt distribuite.
 
Reţea distribuită: o reţea de calculatoare care lucrează împreună pentru a cera un sistem sau un program. Reţelele distribuite nu au noduri majore unde se stochează şi se procesează datele. Acestea sunt deseori denumite“peer-to-peer”, respectiv „de la egal la egal”. Spre exemplu, sistemele de împărţire a fişierelor, cum este (era) Napster, sunt distribuite. Bitcoin, ca şiEthereum, funcţioneaza în sistem distribuit.
 
Platformă: în informatică, o platformă este un grup de tehnologii care susţin construirea altor tehmnologii. Sisteme de operare precumi:Windows, Linux şi Mac OS sunt platforme care, combinate cu hardware, permit utilizarea altori softuri. Ethereum, care este o platformă, nu este (în prezent) combinat cu un hard secific.
 
Criptografie: domeniul securizării comunicaţiilor şi a tranzacţiilor.
 
Cripto-valută: valută digitală, bazată pe criptografie. În cazul lui Bitcoin, Ether şi a majorităţii cripto-valutelor, siguranţa şi dependabilitatea lor depind de a avea toate tranzacţiile vizibile public, în timp ce participanţii la tranzacţii rămân anonimi şi extrem de dificil de depistat(deşi nu imposibil).
 
Cripto-valuta 2.0: termen inventat pentru Ethereum, se referă la faptul că Ethereum elevează conceptul de cripto-valută prin crearea nu a unei noi valute electronice ci a unei platforme care poate fi folosită pentru a crea valute, contracte şi tranzacţii de toate felurile. Web 1.0 a fost în mod practic o pagină statică, în timp ce Web 2.0 includea pagini dinamice şi interactive care permiteau interactivitate, aveau elemente de animaţie, display-uri flexibile şi multe altele. Este o diferenţă ca ordin de mărime. În timp ce cripto-valuta este în esenţa o valută(monedă) digitală, cripto-valuta 2.0 include contracte, înţelegeri şi relaţii de toate tipurile în plus faţă de monedă.
 
Ether: moneda specifică a Ethereum. La debutul lui Ethereum, un ether era egal cu 0,001 bitcoin (sau 1000 etheri = 1 bitcoin). Spre deosebire de bitcoin, numărul de etheri care poate fi „minerit” nu este limitat.
 
Turing complet: Dacă un limbaj de programare este Turing complet, acesta poate:
 
Să funcţioneze la infinit, cu fiecare set de date fiind schimbabil şi capabil să cauzeze schimbări în limbajul de programare când interacţionează cu părţi-cheie ale limbajului de programare. Totuşi, schimbările la un set de date în timp ce data interacţioneaza cu limbajul de programare nu afecteaza alte seturi de date care urmează la procesare. În final, aceste seturi de date pot fi mutate înainte şi înapoi în limbajul de programare, interacţionând cu părţile maleabile şi ne-maleabile ale acestuia, ad infinitum. În esenţă, aceasta înseamnă „echivalenta Turing”, respectiv faptul că limbajul de programare respectiv, pe un hard adecvat, e la fel de putenic ca şi maşina de decriptare dezvoltată de matematicianul englez Alan Turing în timpul celui de al doilea război mondial pentru a descifra codurile germane ale timpului.
 
Ethereum este echivalent Turing, respectiv Turing complet.
 
Trustless: „fără încredere”, folosit ca: „bloc fără încredere”, înseamnă că „nu se merge pe încredere” în sensul că tranzacţia nu va fi completă până ce toţi nu sunt întruniţi parametrii. Dacă toate regulile înţelegerii sau ale tranzacţiei sunt cuprinse în codul acesteia, participanţii la tranzacţie nu au nevoie să „meargă pe încredere”. O altă componentă a acestui tip de tranzacţie este transparenţa. Dacă toţi cei prezenţi îl văd pe A că îi dă lui B 10 dolari pentru o pâine, A nu are nevoie să se „încreadă” în B că va livra pâinea plătită, pentru că B ştie că posibilitatea lui de a mai face business în această comunitate va fi compromisă dacă nu îi dă lui A pâinea pe care acesta a plătit-o. Aici vor interveni sistemele de reputatie bazate pe consens la scara larga.
 
Contract: “cărămida cu care e construit Ethereum”, un contract este ca un mic program care „trăieşte” în reţeaua Ethereum. Este format din date, codul său propriu şi balanţa de etheri.
 
Poţi folosi „contracte” pentru a elibera valuta(moneda), pentru a crea propriul tău cont escrow sau derivative financiare sau chiar pentru a crea depozite de date în bloc. http://ethereum.org
 
Spre deosebire de alte cripto-valute, al căror ţel este să ofere cât mai multe „caracteristici”(features), Ethereum intenţionează să elimine toate caracteristicile şi îşi foloseşte utilizatorii cu putere aproape infinită, printr-un mecanism atotcuprinzător.
 
Smart contract: respectiv „contract ineligent” – protocol informatic care facilitează, verifică sau impune negocierea sau performanţa unui contract, sau care elimină necesitatea unei clauze contractuale. Contracteleineligente au o interfaţă pentru utilizator şi de multe ori emulează logica unor clauze contractuale. Cu contractele inteligente se consideră că multe clauze se pot executa sau impune singure. Pot avea caracteristici de siguranţă superioare celor încheiate în cadrul dreptului contractual tradiţional, iar costul tranzacţiilor este mai scăzut. Obiectul unui contract inteligent îl pot constitui: formule de administrare a drepturilor digitalesau contracte privind licenţe de drepturi de autor, sau formule de criptografie pentru contracte financiare.http://en.wikipedia.org/wiki/Smart_contract
 
Smart property:  – proprietate asupra căreia drepturile sunt controlate printr-un algoritm computerizat. Este folosit în cazul unui „contract inteligent” care se aplică la drepturi de proprietate asupra a orice activ cum ar fi: imobiliare, terenuri, acţiuni într-o firmă sau drept de acces la servicii informatice.
 
Permite unor străini să-şi împrumute bani pe internet, folosind o „proprietate inteligentă” ca şi ipotecă, ceea ce va face creditele mai competitive şi va ieftini creditul. https://en.bitcoin.it/wiki/Smart_Property
 
Protocol: un sistem de reguli care guvernează transferul de date.
 
Autonomous agent: „agent autonom” – operează în numele proprietarului,fără a primi input de la acesta. Un contract inteligent este un agent autonom, aşa cum este şi, într-o oarecare masură, şi un contract Ethereum.
 
Decentralized autonomous organization (DAO): „ organizaţie autonomă descentralizată” – o organizaţie ale cărei reguli, ţeluri şi obiective sunt codate în Ethereum, sau într-un contract Ethereum, la care codul există într-o reţea distribuită şi se auto-impune. Dacă Ethereum este o platformă pentru cripto-relaţii, o DAO este o structură complexă, cu entităţi multiple. http://bitcoinmagazine.com/7050/bootstrapping-a-decentralized-autonomous-corporation-part-i/
 
Deci Ethereum pune la dispoziţie un limbaj de programare, similar cu C++ sau Python, combinat cu o bază de date, ambele aflându-se pe o reţea distribuită. Aceasta permite utilizatorilor să creeze contracte financiare şilegale care se auto-impun, fără a recurge la o terţă partidă (avocaţi sau contabili). https://github.com/ethereum.
 
Nu sunt un programator, deci chestia asta nu e pentru mine, nu-i aşa?
 
Mda, conform postării, aşa ar fi. Totuşi, la apariţia Bitcoin, mulţi au râs. Acum râd din ce în ce mai puţini şi se implică din ce în ce mai mulţi investitori serioşi din Silicon Valley.
 
Când Buterin a prezentat Ethereum la o recentă conferinţă Bitcoin înMiami, a fost prelung ovaţionat de o sală de conferinţe arhiplină iar linia de întrebări a durat mai mult de o oră.
 
În afară de a fi o oportunitate de investiţie, Ethereum pune micile şi marile afaceri pe picior de egalitate. NU vrei să subsidizezi guverne care salveazăbănci ce au luat decizii proaste? NU vrei să lucrezi pe mai puţini bani pentru că părinţii tăi nu cunosc pe cine trebuie? NU vrei să plăteşti taxe ascunse? Ethereum îşi scoate utilizatorii din sistemul greoi, birocratic existent prin faptul că le facilitează crearea propriilor instrumente financiare şi legale. Nu vrei să plăteşti avocaţi sau agenţii guvernamentale pentru a putea face business sau a vinde proprietăţi? Creează contracte incriptate algoritmic cu Ethereum. Ethereum nu numai că te ajută să faci bani, dar şi să economiseşti bani.
 
Marea Britanie a inclus recent programarea în programa şcolară în şcolile primare şi elementare. Copiii vor începe să scrie cod în grădiniţă iar programarea le va fi materie obligatorie până la 16 ani. Marea Britanie e prima ţară din lume care face aceasta, dar vor urma şi altele. Spaţiul virtual, cibernetic nu pleacă nicaieri. De când a fost lansat internetul(pentru publicul larg), din ce în ce mai multe produse, servicii, comunicaţii şi relaţii au loc online. Vânzările online încă nu au prins deplin avânt.
 
Odată cu răspândirea telefoanelor mobile,tranzacţiile financiare pe mobil au început să se răspândească şi ele: din ce în ce mai mulţi oameni îşi folosesc mobilul ca şi portmoneu şi le utilizează mai mult decât pe cărţile de credit. (Practicile rapace ale unor emiţători de cărţi de credit – cum ar fi urmărirea tranzacţiilor – le-au dat acestora un nume rău). Are mult mai mult sens să creezi un sistem financiar nou, descentralizat, online. În ultimul rând, dar nu mai puţin important, Ethereum este interesant, chiar inspiraţional. Este stadiul următor al revoluţiei stârnite de Bitcoin.
 
Cum pot să mă implic?
 
Cel mai uşor mod este să cumperi Etheri atunci când Ethereum face ofertă publică. Ca sa nu ratezi aceasta oferta publica, verifica site-ul www.ethereum.org zilnic.

De unde pot să învăţ mai mult?

Informeaza-te accesand site-ul sau forumul ethereum
http://www.ethereum.org
http://forum.ethereum.org

Participa la un meetup
http://www.meetup.com/Ethereum-Bucharest

Da mai departe!

member
Activity: 79
Merit: 10
June 02, 2014, 08:12:56 AM
#36
Apreciez gandurile de bine. Smiley
sr. member
Activity: 391
Merit: 250
May 31, 2014, 05:28:56 AM
#35
Atunci pot doar sa ma bucur ca sunt in acel mic procent Smiley
YEAH!!!

Dacă Ethereum va deveni ceea ce te aștepti, sau ai speranța că va deveni, atunci te afli între primii 0.[insert zeros]1%.  Smiley

Tot în acest caz, să stai la o bere cu Charles, Vitalik & Co. e ca și cum ai sta la o bere cu Benjamin Franklin and the Founding Fathers. How do you like them apples?

LEdit: Dar tu nu le spune asta, îi vrem as humble as possible.  Smiley
member
Activity: 79
Merit: 10
May 30, 2014, 06:25:15 PM
#34
Atunci pot doar sa ma bucur ca sunt in acel mic procent Smiley
YEAH!!!
sr. member
Activity: 391
Merit: 250
May 30, 2014, 07:01:28 AM
#33
Salutare,
Inca nu sunteti convinsi de acest curent?
Ce ziceti de o retea paralela?
Un nou protocol? eth://domeniultau
Storage descentralizat?
Platforma de vot descentralizata?
Corporatii autonome?
Contracte inteligente?

Hai ca nu e greu si nici macar nu exista competitie sau comparatie Smiley

Everett Rogers a descoperit o chestie deșteaptă, o observație interesantă legată de distribuția (în timp) a celor care adoptă tehnologii noi, idei, inovații - practic a orice implică risc inițial. A făcut un studiu, pe care l-a și publicat. Concluzia e că la început nu se înghesuie lumea, iar pentru ca să aibă succes, orice idee/inovatie/etc trebuie să depășească masa critică (undeva pe la 10-15%) pentru a lua avânt și a fi adoptată în masă.

Probabil că vă este cunoscută diagrama asta, o distribuție în formă de clopot (Gauss):



Ei, acum ținând cont că even bitcoin adoption este în stadiul de early adopters (la limita breakthrough-ului) ... cum crezi că vede lumea în acest moment în timp un proiect precum ETH (scuză-mă awrelll că spun "a project" și nu "the project")? Suntem încă la sub 1% adopție, mai ales că nu avem nici IPO încă iar lansarea e la jumătate de an distanță. Oamenii aud Etherium și se gândesc la just another altcoin.
member
Activity: 79
Merit: 10
May 29, 2014, 08:06:30 PM
#32
Salutare,
Inca nu sunteti convinsi de acest curent?
Ce ziceti de o retea paralela?
Un nou protocol? eth://domeniultau
Storage descentralizat?
Platforma de vot descentralizata?
Corporatii autonome?
Contracte inteligente?

Hai ca nu e greu si nici macar nu exista competitie sau comparatie Smiley
member
Activity: 79
Merit: 10
April 12, 2014, 08:40:56 AM
#31
Ethereum: A Social Operating System
https://medium.com/p/4790bf5f7743
member
Activity: 79
Merit: 10
member
Activity: 79
Merit: 10
March 25, 2014, 04:09:03 AM
#29
Foarte corect, multumesc pentru completare.
Multumesc pentru rezumat!

O singura precizare freferitoare la:

Spre deosebire debitcoin, numarul de etheri care poate fi „minerit” nu este limitat.

ca sa nu inteleaga oamenii gresit: numarul de etheri nu este limitat, intradevar, dar totusi cantitatea de ether ce va fi minata in fiecare an este egala cu 0.4*X , unde X este canitatatea initiala de ether ce va fi distribuita intre participantii la IPO. Asta inseamna ca inflatia in procente a numarului total de etheri va scadea in fiecare an, tinzand catre 0 ( http://imgur.com/of1zoPC )
newbie
Activity: 39
Merit: 0
March 25, 2014, 04:06:39 AM
#28
Multumesc pentru rezumat!

O singura precizare freferitoare la:

Spre deosebire debitcoin, numarul de etheri care poate fi „minerit” nu este limitat.

ca sa nu inteleaga oamenii gresit: numarul de etheri nu este limitat, intradevar, dar totusi cantitatea de ether ce va fi minata in fiecare an este egala cu 0.4*X , unde X este canitatatea initiala de ether ce va fi distribuita intre participantii la IPO. Asta inseamna ca inflatia in procente a numarului total de etheri va scadea in fiecare an, tinzand catre 0 ( http://imgur.com/of1zoPC )
member
Activity: 79
Merit: 10
March 25, 2014, 03:12:38 AM
#27
Salut,
Merci pentru interes @Bitcoin.info.ro. Incerc sa centralizez informatia si voi face o postare.
Asa in mare as putea sa spun ca am trecut impreuna peste conceptele cheie ale ethereum.

Platforma
Grupul de tehnologii ce permite crearea de noi tehnologii.

Contract
Putem spune ca este caramida cu care e construit Ethereum, un contract este ca un mic program care „traieşte” în reteaua Ethereum. Este format din date, codul sau propriu si balanta de etheri.

Trustless
Trustless, contrar asteptarilor, nu se refera la lipsa de incredere ci se refera la
lipsa nevoii de a merge pe incredere.

Ethereum este un mecanism transparent ce functioneaza pe baza unor parametri
clari, neinterpretabili.

Smart contract
Contractele inteligente au la baza acest concept de Trustless. Aceste contracte
pot fi introduse in reteaua etehreum si sunt superioare celor inchieiate in mod
traditional (siguranta mai mare, cost al tranzactiilor mai scazut).

In contractul inteligent nu se manifesta necesitatea clauzelor contractuale
deoarece termenii contractului si tranzactiile beneficiaza de transparenta totala.

Ether
Este moneda specifica a Ethereum. La debutul lui Ethereum, un ether va fi egal cu 0,001 bitcoin (sau 1000 etheri = 1 bitcoin).
Spre deosebire debitcoin, numarul de etheri care poate fi „minerit” nu este limitat.

newbie
Activity: 39
Merit: 0
March 24, 2014, 12:42:40 PM
#26
Ai putea foarte pe scurt (macar) sa ne spui despre ce a vorbit Mihai Alisie?
member
Activity: 79
Merit: 10
March 24, 2014, 12:36:50 PM
#25
Salut,
Anunt cu bucurie ca a avut loc prima intalnire a comunitatii ethereum din Romania. Am fost 20 de persoane iar discutiile si polemicile nu au lipsit din program. Am avut un feedback destul de bun de la cei prezenti iar asta ne face sa ne gandim deja la temele ce urmeaza sa le dezbatem la urmatorul meetup, si de ce nu, sa dam o sansa oricarei intitiative de a prezenta acest proiect din alte puncte de vedere (economic, financiar sau chiar social). Incercam sa dam nastere unei comunitati, si suntem de parere ca fara o comunitate solida, protocolul P2P sau oricare altul ce promoveaza descentralizarea si se bazeaza pe mase de oameni sau noduri de retea, nu ar exista.

As vrea sa multumesc pe aceasta cale, lui Mihai Alisie pentru interventia lui ce a durat mai mult de o ora si ca ne-a luminat asupra multor aspecte ce inca erau sub semnul intrebarii.

Va atasez cateva link-uri informative.

Despre ethereum

https://www.ethereum.org
http://blog.ethereum.org
http://bitcoinmagazine.com/9867/ethereum-dapps-rise-new-internet
https://medium.com/p/d609eef3e6cb
http://bitcoinmagazine.com/9671/ethereum-next-generation-cryptocurrency-decentralized-application-platform

Comunitatea din Romania
http://forum.ethereum.org/discussion/608/romania-bucharest#latest
http://www.meetup.com/Ethereum-Bucharest

member
Activity: 79
Merit: 10
February 25, 2014, 04:27:49 PM
#24
Salut ,
Merci mult pentru raspuns. Ma bucur ca mai sunt si oameni care se bucura ca exista un asemenea proiect.

Este intradevar ceva remarcabil tot ceea ce propune Ethereum.

Sper doar sa gaseasca o metoda cat mai corecta pt IPO si pt algoritmul de mining.

referitor la decentralizarea pe care o poate aduce ethereum merita citit:
http://blog.ethereum.org/2014/02/24/daos-are-not-scary-part-1-self-enforcing-contracts-and-factum-law/


newbie
Activity: 39
Merit: 0
February 25, 2014, 04:23:29 PM
#23
Este intradevar ceva remarcabil tot ceea ce propune Ethereum.

Sper doar sa gaseasca o metoda cat mai corecta pt IPO si pt algoritmul de mining.

referitor la decentralizarea pe care o poate aduce ethereum merita citit:
http://blog.ethereum.org/2014/02/24/daos-are-not-scary-part-1-self-enforcing-contracts-and-factum-law/

member
Activity: 79
Merit: 10
February 25, 2014, 04:17:35 PM
#22
Vad ca majoritatea discuta despre IPO si cat se strange si cum se imparte si de ce si cat si cui... prea mult scepticism si financiar Smiley
Despre platforma descentralizata pentru aplicatii nu discuta nimeni? Nu va dati seama la ce nivel a ajuns ideea de descentralizare?
sr. member
Activity: 358
Merit: 250
February 19, 2014, 03:49:40 PM
#21


Posted From bitcointalk.org Android App
sr. member
Activity: 467
Merit: 250
February 16, 2014, 05:54:01 PM
#20
deci
30.000 btc ipo si 50% premine. nu cred ca mai e ceva de discutat.


scurt si la obiect!
Pages:
Jump to: