Birtürlü anlam veremediğim bir durumdur. Pos'a geçmek bana göre yarı merkezi bir durumdur. Bugün yarın devletler belli cüzdanların hareketini engelleyebilecek tedbirler isteyebilir ve bunu pow tarafında yapmanız çok zorken pos tarafında yapmak daha kolay olacağını düşünüyorum.
https://ethereum.org/en/energy-consumption/BU adresten görebileceğiniz üzere pow altın madenciliğinden neredeyse %50 daha az enerji tüketiyor
Evet arkadaşlar neden pos'a geçmek için uğraşılıyor.
Nedir bu pos aşkı. Projenin ilk dönemlerinde böyle bir plan varmıydı?
Sanırım pos'a geçişi fiyatlamaya başladık.
POW ile POS arasındaki en bariz farkın enerji olduğu doğru.
ETH üretiminde harcanan elektriğin altının yarısı olması da doğru olabilir. Ama sonuç olarak bu tüketim küçümsenecek bir rakam değil. Yani X üretimi/tüketimi daha fazla diyerek BTC ve ETH üretimine harcanan enerjiyi küçümseyemezsiniz.
Evet benim de aklıma gelen soru şuydu daha önceleri: Acaba ETH POS geçişi sonrası sıradanlaşır mı? Yani sonuçta çok fazla POS ile çalışan proje var ve bunlar artık birbirine kopya, yeniyi değil sıradanı kovalayan vs vs...
Alınan her karar gibi, bu kararın da uzun vadede nasıl sonuçlar doğuracağını zaman gösterecek.
Ama ETH'nin POW ile sadece enerji değil, transaction fee konusunda da iyileştirmeler içerecek olması çok önemli bence. Evet geldiğimiz noktada artık sanırım herkes BTC'nin tam bir parasal dönüşüm aracı olmadığından emin sanırım. Yani BTC artık kullanımdan çok bir değer saklama aracı. Ama ETH'yi değerli kılan şeylerden en önemlisi bence kullanımdı. Özellikle defi ile başlayıp nft'ler ile devam eden süreçte, ETH'nin kullanıldıkça daha da değerli bir varlık haline geldiğinin farkındayız. Ama mevcut fee yapısı ile daha ileri gitmesi çok zordu. Yani öyle günler gördük ki 50$'lık değeri olan basit bir swap işlemi için 200$ fee öngörüyordu sistemler. Hal böyle olunca ETH'nin POW ile devam etmesi çok zor bir hal almıştı.
Düşünseniz bir sonraki boğada benzer bir talep ile ETH'nin 20k'ya ulaştığını. Uniswap üzerinde bir işleme 1000$ fee falan çıkabilir.
Gelelim POS sonrası bu durum nasıl olacak kısmına?
Valla bunu bende inanılmaz merak ediyorum. Her konuda ufak tefek fikir yürütüyoruz, ama ETH'nin geleceği bence tamamen puslu. Çok iyi de olabilir çok kötüde. Özellikle L2'lerin gelişi ile ETH üzerindeki baskı biraz kırılır gibi olmuştu. Ama şimdi ETH POS geçişi sonrası L2 projelere ne olacak o da merak konusu bende. Yüksek performans, düşük fee ile çalışan bir ETH olur ve topluluk tarafından kabul de görürse EVM uyumlu diğer projelere ve L2 çözümlere ne gerek kalır ki... Bir sonraki yüksek merak içeren soru da bu bence.