POW tercih edilmesinin sebebi; merkeziyetsiz olup güvenliği sağlayacak başka bi seçenek olmamasıdır, Ethereum'un aynı şekilde merkeziyetsiz olup güvenlik endişesi yaşatmayacak POS'a geçişi sağlayabilirse çok büyük bi iş başarmış olur ve arkasından bir çok proje bunu kopyalar diye düşünüyorum. Güvenliği sağlamak için günlük 13.600 ether veriliyor, şu anki fiyatlarla yıllık 1milyar dolardan fazla, POS'a geçilebilirse bu sıfırlanacak ama sisteme katılmayanlara ceza kesilecek diye de düşünebiliriz.
Bu güvenlik olayı tamamen kulaktan doldurma ve uydurmadır, Ethereum Bitmain gibi şirketler tarafından kırılmış ve ASICler çıkmıştır dolayısıyla ağ giderek tekelleşen bir yapıya bürünmüştür. Vitalik’in ağda değişiklik yapamamasının en büyük sebeplerinden biri de budur. POS sistemine geçildiğinde ağa katılanlar yine ödüllendirilmeye devam edecek fakat ödüllendirilen kişiler hali hazirda Ethereum satın almış kişiler olduğu için gelen üç kuruş parayı da sell vermeyecekler ama madenciler elektrik giderini karşılamak için sürekli sell veriyor ve fiyatın düşmesine neden oluyordu.
Tek yönlü bakış açısına güzel bir örnek olduğunu söylemeliyim.
Evet söyledikleriniz yüzde yüz doğru ve kendi içinde tutarlı ancak şunu unutmayın;
Bir coin'in sahip olma maliyetini belirleyen en önemli etken madencilik ile üretim maliyetidir.
Bir coin fiyatı sadece elinde para olanların borsada fiyat biçmesi ile fiyatlanır ise vay haline.
Neden bitcoin 3500 USD nin altına düşmedi? işte bu sebepten.
1 coin'in elektrik maliyeti + donanım yatırımının roi yüzdesi = üretim maliyeti şeklinde bir formül var.
ne kadar dump yaparlarsa yapsınlar, anlık salınımlar hariç olmak üzere hep üretim maliyetinin üzerinde kalıyor fiyatlar.
POW tabanlı bi çok Coin %51 saldırısına maruz kaldı ama Etherde böyle bi sıkıntı yaşanmadı, hemen hemen tüm stabil coinlerin erc20 tabanlı olmasının nedeni de ether ağına duyulan güven ve bu güveni sağlayan en önemli sebeplerden biri de 150-200 Th/s gibi devasa bi işlem gücüne sahip olması, tabi ki bu işlem gücünün de bi maliyeti olacak.
Ether 2.0'da sadece POS geçişi yok, aynı zamanda Sharding'e de geçiş planlanıyor ve eğer söylediklerini yapabilirlerse mevcut kapasitenin 1000 kat daha artacağı söyleniyor. Merkeziyetsizlikten ödün vermeden POS+Sharding yani Serenity'ye geçiş yapılabilirse çok büyük bi iş başarılmış olacak.