Bu konuda benim de şöyle bir anti tezim var çoğunluğun aksine.
Bir yatırım hangi koşullarda pozitif değer barındırır bunu iyi hesaplamalı ve artısı eksikine bakılarak karar verilmelidir. Bu başlık altındaki herkesin hem fikir olduğu düşüncenin ev almak olduğunu görüyorum ancak inceleyelim bakalım gerçekten ev almak günümüz şartlarında ne kadar mantıklı bir yatırım.
Öncelikle bu inceleme için tamamen gelişi güzel bir satılık ev ilanını seçtim o da şudur:
https://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-satilik-bagdat-caddesine-ilk-paralelde-1-plus1-firsat-daire-448451720/detayBağdat caddesinde 1+1 satılık bir daire şu anki liste fiyatı 585.000 TL.
Daha sonra kiralık dairelere bir göz attım bu semtte ve 1+1 şu kiralık daireyi yine tamamen rastgele seçtim :
https://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-kiralik-bagdat-cad.uzerinde-home-office-ve-konuta-uygun%2Cyenilenmis%2C1-plus1-539280541/detayKira bedeli 1900 TL
Şimdi bankacılık sektöründe bir yatırımın mantıklı olabilmesi için uzun vadede kendini 10 yıl içinde amorti etmesi bundan sonraki her yıl en az %13 artış sağlaması gerekir ki bu yatırım pozitif fayda sağlıyor olsun. 585.000 TL'ye aldığınız bir daireyi ayda 1900 TL'ye (Vergiler düşülmemiş haliyle) kiraya verdiğinizde kendini ancak 25 yılda amorti edebiliyor. Bu da bankacılıkta yatırım kuralının 1 maddesine uymuyor. Buna daha güzel bir örneği hemen burnumuzun dibindeki Kıbrıs adasından örnekle deneyelim. Ortalama 1+1 dairenin fiyatı 65.000 Sterlin civarındadır o da 357.000 TL'ye tekamül eder, turistik bir bölgede 1+1 daireyi aylık 400 Sterline kiraya verebilirsiniz yani 13 yılda aldığınız daire kendini amorti edebilir.
Bunun özeti Türkiye'de gayri menkul fiyatları son 10 yıl içerisinde büyük bir balona dönüşmüş ve gereksiz şişirilmiş durumda, Tıpkı Amerikada 2000li yıllarda yaşanan Mortgage krizine benzer bir olayın bir kaç yıl içerisinde Türkiye'de yaşanması olasılığının oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum ve bu dönemde ev almanın bu krizin bir parçası olmaktan öteye bir faydası yok kanımca.
Gelelim olayın Bitcoin kısmına, Bitcoin almakla ev almak aslında karşılaştırılmaması gereken iki farklı öğe ancak eğer ev alacak kadar paranız varsa ve bunu bitcoine yatırmak mı yoksa ev almak mı sorusunun cevabı bana göre bitcoin almaktır neden?
Yukarıda saydığım nedenlerden dolayı ben bitcoin konusu olmasa bile ev alma taraftarı değilim belki bankaya yatırıp faiz gelirini almak daha mantıklı bile gelebilir ancak gelecekte belki şu anki değerinin 10 katına çıkabilecek bir yatırım aracı da bana hiç fena bir yatırım aracı gibi görünmüyor en azından risk almaya değer diye düşünüyorum.