apartmanda depo / odunluk gibi bir yer varsa oraya sanayi elektriği ile çalışan ucuz bir testere al.
sonra sedaşa bana sanayi elektiriği lazım de.
sanayi elektriği hem epey ucuz hemde gücü çok daha fazla
evet kardeşim sanayi elektriği çok ucuz. diyolarda %25 indirim yalan %80 e yakın sanayi elektriğinin indirimi. evde ortalama 45 kuruş ise sanayi elektriğinin 9 bilemedin 10 kuruş. nereden biliyorum aynısını bende yaptım eve bitane buzdolabı koydum dedim tedaşa abi bu sanayi tipi buzdolabı sanayi için kullanılıyor dedim. adam haa tamam ozaman kardeşim senin elektriğin 5 kuruştan olsun dedi. cayır cayır elektrik çekiyorum. hatta işi ilerlettim komşuya da satıyorum. dedim tedaş'da 45 kuruş bende 25 kuruş.
ya bırakın bu kulaktan sağdan soldan duyduğunuz bilgilerle ortaya bişey atmayı. bi araştır bi öğren ucuz elektrik var mı nerelere ucuz elektrik veriliyor hangi şartlar sağlanması gerekiyor. o elektrik gerçekten ucuz mu yoksa bazı değerler alınmıyor mu. bizde bi laf vardır götünden element uydurmak diye. bitarafınızdan laf uydurup da gelip burada bide biliyormuş gibi akıl vermeyin.
hocam bu bahsettiğiniz rakamlara yakın herhangi bi veriyi bulamadım. ben şöyle bi tabloya ulaşabildim ancak. bizim işletmemizde de sanayi elektriği var lakin fiyatlar sizin bahsettiğiniz rakamlarda olsa biz nerdeyse elektrik ücreti ödemeyecek kıvama geleceğiz. aksi bi durum varsa gidip itiraz edeceğim
Sanayi 0.3940 TL
Ticarethane 0.4520 TL
Mesken (Ev) 0.4482 TL
hocam o sanayi elektriği konusunda yok %50 indirim %40 indirim dedikleri için yazdım onu. onun uzaktan yakından alakası yok. aynı bahsettiğiniz gibi.
ayrıca şu da var. hadi sanayi elektriği bağlattım diyelim. koyduk 300 tane ekran kartı. çektiğin elektrik eğer ki 15kWh'ı geçerse tüketim ve reaktif ve kapastif değerleri belli sınırları geçerse sadece aktif bedeli değil bunun yanında reaktif ve kapastif bedelleri de ödemek zorunda kalırsınız.
ekran kartları gibi kondansatör bakımından zengin devrelerde reaktifin yüksek olacağını düşünmüyorum ama kapastif sınırı aşabilir. faturayı bir anda cezalı olarak fazlasıyla ödeyebilirsiniz. bunu en iyi bi elektrik mühendisiyle konuşarak öğrenebilirsiniz.
Merhaba arkadaslar, 30 ekran kartlik bir sistemim var, ancak evimin elektrik kapasitesi ne yazik ki sinirina yaklasti, o yuzden daha fazla buyutemiyorum. 100 dairelik bir apartmanda oturuyorum acaba elektrik kapasitemi nasil artirabilirim, bi fikri olan var mi? 16-20 amperlik 5 tane sigorta mevcut, nerdeyse full kapasite calisiyorlar, 5000-6000 watt arasi enerji tuketiyorum.
hocam elektrik sayacına bir bakın. sigortaların hiç bir önemi yok. sigortalar değiştirilir. eğer ki sayacınız 80 Amper ise sayaçtan 15 kW çekebilirsiniz.
fakat burada bazı sıkıntılar doğacak.
1. proje ne diyorsa ona göre kablolama yapılmıştır. apartman dairesi olduğu için senin sayacından 7 kW'yı çekecek ebatta bir kablo çekilmiştir. o yüzden kabloyu değiştirmen gerekir. bunun içinde gerekli izinleri aldıktan sonra proje çizdireceksin onaylatarak yeni kablolar çektireceksin.
2. diyelim ki kablolarda herhangi bir sıkıntı yok o zaman da ana şalteri değiştirir riglerin için yeni sigortalar ekleyerek riglerine gidecek enerjiyi bu kablolardan verirsin herhangi bir proje değişikliğine gitmene gerek yok.
müstakil evde oturuyor olsaydın da izleyeceğin yol şu olurdu.
trifaze için;
eve bir tane trifazlı klima alırdın. bedaş akedaş meram dicle dağıtım firması hangisiyse ona gidersin ben evimi bu klimayla soğutup ısıtıyorum fakat sıkıntı oldu trifazmış bu satamıyorum da benim elektriğimi trifaze çevirin diyeceksin.
yeni tesisat projesi çizilecek onaylanacak o.
enerjini trifaze çevirecek. elektrikçi gelecek trifazı 3 tane faz ve nötr'e ayıracak.
tesisatını bozmadan bi tane faz nötr'ü eve gireceksin. kalan ikisini de riglerine gireceksin.
bunun içinde standar trifaze sayaç gerekecek. sıkıntı değil zaten o.
ev olduğu içinde 25 kW'ya kadar sıkıntısız kullanırsın.
monofaze için;
sayaca gelen kablo kontrol edilir. 15kW'yı kaldırabilecek ebatta ise yeni sigortalar çıkışını ver gitsin. istediğin gibi kullan. yok kaldırmıyor güç arttırım talebinde bulun kabloyu yenile yoluna bak.
not: haftaya abimle yüzyüze buluşacağız zaten. kendisi tedaş da çalıştığı için bunların bütün detaylarını netleştireceğim. şu ana kadar abimden öğrendiklerim bunlar hata olabilir elbette insan evladıyız. yanlış anlamış olabilirim. kesin işlemlere ve bilgilere ulaştıktan sonra hatalarım olmuşsa düzeltirim.
zaten derinlemesine öğrendikten sonra bu konuyla ilgili bir konu açmayı düşünüyorum. forumda bununla ilgili çok soru oluyor. sorulara cevap bulur umarım.