Bizim sıkıntımız bu sanırım. İş kurmak istiyoruz korkuyoruz, okul değiştirmek istiyoruz korkuyoruz, fikirlerimizi söylerken bile korkuyoruz. Ve gelecekte hayatımızdan doğal olarak hiç memnun olmuyoruz.
Ben hobi olarak al-sat yapıyorum. Mühendislik öğrencisiyim, aynı zamanda ticaretle ilgileniyorum.
Hem kozmetik üzerine hemde giyim üzerine çalışan firmam var. Bunların hepsini birkaç senede sırf risk aldığım için yapabildim ve 5 kuruşta param yoktu. Bugün hepsi elimden bir günde gitse oturur gülerim. Çünkü hayatımı paraya odaklı yaşamıyorum. Daha önce bir kere battım ve çevremdeki herkes benim normal olmadığımı düşündü verdiğim tepkilerden. Şu anda yaptığım işlerdeki tüm bağlantılarımı o batışta elde ettim. Kaybettiğim dünyanın parasını değil kazandığım tecrübeye sevindim. İnsanın para açlığı hiçbir zaman bitmez hocam.
Sen gelip buraya 100k dolarım var çöpe atacağım kurayım mı rig desen yine olumsuz yorum alırsın. Kendini tanıyan sensin. İşi yapamamış herkes kötüleyecek. İşten vazgeçmiş herkes kötüleyecek. İşi yapan başaran bile kötüleyecek. Ki yukarıda örnek vermişler. Eğer bunları düşünüp riske atamıyorsan zamanını (paranı vs demiyorum dikkatini çekerim) senin bileceğin iş. Kendini tanı.
Kimse 7000 lirayla 100 bin lirayla ölmez. Vaktini kaybedersin o kadar.
Borsaya gir bak, belki al-sat güzel gelir. Mesela ben garanti sepetler dışında aksiyon olsun diye 300 lirayla girdim piyasaya birkaç hafta önce, teknolojisini sevdiğim coinlere yatırım yapıyorum . Yada izliyorum artış azalışlarını teknik bir borsa bilgim olmadan. Aralığını tahmin edip al-sat yapıyorum. Bu beni mutlu ediyor. Şu anda birkaç haftada içerideki param 1000 dolara yaklaştı bu zevkine risk aldığım al-satlar sayesinde. Tam terside olabilirdi ama iplemezdim. Eğer sen ipleyeceksen zaten hiç buna kalkışmazsın. O gün ben mal mıyım neden atayım 300 liramı, garanti olan sepetime ekleyim yada gidip karı kızla harcayım desem şu anda parayı kazanamazdım
Olay sende bitiyor işin özeti. Bir bakarsın borsayı seversin bir bakarsın sadece düzenli bir işte çalışmak sana göredir. Denemeden bilemezsin. Hayatını etkileyecek kararlar konusunda başkalarına danışma. En kötü senaryoyu kur sonucunda ne yapacağını düşün mantıklı gelirse eğer gir dene. Gelmiyorsa yaptığın risk almak değil bile bile lades demek oluyor. En azından hata benden kaynaklı dersin ders çıkarırsın. İlerde yapacağın bir işte haa böle olmuştu aynı boka atlamayım dersin
Uzun oldu biraz kusuruma bakma