Pages:
Author

Topic: Gıda atıklarının geri dönüştürülmesi - page 2. (Read 262 times)

sr. member
Activity: 1022
Merit: 318
February 27, 2024, 10:13:31 AM
#4
Tabiatta normalde kimyevi gübreye veya ilaçlara yer yok, genetigiyle oynanmış hibrit fideleri, kimyasal gubrelerle besleyip kimyasal ilaçlarla koruyoruz, netice ne, tabii ki sağlıksız bir besin zinciri. Ata tohumuna dönüş birinci aşama, sonrasında organik gübre ve koruma yöntemlerini de yeniden devreye sokarsak sonraki nesilleri en azından kurtarmış oluruz, bu aşamada da evsel atıkların değerlendirilmesi önemli bir uygulama olur.
hero member
Activity: 1428
Merit: 931
February 27, 2024, 08:20:38 AM
#3
Daha önce Youtube'da görmüştüm bir çiftçi evinden çıkan gıda atıklarını dışarıda bulunan bir küvete dökerek orada gübreye dönüşmesini sağlıyordu sanırım işin içinde solucanlarda vardı. Kendi gıda atığıyla kendi organik gübresini üretmiş oluyordu. Bizdeki sorun bence gıda atığı değil plastik atıklar özellikle pet şişe kullanımız çok fazla sonrası çöpe değil gelişi güzel doğaya atılıyor oralardan çoğunlukla su taşınması sonrası denizlere ulaşıyor. Plastik doğada uzun yıllarca kaybolmuyor en büyük sorunlardan bence.

Avrupa ülkelerinde çöpler ayrıştırılarak atılıyor hatta aylık belli bir çöp atma limitiniz var fazlası ücrete tabi. Bu durum bizim ülkemizde sanırım olamaz çünkü insanlara daha çöpe çöp atmalarını öğretemedik, yere çöp atmazsam temizlik işçileri işsiz kalır zihniyeti taşıyanlar var.
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
February 27, 2024, 04:36:19 AM
#2
bu konuyu görünce iklim krizi ile ilgili flutv'nin dün izlediğim yayını aklıma geldi herkes izlesin nasıl çakallıklar döndüğü görsünler : https://www.youtube.com/watch?v=mNeFMLmM0jk

Yav hocam bizde insanlar okumayı bilmiyor çevrede kaç kişi çöp poşeti kullanıyor  çöp konusunda ciddi eğitim eksikliği var. Sadece vatandaş değil belediyelerdede aynı durum geçerli boşluk buldumu yapıştırıyorlar çöpleri.

Yakın zamanda karton ve kağıt ürünlerini toplayan bir yer açıldı köyüme giderken abi böyle bir koku yok orada üretilen mahsül ne alınır ne yenir nasıl bu kadar şehire yakın yapıyorlar kim ruhsat veriyor anlamıyorum.
sr. member
Activity: 1022
Merit: 318
February 27, 2024, 04:30:55 AM
#1
Az önce internette gezinirken, Fransa' da 1 Ocak 2024 itibariyle evlerde ve iş yerlerinde gıda artıklarının ayrıştırılması zorunluluğun geldiği ile ilgili bir habere denk geldim, çöplerin hayatımızdaki yerini düşününce konu ilgimi çekti. Fransa' da daha önce yıllık 5 ton ve fazlası atık üretenlerin üzerindeki bu yükümlülük, yeni uygulamayla çok daha geniş bir kapsama yayılmış.

İşlemin detayları aşağıdaki linkte, bizim ülkemizde de keşke uygulansa diyebileceğimiz bir mevzu bence. pilot bölge uygulaması ile başlanılıp kısa sürede tüm memlekete yayılabilirse, birçok alanda memlekete önemli faydaları olabilir.

https://bigumigu.com/haber/fransada-gida-atiklarini-ayristirma-herkes-icin-zorunlu-oldu/
Pages:
Jump to: