Pages:
Author

Topic: Gıda Krizi - page 3. (Read 539 times)

hero member
Activity: 1190
Merit: 634
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
May 23, 2022, 04:50:23 AM
#3
Dünyada kriz var evet ama dünyadaki kriz sadece Türkiye’de değil deyip, ihtiyaçları ötelemek yanlışın üstüne daha fazla gitmek demek. Gıda krizi ile birlikte ekonomik sorunlar, akaryakıt ve doğalgaz sorunu zaten insanların çilelerini daha da arttırdı. Yiyecek yemeği bile yüksek fiyatlardan mal edersek o zaman dünyanın bazı bölgelerinde mecburi kıtlık baş gösterecek.
jr. member
Activity: 84
Merit: 5
May 23, 2022, 03:48:25 AM
#2
buğday krizi var dünyada fiyatlar sürekli artıyor hasat dönemi gelmesine rağmen bugday fiyatı açıklanmadı biran önce üretimi arttırmaya yönelik teşvik paketleri düşük fiyat verip ciftçinin zarar etmesi engellenmeli.
hero member
Activity: 1484
Merit: 936
May 23, 2022, 01:24:05 AM
#1
Ukrayna ile Rusya arasında başlayan savaş tarımda önemli tahıl üreticisi olan bu iki ülkede üretimin azalmasına sebep olmuştur. Gıda ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır, Çin ise şimdiden dünya tahıl üretiminin %50 den fazlasını stoklamış durumda ve halen stoklamaya da devam ediyorlar (mısırın %69’u, pirincin %60’ı ve buğdayın %51’i).

Savaşın başlamasıyla birlikte ilk olarak Ayçiçek yağında % 60-80 oranın zamları görmeye başladık ve diğer gıda ürünlerinede ardı ardına zamlar gelmeye başladı, ayrıca her geçen günde yeni zamlar gelmeye devam ediyor. En ufak bir olayda olumsuz durumda gıda fiyatları tavan yapıyor.

Dünya genelinde önümüzdeki yıllarda gıdaya olan ihtiyaç artarken üretimdeki azalmalar fiyatların oldukça artacağının bir göstergesidir. Çin'in devasa stok yapması ister istemez piyasalarda ürün stokunun azalmasına ve otomatikman ürün fiyatlarının artmasına sebep oluyor.

Ülke olarak geleceği görmek ve şimdiden buna göre tarımsal desteklemeler yapılmalı. Her şeyin fiyatının artması özelliklede çiftçilerimizi etkiliyor özellikle önceki senelerde bile kendilerini çeviremeyen çiftçilerimiz hangi para ile tohum alacak hangi para ile yakıt gübre alabilecek, dolayısıyla borcunu ödeyemeyen çiftçi ya tarlasını satacak ya makinasını satacak yada arazisini satacak. Nice verimli tarım arazisi toplu konut alanına dönmüş durumda. Devletimiz bu noktada tüm çiftçileri desteklemeli özellikle buğday başta olmak üzere tahıl üretimi desteklenmeli (gübre tohum ve akaryakıt desteği) Tarımda kendi kendine yetebilen bir ülkeydik yapılan yanlış tarım politikaları nedeniyle ülkemizde yetiştirilen bir çok ürünü ithal etmeye başladık, umarım olası bir gıda krizine hazırlıksız yakalanmayız.

Veriler ile ilgili kaynaklar:
https://www.trthaber.com/haber/dunya/cin-dunyadaki-tahillarin-yarisini-stokladi-642542.html
https://kriterdergi.com/dosya-ukrayna-krizi/rusya-ukrayna-savasinin-gida-guvenligine-etkileri-uzerine#:~:text=%C4%B0ki%20%C3%BClke%20y%C3%BCzde%2034%2C1,bir%20ay%C3%A7i%C3%A7ek%20tohumu%20ya%C4%9F%C4%B1%20kayna%C4%9F%C4%B1.
Pages:
Jump to: