Ajde da se vratimo na Topic, sa par pocetnickih pitanja
Shvatio sam, vise-manje, kako Order book radi.
Ali mi nije jasno, da li mogu u bilo kojem trenutku kupiti ili prodati neki coin na burzi po trenutnoj cijeni?
Što smatraš pod 'trenutnom cijenom'? Jesi li siguran da si shvatio što je 'order book' i kako radi?
Svaki order book (na svakoj mjenjačnici) ima dvije kolone. Jedna je 'BUY' a druga 'SELL'. Ako je cijena u tvojoj narudžbi za kupovinu jednaka ili viša od najpovoljnije ponude na 'SELL' koloni sa order book-a, kupovina će nastupiti odmah. U protivnom tvoja narudžba će završiti na 'BUY' koloni u order book-u.
Ja sam shvatio da je Order book samo kao narucivanje transakcije pod mojim uvjetima, pa kad se stvore uvjeti onda ce se izvrsiti.
Ali mislio sam da se moze napraviti transakcija bez cekanja, po nekoj "trenutnoj" cijeni.
Znaci, redosljed u order booku ovisi o cijeni? Ako dam najbolju cijenu - skacem na vrh i moja narudjba se odma se izvrsava? I na taj nacin idem kroz Order book ali sam odma prvi na listi?
Ako DA - kako cesto se ta cijena mijenja? Svaku sekundu (ako ima puno transakcija)?
Isto pitanje, koja cijena? Ako misliš na cijenu na određenoj mjenjačnici ona se mijenja nakon svake transakcije (kupovina ili prodaja) bez obzira koliko se brzo transakcije odvijaju.
Da, to sam mislio. OK, shvacam.
Ako misliš na cijenu na coinmarketcap-u ona se uzima u određenim vremenskim intervalima sa više različitih mjenjačnica pa ima kašnjenje.
Da, to znam, to je neki prosjek svakih 5 min...
Da li je netko pratio sto se desava prvih dan-dva kada neki novi coin dodje na burzu? Da li ispocetka skace pa onda padne na neku njegovu normalnu cijenu?
Ovisi o coinu, nema pravila. Ako je dobar coin, cijena će mu najvjerovatnije skočiti nakon izlistavanja na burzi jer ga ljudi kupuju (npr. nekakav kvalitetan ICO). Ako se radi o nekakvom airdrop-u cijena će najvjerovatnije padati jer ga većina ljudi nastoji 'dumpati' što prije i zamjeniti za kvalitetniji coin (npr. BTC ili ETH) ili fiat.
A imaš i coine kojima se na umjetan način nastoji podići vrijednost nakon izlistavanja na burzi od strane vlasnika ili investitora da bi nakon toga nastupio drastičan pad u relativno kratkom vremenskom periodu (tzv. pump and dump).
OK, shvacam
Ima ovdje netko tko je dobar u PHP-u i mySQL-u za par sitnih pitanja?
Hmmm... par sitnih pitanja? Ovisi što je tebi 'sitno' ali mislim da ovo nije tema za to.
Nije, to bi pitao privatno