Bu arada bizim ülke de ise durum, Eurostat’ın tanımına göre haftada 49 ve daha fazla saat çalışanlar “uzun çalışanlar” olarak değerlendiriliyor. Haftada 49 saat veya daha fazla çalışan oranının en yüksek olduğu ülke de Türkiye.
Kaynak: https://www.karar.com/guncel-haberler/hem-isci-hem-de-isveren-icin-dikkat-ceken-arastirma-haftada-4-gun-mesai-1772158
Kaynak: https://istanbulticaretgazetesi.com/tr/-portekiz-haftada-4-gun-calisma-uygulamasinin-denemelerine-basladi
Kaynak: https://www.kamuajans.com/memurlar/haftalik-calisma-gun-sayisi-4-gune-iniyor-cuma-cumartesi-pazar-tatil-577225
Valla ülkenin ekonomisi göz önünde bulundurulursa, 4 gün çalışma mevcut iş yerinde, 3 gün de ekstralara ayırmak suretiyle iki ve daha fazla işte çalışma imkanı doğar ki insanların başka çareleri de kalmadı galiba. Bu konunun gündemde olduğu ülkelerde amaç insanları daha mutlu ve verimli kılmak üzerine kurulu, bizde ise durum çok farklı.
Bu açıdan düşünmemiştim. Biz hep kalan zamanın çok olmasını ve çalışırken insanların daha verimli çalışmasını ve işe geliş gidiş dahil hayatlarının çoğu zamanını yolda ve işte geçirmemesini düşünüyoruz ama gerçekler öyle değil. 4 gün çalışan biri kalan 3 günde başka işler aramaya başlar. Tabi keyfinden de aramıyor çalışmaya mecbur olduğu için arıyor.
Olaylara farklı gözlerden bakmak durumların farklı yönlerini de gösteriyor bize. Belki de bu şekilde başka bir iş aramak daha farklı sorunlara yol açacak. Şu anda bile haftaiçi çalışan kişiler haftasonu farklı iş yapıyor. Bu durum iyi mi kötü mü bilemiyorum. Çalışanın gün sayısı azalıp maaşı aynı kalacaksa ve kalan günlerde farklı iş arayacaksa yine o kişinin yararına bir durum. Ama farklı iş aradığında başka bir kişinin iş bulmasına engel olursa da apayrı bir durum. Nereden baktığımızla alakalı sanırım.
Uygulamadaki hedeflenen nokta, insanların çalışma saatleri içindeki verimliliği artırmak aslında. Bunun da yollarından biri olarak istirahat sürelerini daha uzatarak aileleri ile daha çok zaman geçirmelerine imkan vermek, sosyal aktivitelerine ayiracaklari süreleri arttırmak gibi psikolojik rahatlık düzeyini arttırıcı aktiviteler. En basitinden eyt peşinde koşanların kaçı şu anda gerçek emeklilik yaşıyor, kaçı çalışmadan emekli maaşı ile gecinebiliyor...