E tabi bir de bu long-short olayları girdi. Millet oradan binlerce $'ı götürürken madencilere kalır mı iş artık...
Bana kalırsa halving sürecine kadar yükselir ya da yükselmez. Buna bel bağlamak doğru değil.
Long-short olaylarından önce 1x bitcoin varken artık 100x bitcoin var. Fiyat zaten 8-10 bin dolar seviyelerinde dolaşıyor ve bu fiyatın bile yeterince şişmiş olma ihtimali var. İkinci halving'te 650-1000 dolar arasındaydı fiyat. Bunlar hep düşünmemiz gereken hususlar. Sadece spekülatörlerin gazı ile hareket edersek zarar edebiliriz. Siz haklısınız. Zaten bu konuyu da bu ana fikir ekseninde açtım.
İnsanları uyarmak için!!!
Bu söylediklerinin üzerine de biraz araştırma yapayım dedim. Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)'in Ekonomik Araştırmalar Şubesi'nin TR ve global ölçekteki ticarete dayalı bir rapor buldum. Kaynak olarak burayı vererek bir kaç noktaya değinmek istiyorum.
https://tim.org.tr/files/downloads/Raporlar/RCA1000_Raporu.pdfŞimdi öncelikle bu rapora göre;
dünya ekonomisinin 2019 yılında %3,5 büyümesi beklenirken 2017 yılında 17,9
trilyon dolar olarak gerçekleşen ithalatın da 19,4 trilyon dolara yükseleceği öngörülmektedir.
Ekonomi her zaman büyüme eğilimi göstermeli yoksa zaten her zaman bildiğimiz krizler ortaya çıkar. Ekonomi hem enflasyon hemde büyüme neticesinde genişler. Ticarette bundan payını bu yolla alır. Haliyle BTC'nin de USD karşısında sabit kalmasını ve yükselmemesini beklemek doğru değil. Kripto para piyasası dinamikleri dışında, diğer tüm etkenleri devre dışı bıraksak bile BTC, USD karşısında büyüme rakamlarına endeksli artmalı. Ancak daha önce defalarca değindiğim gibi ekonomi artık bu kadar basit değil, aksine çok kompleks bir yapıya sahip. Bu nedenle fiyat iniş çıkışlarında ekonomik büyümenin payını ölçmek imkansız.
Gelelim bu makaleden ne konuda yararlanıp BTC fiyatıyla bağlantı kuracağıma.
Aslında arama yaparken, ürün ya da menkul bazlı yıllık rakamları bulmaya çalışıyordum ama bu rapor benim için farklı bir şeyleri öğrenmeme vesile de oldu sayenizde. Burada tam olarak istediğimi bulamadım. Yani aslında amacım dünyadaki yıllık rakamlar üzerinden diğer mal veya menkul kıymetlerin BTC ile kıyaslamasını yapmaktı. Bende Türkiye'nin yıllık dış ticaret hacmine bakayım dedim. Çok araştırmadan sadece ilk google aramasıyle karşıma şu çıktı;
Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, 2018'de ihracat 168 milyar 88 milyon dolar, ithalat 223 milyar 82 milyon dolar oldu
Yani sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin dış ticaret hacmi yaklaşık 168 milyar $.
CMC verilerine göre bugün kü kripto para piyasası değeri yaklaşık 218 milyar $.
Sizce bu rakamlar kripto paralar için yüksek mi? Bence değil. Sadece ABD'nin yıllık dış ticaret hacmi 4.278 trilyon $! Yani ABD'de basılı olan USD miktarını düşünün. Rakamlar çok karışacak farkındayım bütünü göstermeye çalışıyorum ama böyle yazarak zor tabi.
Sonra bir de altın en iyi kıyaslama metaryeli olarak düşünülmeli diyerek oraya yöneldim.
https://www.jmo.org.tr/resimler/ekler/3008b2c6f5370b7_ek.pdf?dergi=JEOLOJ%DD%20M%DCHEND%DDSL%DD%D0%DD%20DERG%DDS%DDYukarıdaki linkte görebileceğiniz üzere Kasım 92'de çıkan altının dünya ekonomisinde yerini gösteren makaleye eriştim.
Bakın orada ne buldum, o dönemdeki altın ONS fiyatı grafiği (USD)
Şu an 1 ONS altın yaklaşık 1470$! ve altın bir dönem 1820$'lere kadar yükseldi.
Eminim 92 yılında birileri de bizim gibi altını değerlendiriyordu. daha ne kadar yükselebilir? Yeterince şişti deniliyordu.
Olay tamamen insanlara ne kadar hitap ettiğiyle alakalı bence. Altın bugüne kadar değerini korudu belki yeni ATH'ler gösterecek bize kim bilir... Dediğiniz gibi tedbir önemli. Her zaman yatırım yaparken iyi planlama kurmak zorundayız. Zaten burada her zaman söyleniyor. Borçla yatırım olmaz, aynı şeye bütün para gömülmez, parçalı satın alım yapın vs... Bunlar işte burada kilit.
Son not: 92 yılındaki grafikte BTC'nin 10 yıllık grafiğine benzemiyor mu sizcede?