GirizgahOluşan bazı kanıları istatistik veriler ile birlikte sizin için değerlendirmek istiyorum. Öncelikle bilmemiz gerekenler: madenciler bitcoin ağını ayakta tutan iş gücüdür. Onlar masraflarını işlem fee lerinden ve blok ödüllerinden alırlar. Halving lerde bu blok ödülü yarıya düşer. Fee leri doğrudan etkileyen bir durum değildir.
Boğanın halving ile ilgisi olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Çünkü şuanda madenciler transfer fee den geçimlerini sağlıyorlar. Bundan sonrada böyle olacaktır. Halving sadece blok ödülünü yarılıyor. Bu ödül bir ikramiye idi o kadar. Eskisi gibi çok fazla bir getirisi yok. O yüzden fiyatın da aşırı yükselmesi gerekmiyor.
Yarılanma bahanesi ile fomo oluşturmaya çalışan bir topluluk olduğu görülüyor. Bunu başaracaklarını düşünmüyorum.
Aşağıda paylaştığım iki tablo size bu konuda fikir sağlayacaktır.
4 yılda bir yarılanma yaşandı daha önce iki defa. Öncekilerde transferlerimiz çok ucuza yapılıyordu. Madencilerin masrafı blok ödüllerinden karşılanıyordu. Şimdi ise çok farklı bir bitcoin ağı var karşımızda. Daha güçlü aktif ve pahalı.
Halving'in Fiyat Üzerine Tarihsel EtkisiGeçmişteki performans gelecekteki sonuçların göstergesi olmasa da, önceki yarılanmalardan bazı metrikleri analiz etmek istedim, ileride neler olabileceğine dair bir fikir edinmek için. İşte bu istatistiklerden bazılarını gösteren bir tablo:
İlk Yarılanma İlk yarılanma (blok ödülünü blok başına 25BTC'ye düşürme) 28 Kasım 2012'de gerçekleşti. Tarihsel veriler, 2011 yılının Haziran ayındaki büyük bir pumpun ardından, yaklaşık bir yıl öncesinden Kasım 2011'de artış eğiliminin oluşmaya başladığını gösteriyor.
İkinci Yarılanma İkinci halvingtede herkes aşırı yükseliş beklerken beklenen olmadı. Daha öncesinde zaten fiyatlanma gerçekleşmişti. Halvig gerçekleşmesine rağmen uzun bir aradan sonra yükseliş ve fomo başladı.
İkinci yarılanma (blok ödülünü blok başına 12.5BTC'ye düşürme) 9 Temmuz 2016'da gerçekleşti. Birinci ve ikinci yarılanmaya kadar geçen sürenin aslında 1316 gün veya 3.6 yıl olduğunu belirtmek önemlidir. Bununla birlikte veriler, yarıyıldan yaklaşık 9 ay önce Ekim 2015'te artış eğiliminin oluşmaya başladığını göstermektedir .
Bu grafiktende bunları inceleyebilirsiniz:
Sathoshi akıllı bir adamdı. Deneysel olarak başlattığı bitcoin ağını ayakta tutması için başlangıçtaki 10 yılda madencilere ödül vermesi gerektiğini biliyordu. Blok ödülleri ile madenciler teşvik ediliyor, sistemi yaygınlaştırıyordu. Bir tür airdrop aslında.
Fakat sonsuz değil. Artık bitcoin işlem hacmi ile, transfer ücretleri ile kendini idame edebilecek bir ağ. Rüştünü ispatlamaya başıyor.
Görsellerin görünmesi için alıntı yapabilir misiniz? Yetkim olmadığından dolayı görünmüyor şuan kusura bakmayın.
Tablo, veri ve grafikler için kullanılan kaynak.