sağda solda yazılana göre, araştırmadım, bu aşılar arasında en maliyetli olanı bizim pıhh dediğimiz çin'e ait olan sinovac aşısı. en ucuz olan ise oxford'a ait olan. ayrıca oxford'a ait olanın %60-65 korunma sağladığını belirtiyorlardı. sanki prezervatif:) buzdolabında bile saklanabildiği belirtilen bu aşıyı ben de olsam milyonlarca alıp vatandaşıma basardım. tutarsa tutar tutmazsa dolapta tutardık.
çin aşısının en büyük sıkıntısı insanların güvenmemesi. bunu aşmanın en iyi yolu fda onayı alması o da imkansız bir olay. tıpkı rusların sputnik aşısının bu onayı alması da imkansız. ayrıca 1 milyon adet pfizer'den aşı sipariş ettik muhabbeti vardı ya da firmanın başındaki türkolar bize "siz istemediniz ama biz size sakladık." demiş de olabilirler.
bu arada çin'den alınacak olan aşılar için umarım borçlanma yoluna gidilmez. en azından çinlilere borçlanma yapılmaz çünkü iliğimize kadar sömürür bu adamlar. 50 milyon adetle kalacağını düşünmeyin. 80 milyon insan*2-3 aşı. belki daha da fazlası gerekecek. her sene aşı mı yapılacak? lan ne boktan iş de bitsin bu hastalık yeter.
Sinovac henüz fiyat açıklamadı, Oxford dediğimiz AstraZeneca aşısı ise gerçekten fiyat beyan eden firmalar içinde en ucuzu, kar odaklı satmayacaklarını önceden açıkladılar zaten.
Bir çok ülke gibi Türkiye de tek çeşit aşı almayacak ama görünen ana aşının Sinovac olduğu, (Sinovac aşısı dandik bir aşı değil, bana göre şaibeli olan sputnik)
Sinovactan şu ana kadar bilinen siparişler ise şöyle:
Türkiye ( 50 milyon doz),
Endonezya (50 milyon doz),
Brezilya (46 milyon doz),
Şili (60 milyon doz),
Bangladeş (100 bin doz)
2 doz 60 dolar o da "hadi sizi gibi keranacıler sizi" fiyatı:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china-vaccine-idUSKBN2710UQ (10 dolara hallederiz biz.)
bence çin'den aşı alınmasının en büyük sebebi bize borç verecek bir kuruluşun olmamasıdır diye düşünüyorum. hayvan gibi faizlerle ödeme yapacağımıza çin'e elimizi kolumuzu veririz daha iyidir diye düşünülmüş olabilir. sinovac'ın aşısı isterse çok kaliteli olsun, sonuç olarak fiyatlar böyle yüksek. keşke bizler de oxford'un aşısından çakabilsek ya da ülkede üreten olsa da bir an evvel şu hastalıktan kurtulsak. 2021 yılı da kayıp yıl olarak geçmesin. insanlar ölüyor.
Yok yahu biz Çine o kadar bağımlı değiliz, koskoca KaTarkiye Cumhuriyetiyiz, Emirin emiri olsaydı alırdık ama çekik istedi diye o parayı vermeyiz.
Bu arada Oxford-AstraZeneca ile ilgili hoş olmayan gelişmeler var, DSÖ "aşıda bir sorun vardı ama düzelttik" açıklamasını yeterli kabul etmeyerek, şeffaf olarak bilgilendirilmelerini istedi, o aşının nihai kabulü şu an için kesin değil.
Ben önce de dediğim gibi Çin aşısına önyargılı değilim ama henüz etkinlik oranını açıklamadıkları için bu kısmına şerh koymuş olayım, açıklasınlar görelim, mesela %60 gibi bir oransa yaptırmak çok anlamlı değil. Ancak %80 üzerine çıkıyorsa ve bedeli devlet karşılayacaksa uzun vadeli araştırması yapılmamış bir yöntemle üretilmiş aşıya (mRNA) yine de tercih ederim.
mRNA tehlikelidir, dnamıza çip sokacaklar falan demiyorum, belki gelmiş geçmiş en iyi aşı yöntemi olacak bilemem, ama normal şartlar altında böyle bir yeniliğin kullanıma sunulabilmesi en az 3-4 yıl sürerdi, o nedenle tereddütlüyüm.
Üstelik bir de soğuk zincir sorunu var, ulan memlekette kodumun marketleri bile (hangisi olursa olsun) işleri bu olmasına rağmen daha yoğurdu , sütü soğuk zincirde (o da topu topu +4) tutup satmayı beceremiyor, marketin buzdolabından alıyorsun ama ekşimiş, aşıyı bilmem kaç bin km ötedeki fabrikadan buradaki sağlık birimine -70 derecede zincir kırılmadan getirebileceklerine gerçekten inanıyor musunuz?
Ben inanmıyorum açıkçası.