Bu konu üzerinden çok ciddi olarak istismar ediliyoruz, enflasyon özellikle son bir yılda çok hızlı bir şekilde ivmelendiği için fiyat değişimleri takip gücünün ötesine geçti ve bunun üzerinden kandırılıyoruz, sallama ürün ve fiyatlarla açıklamaya çalışayım:
3 yıl önce (süre farazi):
ŞokA10BimRosSA markete gittin, Kudbettin Efendi kaşar peynirine baktın, sarı etiket var ve 25 liradan 21 liraya düştüğünü gördün, iki ihtimal var, ya önceki fiyatın 25 olmadığını, daha da önemlisi olamayacağını bilir ve o etiket tuzağına düşmezsin, ya da "a evet, indirim varmış" diye düşünüp değerlendirirsin.
Şu an:
ŞokA10BimRosSA markete gidiyorsun, reyonda yine sarı etiket var, diyor ki 190 liradan 155 liraya düştü, işi gücü bırakıp her Allahın günü fiyat takibi yapmıyorsan Kudbettin Efendi peynir gerçekten 190 lira mıydı bilmene olanak yok, yine daha da önemlisi "hskktr lan, bir peynir 190 lira mı olurmuş, adam mı yiyonuz?" deme şansın da yok, çünkü olabilir.
Çok isabetli yazmışsınız fiyat kontrolü diye bir şey neredeyse kalmadı aldığım ürünlerin fiyatlarını az çok kıyaslayabiliyorum ama çoğu almış başını gitmiş artık gelişi güzel fiyat artırdıklarını düşünüyorum nasıl olsa satılıyor diyerek haftalık aylık etiketi değişen ürünler var. Özellikle yabancı markalarda bunu daha çok görebiliyorum mesela şampuan, deterjan, sabun fiyatları sürekli yükseliyor. 2-3 ay önceki fiyatı şimdi kampanya var diyerek algı oluşturuyorlar Şubat 2023 ile birlikte market etiketlerinin hızla değiştiğini göreceğiz. Hatta üşenmeyip Bim'den belli başlı ürünlerin fiyatlarını not alayım birde şubat ayında karşılaştırma yaparız neler değişmiş neler değişmemiş daha rahat görebiliriz.