Hayat pahalı değil, biz fakiriz demek isterdim ama artık bu önerme de geçersiz. Hayat, gerçekten pahalı. Resmi enflasyon %85, gerçek enflasyon %175. Bugün 1 liraya aldığın şey yarın 1,5 lira oluyor. Almak için aklından geçirdiğin bir şeyi bugün almazsan yarın en az %50 daha pahalı almak zorunda kalıyorsun.
Sadece yeme içme, giyinme pahalı olsa yine iyi. Artık barınma da ciddi bir problem haline geldi. İstanbul'da "insan gibi yaşayabileceğin" 2+1 evin kirası 15.000TL Şaka değil. 10.000 liraya 1+1 ev bulamıyorsun ya da Esenyurt, Sultangazi gibi iş yerine 2 saat uzakta, akşam eve dönerken sürekli arkanı kollayarak yürümen ve eve girince kapıya 2-3 kilit birden takman gereken semtlere gitmen lazım.
Ne bok yiyeceğimize dair en ufak bir fikrim yok açıkçası. Çaresi olan, çıkışı bulan varsa aydınlatsın..
Tek sorun hayat pahalılığı değil ki bahsettiğiniz kapıyı 2-3 kere kilitlemeniz gereken yerler artık her yer. Hayat pahalılığı arttıkça ve suçluların gerçekçi cezalar almaması sebebi ile hırsızlık, dolandırıcılık gibi olaylar çok fazla arttı.
Geçen hafta evime hırsız girdi. Tüm evin altını üstüne getirmiş henüz taşınmak için hazırlık yaptığım bir ev olduğu için fazla bir hasarım yok. Ziynet eşyası ve para aramış, hiç bir şey bulamayınca robot süpürgeyi alıp çıkmış. Acı olan tarafı basit bir robot süpürge 2 asgari ücrete yada ortalama bir çalışanın aylık maaşına eşit. 1 ay boyunca basit bir ev aracı için çalışmak yerine doğrudan başkalarına ait olanları almayı tercih etmeye başladılar. Hırsızlık hakkında evimi kontrol etmeye gelen polisler suç oranının müthiş derecede arttığını söylediler.
Bugün değişik bir yöntemle bir dolandırıcılık aramasına maruz kaldım. Hikaye o kadar dolambaçlı hazırlanmış ki bir anlık dalgınlık ciddi zararlara sebep olabilirdi.
Diğer taraftan gittiğiniz her yerde dilencilerle karşılaşma oranı arttı ve halkın eskisi gibi yardım edecek gücü yok. Bu insanlarda gelecekte yeterli imkanlara ulaşamayınca muhtemelen suç dünyasına meyil edecekler.
Doğru yoldan şaşmamaya çalışan insanlar mecburiyetten borsa gibi görece riskli alanlara kayarak gelir elde etmeyi deniyor ve maalesef çoğunun sonu hüsran olacak. Herkes bir çıkmazın içerisinde. Ülkede kazanmaya ve bu durumdan etkilenmemeye devam eden çok nadir insan var ve kazanmalarının sebebi de yenilikçi olmaları değil.