Pages:
Author

Topic: Helal mi Haram mı? İşte Müslüman Dünyasının Bitcoin’e Bakışı - page 3. (Read 484 times)

full member
Activity: 476
Merit: 100
Şu konuda islam alemi bir türlü uzlaşamadı gitti. Bu tartışmalar yüzünden bir çok yatırımcı bitcoinden uzak duruyor. Bitcoin alım satımda kullanılırken helalde niye yatırım amaçlı alınca haram olsun ki. Dolar veya euro ya yatırım yapanlar ne olacak peki?
newbie
Activity: 210
Merit: 0
"Kripto paraları bir ödeme metodu olarak kullanmak daha tercih edilesi bir şey çünkü geleneksel piyasalara göre avantajları olduğu açık. Ancak yatırım amaçlı alınmasını ise tavsiye etmiyorum." ellet tutulması mı gerekiyor illa..
sr. member
Activity: 448
Merit: 250
Dinlerin başlangıcında var olan ekonomik kuralların değiştirilmeden bugüne uyarlanması imkansız işte bu yüzden bireysel yorumlara kalıyor iş, yetkili kendi anladığı kadar konuşuyor belki konuştuğu şeyin ne olduğu hakkında bir fikri bile olmadan.
jr. member
Activity: 434
Merit: 1
Haram kardeşim haram siz bu sistemden uzak durun yeter. Yıllarca matbaayı ülkeye sokmayan bir zihniyet tabik i  de bitcoine haram diyecektir. Ne zaman ki devlet bitcoinden vergi alır ve bu vergiden diyanete pay verir o zaman helal olur.
full member
Activity: 462
Merit: 107
Böyle bir vizyonsuzlukla bir yere gelinemez modern olmayı amaçlayan bir ülkede ( tabi eğer bunu gerçekten amaç olarak görüyorsa ). Din ile devlet işleri boşuna ayrılmamıştır. Ülkenin geleceğini etkileyebilecek konulara dinin alet edilmemesi gerekir.
hero member
Activity: 1064
Merit: 522
Proof-of-Stake Blockchain Network
Bitcoin'e helal ya da haram gibi değerlendirme ölçütleriyle bakmak çok sığ ve yanlış geliyor bana göre. Bitcoin, daha şimdiden adını neredeyse tüm dünyaya duyurmuş bir kripto para birimidir ve bir teknoloji ürünüdür. Artık modern bir dünyada yaşıyoruz ve teknolojiden geri kalmamak büyük önem taşıyor.
member
Activity: 189
Merit: 10
Diyanetin vergilendirme getirilmesinden sonra piyasayı dalgalandırmadan yapılan işlemlerin helal olduğu açıklaması diyorum ve susuyorum
member
Activity: 406
Merit: 47
Bu postu görünce diyanetin ilk açıklamaları geldi aklıma bitcoin yeni yeni duyulup millete para kazandırmaya başlamıştı
member
Activity: 308
Merit: 10
Yanlış anlaşılmak istemem ama herkes dini alet ederek kendi çıkarları doğrultusunda yorumlarda bulunuyor.
full member
Activity: 308
Merit: 100
--
Müslüman dünyası bitcoin helal mi haram mı karar verse bile kesin olarak oy birliğine varamazlar. Genelde bir çok konuda fikir ayrılıkları oluyor bu konuda da fikir birliğine gireceklerini sanmıyorum.
sr. member
Activity: 980
Merit: 257
Yine mi bu muhabbet. Bu mantığa göre altın, döviz, gayrimenkül herşey haram. Hepsi bir şekilde yatırım aracı olarak kullanılıyor. Elindeki altını 50 den alıp 1 sene sonra 100 olunca, aradaki fark 50 yi kim fakir fukara dağıtıyorki haram diye?
legendary
Activity: 2772
Merit: 1557
Bir bitmedi şu helal haram tartışmaları. Bir ürünün değeri artar, değeri artınca da cebinize fazladan para girmiş olur, bu işin ve yatırımın temeli de zaten budur. Bu bir risktir, yatırım yaptığınız şeyin fiyatı düşebilir de. Ev almaktan ya da döviz almaktan hiçbir farkı yok.
full member
Activity: 350
Merit: 105
Ben anlam veremiyorum bazı şeylere az çok herkes helal ve haramı bilir. Bizim dinimizde bir şeyin haram olması için şartların eşit olmaması gerekir. Şartların eşit olmaması demek şudur: Ben size borç olarak 2 elma verdim sizden 3 elma istersem bu haramdır. Ama ben size borç olarak 2 elma verip 2 elma alırsam bu haram değildir. Bu kadar basit bir şeyin haram mı helal mi olup olmadığını tartışmak bile gereksiz. Buna günümüzden de örnek vereyim ; Şimdi ben size 1 ton buğday verdim borç olarak diğer ekin de sizden 1 ton buğday geri aldım ben size verdiğimde 1 ton buğday 3000 tl ediyordu sizden aldığımda bu 5000 lira ediyor şimdi bunun haramla ne ilgisi var? Aklı fikri mantığı ve birazcık din bilgisi olan bir insan bunu zaten bilir. Şimdi gelelim kripto paralara ben 1 bitcoini aldığımda 22 000 TL diyelim sattığım da ise 35 000 TL'den sattım bunun nesi haram arkadaşlar ? Bunun haram olan kısmı şudur benim vermiş olduğum para ile islam dinine uygun olmayan işlerde kullanılırsa haramdır. Ama siz bundan eminseniz haramdır. Emin değilseniz günahı kullananın boynunadır.  Gelelim bizim Diyanet'e bizim diyanet bu paraların kara para aklamada kullanıldığını düşündüğü için olumsuz bir tavır sergilemiştir. Peki bizim Diyanet Türkiye'de uyuşturucu silah vs nekadar illegal iş varsa bu işlerin döndüğü finansal ağın dolarla olmasını bildiği halde neden aynı tavrı dolar için vermemiştir. Sorgulanması gereken konu budur. 
sr. member
Activity: 658
Merit: 280
Din adamı dediğimiz kişi bu işin okulunu okumuş insanlardan başka bir şey değil. Yani tarihçi bir profesör benim için neyse ilahiyat profesörü de aynı. Ama biz millet olarak onlara kutsal bir rol yüklüyoruz. Sorunda buradan kaynaklanıyor. Bir matematik yada fen bilimleri gibi kesin ve katı kuralları olmayan bir sosyal bilimden bahsediyoruz. Geçmişte haram olan şeyler bugün helal olabiliyor. Veya bir dindar haram derken diğeri helal diyebiliyor. Biz böyle şeylerle oyalanırken başkaları yeni dünyalar kuruyor. Sonra o yeni kurulan dünyalara katılmaya en hevesli olanlar yine bizler oluyoruz.
full member
Activity: 1414
Merit: 161
Sert çıkan arkadaşlarıma anlam veremedim haram demiyor ki. İyi okursanız bir değer alınıp satıldığı ve sonuçta serbest piyasanın bulunduğu bir ortamdan bahsediliyor
jr. member
Activity: 420
Bountyhive.io
ya arkadaşlar adamlar dolarla ticaret yapar dolardaki kur arıtşlarından milyarlar belkide milyonlar kazanırlar sonra bitcoine helal/haram tartışması yaparlar ? Ne kadar doğru bu ?

ya sen değil misin kardeşim dolar endeksli ticaret yapan. Madem müslümansın(!) yapma ?

Katılıyorum hocam dediğinize ve daha neler var dolarlarını parasını yurt dışına kaçıranlarda var el konuşcak korkusu ile ülkemizde. Kalkıp bitcoini karalıyorlar. Dışarıya para gitmesin derdinde çoğu aslında ama söyleyemiyorlar. Para içerde kalsın asıl amaçları.
full member
Activity: 686
Merit: 111
ya arkadaşlar adamlar dolarla ticaret yapar dolardaki kur arıtşlarından milyarlar belkide milyonlar kazanırlar sonra bitcoine helal/haram tartışması yaparlar ? Ne kadar doğru bu ?

ya sen değil misin kardeşim dolar endeksli ticaret yapan. Madem müslümansın(!) yapma ?
newbie
Activity: 59
Merit: 0
müslüman dünyasının bu konuya bakış açısı karma karışık bana kalırsa,  bu çok önemli bir mevzu, çünkü direk teknoloji ile iç içe bir mevzu, en güzeli bunuyu çok fazla karıştırmamak
sr. member
Activity: 729
Merit: 251
Bitcoin kullanımı yaygınlaştıkça bir çok konuda olduğu gibi İslam ülkeleri bu konuda da ikiye bölünür bence, ne desek boşuna yorulmuş oluruz.
jr. member
Activity: 161
Önce kira helal mi haram mı onu çözsünler...
Pages:
Jump to: