Puno hvala! Već sam prebacivao USD i EUR na svoj devizni račun sa BitKonana i BitStampa, ali to su bili manji iznosi (<$3K). Zanima me još jedna stvar (jer vidim da si dobro upućen u zakone i poreze). Da li ja na svojoj poreznoj prijavi (koju namjeravam ispuniti tek 28.02.2016, znači prijava za 2015 godinu (jer se nadam da nisam obvezan podnositi mjesečnu prijavu, ili se varam?!?) prijavim samo uplate koje se odnose na plaću koja mi stoji u ugovoru o radu, ili moram prijaviti sve. Pod sve mislim na darove (dobio sam nešto metacoinova na poklon kojima je dosta porasla vrijednost i kad to prebacim na račun izgledati će isto kao i plaća (jer ću prebaciti sa BitStampa) i povrat novca (recimo ja sam sa svojom AMEX karticom platio neke troškove za firmu koje su mi šefovi refundirali u BTC-u). Znači, kad se sve to zbroji, ima toga dosta, i sad kako to pravdati na poreznoj prijavi. Da li prijaviti sve, kako dokazati da su nešto darovi, nešto povrat novca, nešto plaća. Može li se prijavti samo onoliko koliko piše u ugovoru na radu? (Rekli su mi da porezna krene u provjeru tek kad predaš prijavu, što bi značilo ili ne prijaviti ništa ili prijaviti sve).
Inače namjeravam otvoriti jdo uskoro i sebe prijaviti na minimalac. To se čini kao najbolja opcija, da sve bude 'po zakonu'. Ima li neko iskustva s tim?
http://burza.com.hr/novac/porezi-i-financije/2008/10/oporezivanje-inozemnog-dohotka/
U ovom broju pišemo o oporezivanju dohotka koji hrvatski državljani ostvaruju u inozemstvu. Dohodak može biti ostvaren temeljem: nesamostalnog rada(plaće), mirovine, autorskih naknada, kamata, isplate dobiti ili dividende, samostalnog rada, imovine itd. Kako će se i gdje oporezivati dohodak ovisi o tome da li i na koji način Republika Hrvatska ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa državom u kojoj je dohodak ostvaren. Zato ne možemo generalizirati ali možemo skicirati osnovni princip oporezivanja inozemnog dohotka kada takav ugovor postoji.
Što znači izbjegavanje dvostrukog oporezivanja? To znači da će dohodak, ostvaren u državi potpisnici takvog ugovora, biti oporezovan ukupno do iznosa poreza koji bi platili da smo taj dohodak ostvarili u Hrvatskoj. Pritom mjesto oporezivanja može biti ili država u kojoj je dohodak ostvaren, ili Hrvatska, ili oboje.
Podnošenje godišnje porezne prijave poreza na dohodak obvezno je ukoliko je osoba tijekom godine ostvarila(primila) dohodak iz inozemstva, osim u slučaju inozemne mirovine.
Plaće
Dohodak od nesamostalnog rada hrvatskog državljana ostvaren u inozemstvu u pravilu se oporezuje u zemlji i prema propisima zemlje u kojoj se rad obavlja. To znači da će dohodak ostvaren npr. u Sloveniji prvo biti oporezovan prema slovenskim propisima. Na temelju potvrde o plaćenom porezu, u Hrvatskoj će se izvršiti oporezivanje do iznosa koji bi platili da smo taj dohodak ostvarili u Hrvatskoj.
Međutim, dohodak ostvaren u inozemstvu može biti oporezovan isključivo u Hrvatskoj ukoliko su kumulativno ispunjeni slijedeći uvjeti: 1) ako primatelj dohotka tijekom godine boravi u drugoj državi kraće od 183 dana i 2) ako poslodavac nije rezident te druge države i 3) ako poslodavac nema stalnu poslovnu jedinicu ili sjedište u toj drugoj državi. Primjer: hrvatski poslodavac uputi svog djelatnika, hrvatskog rezidenta, na rad u Sloveniju na vrijeme od 120 dana i nastavi mu za to vrijeme isplaćivati plaću. Poslodavac nema stalnu poslovnu jedinicu ili sjedište u Sloveniji. Budući da su kumulativno ispunjeni gore navedeni uvjeti, dohodak iz primjera oporezuje se u Hrvatskoj. Ukoliko nije ispunjen jedan od tri uvjeta, dohodak će biti oporeziv u Sloveniji.
Iznimno od navedenog, dohodak ostvaren iz radnog odnosa na brodu, zrakoplovu ili cestovnom transportu u međunarodnom prometu oporeziv je u državi gdje se nalazi sjedište poslodavca.
Niti znam odakle ti je poslodavac
niti ovdje znam kakav ti je ugovor.
Možda ti plačaš več porez vani na taj svoj ugovor.zavisno od države.
Ali ako ti lova dolazi sa sejšela,bahama,paname, i ostali off shore tvrtki. to je sve pozajmica rođaka iz paname,najam vile iz paname,venezuele itd i na to se ne plača porez.
Vlasnik Ikea plača oko 900 švicarskih franaka poreza na par miljardi $ dohotka godišnje a donedavno je čak i dobijao i besplatne umirovljeničke povlastice u švici.dobro nije tražija socijalnu pomoć u bit je i jedno vrijeme i nju koristija besplatnu medicinsku patronažnu sestru.