ICO projeleri geçtiğimiz yıl inanılmaz bir hız ile artarak hayatımıza girdi. Piyasayı çok yakından takip eden kişiler bu projeler aracılığı ile çok ciddi kazanlar elde ederken piyasayı fazla takip etmeyen kullanıcılar ise sadece projeler hakkında bilgiler duyabilmişti. Geçtiğimiz yıl ciddi bir artış gören bu yatırım sektörü bu yılın ilk çeyreğinde de ciddi şekilde yatırımlar toplamayı başardı fakat ne yazık ki bu tarz yatırımlar artık eskisi kadar garanti kazanç sunamıyor ve eskisi kadar ciddi miktarlarda kar marjı da sağlayamıyor. ICO yatırımı yaparak zengin olma devrinin bittiğini herkes açık bir şekilde görebiliyor. Peki bu yatırım aracı ne gibi riskler içeriyor? Neden geçmişte bu kadar çok kazandırmasına rağmen günümüzde birçok yatırımcı tarafından tercih edilmiyor veya sevilmiyor? Hiç bu soruların cevabını merak ettiniz mi? Bu yazımda tüm bu soruların cevaplarını ve nedenlerini sizlere anlatacağım. Konuya geçmeden önce ise
https://www.btcfrm.com/bitcoin-genel/1958-ico-nedir-ico-yatirimi-yaparken-dikkat-edilmesi-gereken-noktalar-nedir.html Sorularının cevabını merak eden arkadaşların soru üzerine tıklayarak bilgi almasını rica edeceğim. Lafı daha fazla uzatmadan ICO projelerinin içerdiği yatırım risklerine hep birlikte göz atmaya başlayalım.
Sanal ÜrünICO projelerinde güvenilmeyecek veya güven sarsabilecek ilk nokta sanal ürünlerdir. Burada sanal ürün kelimesi ile anlatılmak istenilen nokta, gerçek ve var olmayan bir ürün satışı ile kar marjı getirisi beklentisidir. Henüz piyasada yer almayan bir token (ürün) yatırımcılara belirli bir değer ile satılıyor. Yatırımcı bu tokenleri aldığı zaman ilerleyen zaman içerisinde belirli değerler ile satacağını düşünüyor ve bu durum bazı projelerde gerçekleşirken bazı projelerden hayal olmaktan öteye gidemiyor. Kısacası henüz bir değere sahip olmayan bir ürün için para ödeniyor ve o ürünü gelecekte daha karlı satacağımızı düşünerek alıyoruz. Başarılı projelerde bu durum gerçekleşirken bazı projelerde gerçekleşmiyor veya tamamen yatırımcısının elinde patlıyor.
Satılmış HayallerBir üst başlıkta bahsettiğim konuya bağlı bir diğer risk faktörüdür. Proje ekibi kendi ürünü için bir fiyat belirledikten sonra ürün başarıya ulaştığı zaman satılacağı fiyatı da yatırımcılarına belirtiyor. Henüz tamamlanmamış bir proje veya olmayan bir ürün için bu tarz net bir değer tahminleri yapılması yanlış bir durum olduğundan dolayı yatırımcılara da hayal satışı gerçekleşmiş oluyor. Sonuç olarak her proje başarılı olacak ve hedef fiyatına ulaşıp o fiyatı geçebilecek diye bir kural yok. Bu başlık için örnek vermek gerekirse 1 ETH karşılığı 10.000 Adet X-Token aldığımızı düşünelim. Proje ekibi ilerleyen günlerde bu 10.000 X-Token’in değerinin 3 ETH edeceğini belirterek bize bu hayali satmış oluyor. Daha sonrasında ise bu para ile hayaller kurmaya başlıyoruz. Büyük gün geliyor ve hiçbir aksilik olmadan proje başarıya ulaşıyor. Bu durumda bize satılan hayaller gerçeğe dönüşüyor ve paramızı 3’e katlamış oluyoruz (kim bilir belkide daha fazla?). Fakat projenin başarılı olmaması durumunda ise paramız ya azalıyor ya da tamamen yok oluyor. Bu durumda ise bize satılan hayaller birer hüsran oluyor ve hiçbir değere sahip olmuyor. İşte bu sebeplerdendir ki ICO projeleri bizlere aslında yatırım fırsatı sunduğu sırada hayal satmış oluyor.
Merkezsiz YönetimBirçok ICO projesinin merkezsiz bir yönetime sahip olması bir başka risk faktörüdür. Herhangi bir merkez bulunmadığı için üretilecek olan ürün veya bize satılmış hayal birçok spekülasyona açık durumda olmaktadır. Bu sebeple yapılacak sert değişimler ile yine yatırımımız ciddi şekilde değerlenebileceği gibi ciddi şekilde kayıplar da yaşanabilecektir. Bu risk faktörünün birçok kripto para çeşidinde bulunduğunu da hatırlatmakta fayda var.
HukukHiç kuşkusuz birçok kişinin bu risk faktörünü tahmin ettiğini veya bildiğini düşünüyorum. Kripto para piyasasında ne yazık ki resmi bir kural çerçevesi veya resmi bir hukuki düzenleme yoktur (her ne kadar olmasa da devletler bir takım önlemler almayı denemektedir). Bu hukuki düzeleme veya kural çerçevesi olmadığı için bu tarz hayali ürünlere yapılan yatırımlarda bu sebepten ötürüdür ki çok riskli olabiliyor. Tabii ki yüksek risk yüksek kazanç demektir fakat bu yatırımlarınızda dolandırıldığınız zaman ne yazık ki hiçbir şekilde hukuki bir işlem yapamıyorsunuz. O sebepledir ki son zamanlarda birçok çöp proje ICO yaptı ve büyük vurgunlar yaparak ciddi kazançlar elde etti.
RiskBir üst madde ile bağlanabilecek bir diğer risk faktörü ise güvendir. Bu piyasa içerisinde herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için yatırım yaparken birçok güven sıkıntısı ile karşılaşabiliyoruz. O sebeple yatırım yapmadan önce proje ekibinin üyeleri hakkında detaylı bir araştırma yapmak oldukça faydalı bir sonuç elde etmemize yardımcı olacaktır. Bu araştırma ile güven sorunu da çözülmüş olacak ve en azından bir risk faktörü daha azalmış olacaktır.
Peki, siz ICO yatırımı yaparken sizi tedirgin eden en büyük risk faktörü hangisi oluyor? Kısa veya uzun fark etmeksizin açıklamalarınız ile cevaplarınızı bekliyorum.
Kaynak: https://www.btcfrm.com/bitcoin-genel/2252-ico-yatirimlari-neden-riskli.htmlNOT: Kaynak üzerinde yer alan üyelik ve yazının tamamın bana aittir.