Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι liquidity. Πέρα απο την αυξημένη ρευστότητα, όταν ο όγκος συναλλαγών εκτοξεύεται σε ένα pump(και είναι ψεύτικος), αυτό δίνει την ψευδαίσθηση στην κάθε "κουτσή μαρία" ότι το BTC έγινε mainstream και πέφτει με τα μούτρα να αγοράσει σαν καλό κορόιδο, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι απλά 5-6 φάλαινες που παίζουν μεταξύ τους. Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις 200% αύξηση στην τιμή ενός shitcoin με $10.000 όγκο συναλλαγών και άλλο πράγμα να βλέπεις το ίδιο shitcoin με έναν αστρονομικό όγκο συναλλαγών.
Αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι ότι
οι άνθρωποι προσελκύονται από την αύξηση της τιμής του bitcoin και από την αυξημένη δημοσιότητα που δημιουργείται εξ αυτής, και όχι από την αύξηση του όγκου συναλλαγών. Αμφιβάλω αν οι περισσότεροι ξέρουν τι είναι ή πως να δουν το συγκεκριμένο μέγεθος. Ακόμη και εκείνοι που το γνωρίζουν, ξέρουν ότι οφείλεται στην υποτίμηση του νομίσματος σε συνδυασμό με τα c.c.
Η αύξηση του όγκου και της τιμής είναι πλέον συνώνυμα των προβλημάτων της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, η σημαντική αύξηση της ισοτιμίας του bitcoin οφείλεται στην υπερβολική αύξηση του όγκου. Όπως νομίζω συμφωνήσαμε οι - αν υπάρχουν- πλασματικές συναλλαγές δεν θα μπορούσαν να αυξήσουν την ισοτιμία.
Η PBOC και η κάθε PBOC όμως πραγματικά θα ανησυχούσε ακόμη και σε αυτή την περίπτωση για τις συνέπειες που θα υπήρχαν εαν κάποιοι επιτήδειοι κατάφερναν να δημιουργήσουν μια φούσκα και να ξεγελάσουν ακόμη και το μισό πληθυσμό να χάσει όλες του τις οικονομίες.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι διαστάσεις θα έπαιρνε η κατάσταση αν δεν είχε επέμβει η PBOC, τo btc μπορεί όντως να έφτανε στο φεγγάρι (έστω και προσωρινά, και μετά απόλυτο ΧΑΟΣ!) ας μην υποτιμάμε καθόλου τις "ικανότητες" του μέσου Κινέζου τζογαδόρου.
Με αυτό γέλασα πολύ.
Η PBOC σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, διοχετεύει αρκετά δισεκατομμύρια γιούαν στην οικονομία της Κίνας, για την οποία οι φόβοι για την ύπαρξη φούσκας αυξάνουν. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έχουν φθάσει στο φεγγάρι, ενώ
οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τα νέα δάνεια που δόθηκαν τον Δεκέμβρη έκαναν αίσθηση διότι ήταν σχεδόν τα διπλάσια από όσα υπολόγιζαν οι οικονομολόγοι.Η PBOC αν φοβόταν τις φούσκες θα σταματούσε την νομισματική πολιτική που ασκεί. Αυτή τι στιγμή περιορίζει όσους βγάζουν χρήματα εκτός Κίνας και μάλλον βρίσκεται σε θέση άμυνας. Όπως έγραψα ξανά, αυτό δεν αφορά τόσο το bitcoin διότι τα χρήματα που φεύγουν μέσω αυτού είναι σταγόνα στον ωκεανό.